Afaceri imobiliare la Bacau cercetate de DNA

Coruptie  |  0 comentarii

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău efectuează cercetări penale faţă inculpaţii Lupu Ghiocel şi Ghervase Nelia, administrator al unei agenţii imobiliare din Bacău, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – octombrie 2009, cei doi inculpaţi - care au preluat prin cesiune drepturile litigioase cu privire la două terenuri de pe raza municipiului Bacău, pentru care se formulase notificare în baza Legii nr.10/2001 - au promis darea sumei de 100.000 euro unei persoane denunţătoare, funcţionar public în cadrul Primăriei Bacău, ce avizează legalitatea dispoziţiilor emise în această materie. Promisiunea a fost suplimentată apoi de inculpata Ghervase Nelia la 200.000 euro în schimbul urgentării soluţionării notificării şi a acordării unor amplasamente avantajoase, prestabilite de inculpaţi.


În sarcina inculpatei Ghervase Nelia, s-a mai reţinut că, în perioada mai - octombrie 2009, a promis aceluiaşi funcţionar darea sumei de 1.000.000 euro pentru urgentarea soluţionării unei alte notificări la Legea nr.10/2001, prin care era solicitată retrocedarea a aproximativ 30 ha de teren pe raza municipiului Bacău de către cetăţeni străini pe care inculpata îi reprezenta, precum şi pentru ca restituirea să se producă pe vechiul amplasament.

Darea sumelor de bani promise urma să se realizeze după emiterea dispoziţiilor administrative şi vânzarea imobilelor.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 21 octombrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată, Tribunalul Bacău a respins cererea procurorilor DNA de luare a măsurii arestării preventive a celor doi inculpaţi. Procurorii DNA urmează să declare recurs împotriva hotărârii instanţei.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *