Retete de Bomboane

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Bomboane colorate pentru ornat
Ingrediente: 2 foi sau 6 granule de gelatina, 60 ml apa, cca 1/4 kg zahar pudra, coloranti vagetali (rosu, verde, oranj sau cacao).
Mod de preparare:
Gelatina se lasa sa se inmoaie in apa rece (daca este in foi se taie marunt ) pina cind o absoarbe in intregime, apoi se amesteca pe apa fierbinte pina se dizolva bine. Intr-un castron, se pune zaharul pudra; se face o gaura la mijloc cu lama unui cutit inoxidabil, in care se desarta gelatina, putin calduta, amestecind circular cu cutitul ca sa incorporeze zahar pina se obtine un aluat nu prea virtos. Se imparte apoi in atitea bucati, cite culori dorim sa realizam. Se ia pe rind fiecare bucata, se pun pe ea 2-3 picaturi de esenta (colorant) cu care se framinta in zahar pina cind se obtine un aluat mai virtos, apoi se taie cu cutitul in bucatele, lasindu-le rasfirat sa se usuce. Se pastreaza in borcane cu capac, fiecare separat sau amestecate. La nevoie, se presara pe glazuri pentru decor.


Bomboane cu grilaj
Ingrediente: 150 g zahar, 100 g frisca nebatuta, 200 g nuci macinate, 200 g serbet de cacao pentru glasat.
Mod de preparare:
Intr-o tigaie smaltuita se caramelizeaza zaharul. Cind apare putina spuma deasupra, se ia tigaia de pe foc. Dupa ce s-a racit putin, se adauga frisca nebatuta si se amesteca in continuare, la foc mic, pina cind se omogenizeaza (daca se pune frisca cu laptele in caramelulfierbinte, acestea se brinzesc), apoi se pun nucile si se amesteca, pina se incorporeaza bine. Tigaia se ia de pe foc si cit compozitia este calduta, se modeleaza intre palme un sul de 2 cm grosime care, apoi, se taie in bucati de 2 cm. Din fiecare bucata se formeaza, intre palme, cite o bila care, apoi, se aseaza pe un platou. Bomboanele se lasa sa se intareasca 2-3 ore, apoi se glaseaza cu serbet de cacao si se pastreaza intr-o cutie, in rinduri suprapuse.


Bomboane de cafea cu nuci
Ingrediente: 150 g cafea naturala, 500 g zahar, 200 g nuci macinate.
Mod de preparare:
 Se face din cafea o esenta tare. Se amesteca cu zaharul. Se desparte jumatate din sirop si se da la o parte. In cealalta jumatate se adauga nucile macinate si se pun pe masina sa dea citeva clocote. Se lasa sa se raceasca intr-un vas cu apa rece atit cit sa poarta suporta mina si se fac bomboane. Imediat ce li s-a dat forma, se asaza pe farfurie si se toarna pe deasupra siropul de cafea, pastrat deoparte fierbinte. Siropul glaseaza bomboana. Este bine sa lucreze doua persoane, fiindca glazura se intareste foarte repede.


Bomboane din biscuiţi cu vişine
Ingrediente: 1/4 kg biscuiti sau diverse prajituri uscate, 1/4 kg nuci macinate, 100 ml rom, 50 g zahar pudra, 200 g gem de caise, coarne sau piersici, 30 g cacao, un plic cu zahar vanilat, 100 g visine.
Mod de preparare:
Visinele se pun, cu o zi inainte pe un servet de hirtie ca sa se usuce. Biscuitii sau prajiturile uscate se trec prin masina de nuca. Nucile se prajesc, dinainte, in cuptor, apoi se trec prin masina de nuci. Biscuitii, nucile, marmelada, romul, zaharul, cacaua neaparat cernuta si zaharul vanilat se pun intr-un castron, amestecind bine. Se ia din compozitie, cu lingurita cite o bucata de marimea a doua visine, aplatizind-o pe palma; se asaza o visina pe ea, apoi compozitia se aduna in jurul visinei si se modeleaza intre palme in forma de bila. Bilele se asaza una linga alta pe o tava si se lasa sa se usuce. A doua zi, se glaseaza cu serbet sau cu glazura de ciocolata.


Bomboane din fondant cu vişine
Ingrediente: 60-70 visine din visinata, 200 g glazura de cacao sau serbet.
Mod de preparare:
 Visinele se scot din visinata cu o zi inainte si se pun pe un servetel de hirtie sa se usuce. Cca 200 g fondant alb se pune intr-o olita de 1 l care se asaza pe un vas cu apa calda (nu fierbinte). Se amesteca cu o lingura de metal, pina cind fondantul se moaie (sa curga); daca este prea viscos, se adauga citeva picaturi de apa. Fondantul nu trebuie sa fie prea subtire, ci sa ramina pe visina in strat de cca 3 mm sau chiar mai gros. Se introduc 5-6 visine in fondant, se scot imediat si se aseaza pe un platou sau pe o foaie de nylon. Fondantul alb se poate colora cu citeva picaturi de vopsea vegetala si aroma cu citeva picaturi de esenta de lamiie, portocala, fistic, sau trandafiri cu care se amesteca, in timp ce se incalzeste pe apa calda. Dupa ce s-a uscat fondantul, bomboanele se glaseaza cu serbet de cacao, trecindu-le prin aceasta glazura. Se pastreaza in cutie, in straturi suprapuse, cu pergament intre ele.


Bomboane Rafaello
Ingrediente: 400 g margarina, 400 g zahar (preferabil pudra), 400 g nuca de cocos, 400 g lapte praf, 200 g alune.
Mod de preparare:
Se amesteca margarina, zaharul, laptele praf si 300 g din nuca de cocos pana devine o paste groasa, omogena. Se modeleaza bile din aceasta compozitie punand in centrul fiecarei bile cate o aluna, apoi se rostogolesc prin restul de nuca de cocos si se aseaza pe platou. In loc de alune se mai pot folosi si migdale, arahide in ciocolata, alune de padure, etc.


Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *