Anason plante medicinale tratamente naturiste produse naturiste Anasonul

Sanatate & Stil de viata  |  0 comentarii

Descrierea plantei medicinale:
Este o planta ierboasa, aromatica, cu tulpina cilindrica goala in interior, ramificata si inalta pana la 75 cm, ce are frunzele bazilare ovale, dintate pe margine, iar cele superioare profund divizate in segmente liniare; are flori mici si albe.
Originara din Asia occidentala si nord-estul Africii, se cultiva pentru uleiul eteric (2-3 %) si substantele grase (18-20 %) ce se extrag din seminte. In tara noastra gasim planta in judetele Ilfov, Ialomita, Teleorman, in sudul Oltului, Dolj, Timis, Constanta si in regiuni cu o altitudine de 100-200 m, ce coincid si cu zonele favorabile sfeclei de zahar.

Mare atentie de a nu confunda fructele de anason (Fructus Anisi vulgaris) cu fructele de cucuta (Conium maculatum) care sunt deosebit de toxice. Trebuie sa stiti ca anasonul este o specie exclusiv de cultura, in timp ce cucuta creste spontan pe locuri necultivate. Fructele de anason sunt acoperite de peri aspri, de culoare bruna-verzuie, cu diametrul de 3-4 mm, in schimb cele de cucuta nu au peri.

 

Crestele la fructele de anason sunt lineare, iar la cele de cucuta sunt ondulat-crestate. Din punct de vedere al gustului, fructele de cucuta sunt respingatoare, spre deosebire ce cele de anason care au un gust placut.


Indicatii terapeutice Anasonul: expectorant in bronsita, ca diuretic, in digestia si cresterea apetitului, in calmarea durerilor abdominale si eliminarea gazelor din stomac, in combaterea viermilor intestinali si a colicilor intestinale si gastrice la sugari si copii, in marirea cantitatii de lapte la femeile care alapteaza.


Mod de folosire: infuzie, fructul bine copt.

Pentru eliminarea viermilor intestinali: la sugari (infuzie din 5-6 fructe la o cana mica); la adulti (o lingurita de fructe la 300 ml apa clocotita), se lasa 15 minute dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Trebuie folosit in timp scurt, caci anetolul este toxic.


Uz intern:

- fructe - bronsite, stimularea secretiei lactate, combaterea oxiurozei, sindrom dispeptic gastric, meteorism, colici abdominale (recomandat si sugarilor si copiilor mici), stimuleaza digestia, apetitul si functiile pancreatice - sub forma de infuzie.

 

Uz extern:

- fructe - scabie, pediculoza, psoriazis - sub forma de comprese cu infuzie.

 

Contraindicatii:
- supradozajul duce la stari de excitabilitate manifestate prin euforie, tulburari de vorbire, de somn, excitatii motorii si psihice, depresie, iritarea mucoaselor digestive. Nu este recomandat in timpul sarcinii, in cazul gastritelor hiperacide, ulcerului si enterocolitei.



0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *