Banca Mondiala crede puterea agriculturii pentru economia Romaniei

Economie  |  0 comentarii

Cătălin Păuna, economist al Băncii Mondiale în România, vede in rezultatele agricole un punct forte ce ar putea influenta pozitiv economia Romaniei, ducand la o crestere economica de 1,7%, potrivit prognozei Bancii Mondiale.

"Dacă dăm la o parte agricultura, să zicem anul trecut când am avut 0,7%, creşterea a economică a fost spre 2%. În condiţiile în care, să zicem, avem un an mediu agricol, chiar peste medie, de fapt e greu de crezut că vom avea un an la fel ca în 2012, care a fost printre cei mai răi. Agricultura poate să contribuie cu 0,6-0,7%, chiar cu 0,8% la Produsul Intern Brut, cum a contribuit şi în 2011. Dacă avem simetrie faţă de anul trecut cu încă 0,7% plus 0,7% ar fi 1,4% numai din agricultură (...) Sincer să fiu, n-aş exclude o creştere economică şi mai mare de 1,7%, anul acesta. Scenariul de 1,7% este de bază şi este afectat de faptul că, probabil, vom avea recesiune în zona euro şi în 2013. Mulţi estimează că, în a doua jumătate a anului, zona euro va începe să schimbe tendinţa. Eu spun că prognoza noastră este justificată, dar asta nu înseamnă că nu vor fi riscuri punctuale în Europa care ne pot afecta", a afirmat Păuna.

"În rândul ţărilor mari, noi stăm destul de bine. Problema e pe termen lung pentru că, dacă vă uitaţi la întreg anul, proiecţia noastră e cam de 2,2%. Or, pentru o ţară ca România, problemele sunt reformele structurale: ce se întâmplă cu randamentul investiţiilor în sectorul public, în energie, în transporturi, absorbţia fondurilor europene. Dacă vă uitaţi pe doi indicatori relevanţi pe primele patru luni, producţia industrială este peste 6% mai mare decât în perioada echivalentă a anului trecut. Practic, este o creştere robustă a producţiei industriale, fiind legată şi de exporturi, deşi în primele patru luni acestea au crescut în jur de 4%, în termeni de euro. Exporturile merg binişor în condiţiile în care zona euro este, probabil, încă în recesiune. Acest lucru se întâmplă mai ales în exporturile pe zona non-euro, cu Rusia, Turcia, China", a explicat economistul.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *