2013 an dificil pentru cei care cauta un loc de munca

Economie  |  0 comentarii

Desi prognozele Guvernului Ponta care au stat la fundamentarea bugetului pentru 2013 arata o minima crestere economica, va anuntam ca 2013 va fi un an mai rau decat anul 2012 pentru economia romaneasca si angajatii din sectorul privat. Anul se pare ca va fi mai bun, cel putin declarativ, doar pentru angajatii de stat, dupa cum declara Liviu Dragnea. El doreste majorarea salariilor in sectorul bugetar. De la dorinta la putinta este distanta mare.

Atat timp cat cresterea economica nu va avea la baza o valoare adugata reala creata de firmele care nu sunt abonate la contracte cu statul sau de firmele care exporta plus valoare, dorintele lui Dragnea vor conduce ori la o "greva fiscala" (putin probabil) ori la un mare esec al USL in confruntarea anuntata public ieri de Traian Basescu.

Unii nu vad legatura, insa presedintele Basescu vede, aude si intelege, iar romanii nu uita, intre ce s-a promis in campania electorala si ce se face astazi. Atat Presedintele Romaniei cat si Primul Ministru stiu ca acest an va fi unul deosebit de dificil, insa nici unul din ei nu o spun! Fiecare cu motivele lui.

Foarte multi intreprinzatori (mai mici sau mai mari), au sesizat inca din trimestrul 3 al anului 2012 dificultatile economice cu care se confrunta propriile firme si economia romaneasca insa au sperat la o noua politica economica (liberal social democrata conservatoare !?) dupa alegerile parlamentare din 2012. Si particularii au sperat degeba (vorba bancului "sper-mata dar speri degeaba").

Au introdus "cu surle si trambite" "TVA la incasare" ca si "facilitate fiscala" ?! Nedorita de nimeni dar promovata, chipurile, in numele firmelor mici! O aberatie economica mai mare (facilitate nesolicitata de nimeni) nu o poate promova decat un contabil cu liceul teoretic mai destept decat ministrul finantelor sau de catre un Ministru de Finante care are incredere intr-un secretar care habar nu are cu ce "se mananca economia reala".

Referitor la TVA la incasare, Primul Ministru Victor Ponta si Ministrul Finantelor trebuie sa raspunda in fata celor 7 milioane de alegatori care au votat contra Presedintelui Traian Basescu, nu neaparat din principii constitutionale, la urmatoarea intrebare:

De ce nu aplicati TVA la incasare pentru firmele care au de incasat facturi (imense ca valoare/cine le-a aprobat/acceptat, sa raspunda!) ce reprezinta contravaloarea lucrarilor si serviciilor executate/prestate catre autoritati publice? Constatam ca si in 2013 se aplica "pacaleala la vedere", ca si in anii '90. In speta, generatorul de blocaj financiar in anii '90 era statul roman!

Stiti ca exista firme care au prestat servicii sau care au efectuat lucrari angajate de ministere si alti ordonatori de credite (Invatamant/Dezvoltare regionala/Turism, etc) inca de acum 3 ani (2009-2010) si nici pana la aceasta data (februarie 2013) nu le-a fost decontata contravaloarea acestor servicii/marfuri/etc?

Ce se intampla cu impozitele exigibile ale acestor firme (TVA/impozit pe profit) aferente acestor valori raportate in PIB ? Stiti ca prin aceasta practica "a neplatii mai exact" a datoriilor statului, cineva s-ar putea sa acuze statul roman de complicitate la evaziune fiscala? Sigur, mai toti "carcotasii" din Ministerul Finantelor vor sari "ca arsi" de asa afirmatie, insa suntem mai mult ca siguri ca profesionistii adevarati din ANAF recunosc urmatorul scenariu:

Avem 8 angajati si doua contracte de prestari servicii (constructii/amenajari) de valoare aproximativ egala, unul cu o institutie publica unul cu o firma privata, ambele cu termen de realizare 45 de zile ! Explicati ce se intampla daca institutia publica va plati peste 480 de zile valoarea facturii pentru lucrarile executate?

Nu ne-am dori sa auzim, dar intuim raspunsul bugetarilor (ordonatorilor de credite) ! Ceva de genul: Nici nu va inchipuiti cata rabdare pot avea furnizorii nostri !?? Oare de ce ? Are Presedintele Basescu dreptate ?


Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *