Model de plangere penala - cerere catre procuror
Art. 221. Modurile de sesizare
Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau denunţ, ori se sesizează din oficiu când află pe orice altă cale că s-a săvârşit o infracţiune. În cazul în care organul de urmărire penală se sesizează din oficiu, încheie un proces-verbal în acest sens.
Când, potrivit legii, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevăzut de lege, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestora.
De asemenea, urmărirea penală nu poate începe fără exprimarea dorinţei guvernului străin în cazul infracţiunii prevăzute în art. 171 din Codul penal.
Când prin săvârşirea unei infracţiuni s-a produs o pagubă uneia din unităţile la care se referă art. 145 din Codul penal, unitatea păgubită este obligată să sesizeze de îndată organul de urmărire penală, să prezinte situaţii explicative cu privire la întinderea pagubei, date cu privire la faptele prin care paguba a fost pricinuită şi să se constituie parte civilă.
Art. 222. Plângerea
Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă.
Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
Plângerea făcută oral se consemnează într-un proces-verbal de organul care o primeşte.
Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu-şi însuşeşte plângerea.
Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă.
Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite pe cale administrativă organului competent.
Plângerea îndreptată la organul de urmărire penală, care nu cuprinde elementele prevăzute la alin. 2, se restituie petiţionarului pe cale administrativă, cu indicarea elementelor care lipsesc.
În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, prin care se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căruia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.
Free download - descarca model de plangere penala - cerere catre procuror
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
3 Comentarii la articol
07 Iunie 2010, 21:14
1foartew folositoare informatii!
Georgica Marian
10 Iulie 2013, 02:33
2Aş vre si eu să iniţiez cu succes o plăngere penală împotriva lui X si Y din localitatea Rosiori De Vede dar nu prea stiu cum să procedez sunt niste oameni de nimic dar nu vreau să-mi bat capul mult cu acestea mai ales că în România procesele durează mult ba mai intervine si mediatorul o adevărată bătaie de cap si tatonare. Am unele conflicte cu ei de natură judicioasă, niste litigii de încălcare a unor drepturi fundamentale. Trebuiesc rezolvate cât mai repede. Sigur voi avea câstig de cauză mai ales că este vorba despre încălcări ale unor drepturi morale, ideatice de principiu si de fond mai puţin fiind încălcarea de drepturi bănesti. As avea nevoie aici puţin totuşi de ajutorul unui specialist dacă cunoasteţi vre-o unu vă stau la dispoziţie încercaţi să mă contactaţi. Numele au fost sterse la cererea celui care a postat comentariul !
Georgica Marian
05 August 2013, 22:15
3Renunt la acel comentariu \" Model de .. . \" Totul s-a rezolvat amiabil. O zi buna.