Declaratia 040 - Cerere pentru inregistrarea fiscala a institutiilor publice

Declaratii fiscale  |  0 comentarii

Potrivit Ordinului 262 / 2007 cererea se completează de instituţii publice, în două exemplare. Cererea se utilizează la atribuirea codului de identificare fiscală şi eliberarea certificatului de înregistrare fiscală, precum şi la actualizarea informaţiilor. Ordinul 262/2007 actualizat la luna decembrie 2013. Actul normativ a fost modificat prin Ordin nr. 2296 din 4 decembrie 2007; Ordin nr. 1059 din 5 mai 2010; Ordin nr. 34 din 5 ianuarie 2011; Ordin nr. 2706 din 25 octombrie 2011, Ordin 250 din 2013.

Instructiuni de completare a formularului (040) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru institutii publice"

Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru institutii publice, denumita in continuare declaratie, se completeaza si se depune de catre institutiile publice. Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior. Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal competent sau la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare. Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul. Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
A. FELUL DECLARATIEI
Se marcheaza cu "X" pct. 1 sau 2, dupa caz.
Atentie! In cazul declaratiei de mentiuni se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
B. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI
Randul 1. Cod de inregistrare fiscala
Nu se completeaza la inregistrarea initiala.
Randurile 2 si 3 se completeaza cu denumirea si adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
Randul 4. Act normativ de infiintare
Se inscriu numarul, data si tipul actului normativ prin care s-a infiintat institutia publica.
Randul 5. Felul sediului
Se marcheaza cu "X" in functie de felul sediului.
Randul 6. Felul ordonatorului de credite
Se marcheaza cu "X" in functie de tipul de ordonator de credite.
C. ALTE DATE PRIVIND CONTRIBUABILUL
Randul 1. Sectorul de activitate
Se marcheaza cu "X" unul dintre sectoarele de activitate.
Randul 2. Sistemul de finantare
Se marcheaza cu "X" unul dintre tipurile de sisteme de finantare.
Randul 3. Organ tutelar
Randul 3.1. Ministerul sau institutia centrala (din clasificatia bugetara)
Se completeaza denumirea si codul institutiei.
Randul 3.2. Consiliul judetean (din clasificatia bugetara)
Se completeaza denumirea si codul judetului.
Randul 3.3. Consiliul local
Se completeaza codul primariilor atribuit pe plan local de organul fiscal competent, de la 001 la 999.
D. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL
Randul 1. Taxa pe valoarea adaugata
Se marcheaza cu "X" de catre contribuabilii care solicita inregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA.
La infiintare
Randul 1.1. Se estimeaza cifra de afaceri pe care contribuabilul preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic, din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, incluzand si operatiunile scutite fara drept de deducere prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
- livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal;
- livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Randul 1.2 se marcheaza cu "X" in cazul contribuabililor care opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, desi estimeaza ca vor realiza o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, constituita din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, incluzand si operatiunile scutite fara drept de deducere prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
- livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal;
- livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.
Randul 1.3 se marcheaza cu "X" de catre persoanele impozabile care realizeaza in exclusivitate operatiuni care nu dau drept de deducere a TVA-ului.
Randul 1.4 se marcheaza cu "X" in cazul contribuabililor care efectueaza operatiuni in afara Romaniei care dau drept de deducere a TVA-ului, conform art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Randul 1.5 se marcheaza cu "X" in cazul contribuabililor care opteaza pentru taxarea operatiunilor scutite, conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.
Ulterior inregistrarii fiscale
Randurile 1.6-1.9 se completeaza numai in cazul in care s-a bifat casuta 2 de la lit. A.
Se marcheaza cu "X" in functie de tipul inregistrarii ca persoana impozabila in scopuri de TVA: inregistrare prin depasirea plafonului de scutire sau prin optiune.
Randul 1.10. Se completeaza in cazul in care s-a bifat casuta 2 de la lit. A si numai daca, urmare stabilirii cifrei de afaceri realizate in anul precedent, se modifica perioada fiscala.
Randul 1.11. Perioada fiscala
Se marcheaza cu "X" perioada fiscala valabila la data solicitarii inregistrarii sau ulterior inregistrarii in scopuri de TVA.
Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului declara cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul prevazut la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii.
Institutiile publice care au aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile mici si care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului declara cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri realizata, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg. Daca aceasta cifra depaseste plafonul prevazut la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, in anul respectiv, perioada fiscala va fi luna calendaristica. Daca aceasta cifra de afaceri recalculata nu depaseste plafonul prevazut la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala.
In cazul in care contribuabilul foloseste ca perioada fiscala semestrul sau anul calendaristic, se va inscrie numarul actului prin care organul fiscal a aprobat utilizarea acestei perioade fiscale.
Scoaterea din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA
Randurile 1.12 si 1.13 se completeaza numai in cazul in care s-a bifat casuta 2 de la lit. A.
Se marcheaza cu "X" in functie de tipul scoaterii din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
Data scoaterii din evidenta se stabileste conform prevederilor titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal.
Randul 2. Impozit pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor
La inregistrarea initiala se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care, potrivit legii, au obligatia sa declare acest impozit.
Randurile 2.1 si 2.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.
Atentie! Data solicitarii scoaterii din evidenta ca platitor de impozit pe veniturile din salarii si pe venituri asimilate salariilor se completeaza numai cu o data ulterioara celei de depunere a declaratiei de mentiuni.
Randul 3. Contributia pentru asigurari sociale de sanatate
La inregistrarea initiala se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randurile 3.1 si 3.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.
Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 4. Contributia de asigurari pentru somaj
La inregistrarea initiala se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randurile 4.1 si 4.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.
Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 5. Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
La inregistrarea initiala se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randurile 5.1 si 5.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.
Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 6. Contributia de asigurari sociale
La inregistrarea initiala se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randurile 6.1 si 6.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.
Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 7. Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
La inregistrarea initiala se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randurile 7.1 si 7.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.
Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 8. Contributia pentru concedii si indemnizatii
La inregistrarea initiala se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care  au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Ordonantei de urgenta a  Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate3 aprobata cu modificari prin Legea nr. 399/20065 cu modificarile si completarile ulterioare.
Randurile 8.1 si 8.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s­a bifat casuta 2 de la lit. A.
Data  luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
E. DATE PRIVIND STAREA INSTITUTIEI
Randul 1. Se inscrie data cand contribuabilul isi inceteaza activitatea.
Randul 1.1. Se inscriu tipul, numarul si data actului normativ prin care s-a  decis incetarea activitatii contribuabilului.
Randul 2. Codul de identificare fiscala a unitatii rezultate in urma fuziunii
Se completeaza numai in cazul declaratiei de fuziune prin contopire.


0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *