CAS-ul i-a mintit!

Stiri Brasov  |  0 comentarii

CAS-ul i-a mintit!

Schema de compensare a medicamentelor care intra azi în vigoare îi afecteaza si pe bolnavii cronici, chiar daca Lucian Duta, presedintele CNAS, a promis, la Brasov, cu doar o saptamâna în urma, ca pacientii cronici nu vor avea coplata la medicatia prescrisa.
Noua modalitate de compensare a medicamentelor intra în vigoare de astazi. În timp ce reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustin ca pacientii vor avea o mai mare accesibilitate la medicatie, reprezentantii organizatiilor pacientilor spun ca realitatea este alta. Noul sistem de compensare va însemna o coplata mai mare din partea pacientului pentru unele medicamente, pentru ca CNAS deconteaza doar un anumit procent din pretul de referinta al unui medicament luat pe o întreaga clasa terapeutica, spre exemplu ampicilina pentru întreaga clasa de antibiotic. „Desi presedintele CNAS ne-a dat nenumarate asigurari ca pacientii cronici nu vor fi afectati de noul sistem, inclusiv sâmbata trecuta, când a venit în rândul nostru la Conferinta Nationala a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, realitatea arata altceva. Am fost din nou mintiti”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC).
Potrivit unui calculator a contributiei personale a fiecarui pacient, instalat pe site-ul CNAS la unele medicamente gratuite din programele de hepatita, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplica coplata, spun reprezentantii COPAC. Astfel, în cazul unui medicament pe hepatita cu substanta activa Ribavirinum cu pretul de 15,8 lei, valoarea compensata este de doar 2,98 lei, iar contributia pacientului de 12,82 lei.

sursa: bzb.roComentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *