Afin plante medicinale tratamente naturiste produse naturiste Afin

Sanatate & Stil de viata  |  0 comentarii

Descrierea plantei medicinale:
Afinul este un arbust inalt pana la 30-50 cm, cu tulpini taratoare si cu ramuri opuse, verzi, cu marginile costate. Frunzele cad toamna. Ele sunt alterne, de forma ovala, glabre, lungi de 1-3 cm, cu marginea dintata marunt, prezentand un petiol scurt. Florile sunt de forma globuloasa, de culoare alb-roz, corola terminandu-se in 5 dinti. Fructele sunt rotunde, zemoase, de culoare neagra-albastruie, cu aspect brumariu, continand numeroase seminte marunte. Sucul lor este violaceu-purpuriu, gustul dulce acrisor-aromat. Afinul infloreste in lunile mai-iunie. Creste in regiunea de munte prin taieturile de paduri, mai ales prin goluri alpine, in asociatie cu merisorul, unde formeaza tufarisuri compacte si intinse.

Indicatii terapeutice Afin:

  • antidiabetic: principiul activ, mirtilina (insulina vegetala) are proprietatea de a reduce zaharul din sange. Pentru a spori eficienta, se pot combina frunzele de afin cu pastai de fasole si frunze de dud. Ceaiul se va indulci cu zaharina sau ciclamat de sosiu (un comprimat inlocuieste cu brio o lingurita de zahar) sau se poate consuma neindulcit.
  • antidiareic (gratie taninului cu actiune astringenta, ce va reduce actiunea substantelor toxice si iritante)
  • guta
  • reumatism
  • infectii urinare
  • uremie

Mod de folosire: infuzie din 2 lingurite la 500 ml de apa clocotita. Se va bea caldut in trei reprize, in decursul zilei.


Uz intern:

- consum de fructe proaspete sau marmelada – cu actiune de stopare a fermentatiilor intestinale, ajutor in eliminarea gazelor, regland scaunele, fiind un bun ameliorator al inflamatiilor hemoroidale dar si un restabilizator al poftei de mancare.

- decoct: o lingura de fructe uscate si zdrobite la o ceasca de apa va fi fiarta 5 minute si infuzata 15 minute, se va strecura prin presare pentru 2, maxim 6 cesti pe zi.

- macerat la rece: turnati 400 ml de apa fiarta si racita peste 1 1/2 lingurita de fructe uscate; lasati timp de 8 ore la macerat si apoi beti tot lichidul in decursul zilei. Il puteti combina cu coaja de stejar, flori de musetel si frunze de menta.


Uz extern:

- la clatitul gurii, contra faringitelor, stomatitelor, aftelor, la curatirea eczemelor, in comprese (hemoroizi) si spalaturi (dizenterie) – se pune o mana de fructe la in litru de apa si se fierb pana scad la jumatate. Pentru tratarea ulceratiilor gurii, a aftelor mestecati fructele proaspete sau uscate si apoi aruncati-le.



0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *