Chiftele si chiftelute de peste

Retete culinare peste  |  0 comentarii

Chiftele de crab

Ingredientele necesare retetei: 450 g carne de crab sau imitaţie carne de crab(surimi), 1/2 ardei gras roşu, 1/2 ardei gras verde, 1 ceapă mică, 2 ouă, 1/4 linguriţă sos Worcestershire, 2 linguri de pesmet, ulei pentru prăjit (opţional), sare, piper.

Cum se prepara: Carnea de crab se toacă în robotul de bucătărie sau se dă prin maşina de tocat. Ardeiul şi ceapa se taie cubuleţe mici.
Într-un castron se amestecă toate Ingredientele necesare reteteile. Se fac chiftele cu diamentrul de 7 cm şi grosime 1–2 cm. Se pot prăji în ulei încins sau în cuptor la grill fără a mai fi nevoie de vreun strop de ulei.

Chiftele de păstrăv cu salată

Ingredientele necesare retetei: 2 pastravi, 2 cartofi, 1 morcov, 2 oua, 4 catei de usturoi, o foaie de dafin, 7-8 seminte de mustar, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o legatura de marar, o legatura de ridichi, salata bowl, o lamaie.

Cum se prepara: Pastravul se curata, se dezoseaza si se taie in bucati mai mici. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga foaia de dafin, semintele de mustar, putina sare si piper. Se fierbe pestele, se paseaza si se lasa sa se raceasca. Usturoiul se piseaza impreuna cu putina sare si se pune intr-un castron. Se adauga cartofii si morcovul curatati de coaja si dati pe razatoarea cu ochiuri mici. Mararul se spala si se toaca o jumatate din legatura. Se presara mararul tocat peste cartofi, se adauga pestele, ouale, sarea si piperul dupa gust. Se formeaza cu mana chiftelute si se prajesc in uleiul incins, avand grija sa nu se arda.
Se servesc impreuna cu salata bowl si ridichile taiate felii. Cand pestele este fiert, se poate stropi cu suc de lamaie.

Chiftele de peşte în stil indian

Ingredientele necesare retetei: 600 g cod dezosat, 2 ardei iuti curatati de vine si seminte si taiati felii, 1 lingura ghimbir ras, 1 lingurita praf de curry, 2 lingurite seminte de mustar, 2 linguri patrunjel proaspat tocat, 100 g paine alba inmuiata in lapte dulce si stoarsa, 4 catei de usturoi tocati, 100 g faina, 6 linguri ulei de floarea-soarelui.

Cum se prepara: Amestecati si omogenizati pestele, painea si condimentele (cel mai bine este cu ajutorul unui robot de bucatarie). Formati 12 chiftele si dati-le prin faina. Incingeti uleiul la temperatura potrivita si prajiti cate 3-4 chiftele deodata, circa 5 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc.
Serviti chiftelele cu salata de rosii cu ceapa de apa si menta si stropite cu iaurt si sos picant.

Chiftele din surimi cu porumb

Ingredientele necesare retetei: 250 g surimi, 1 conservă de porumb, 1/2 ceapă tocată, 2 ouă, sos soia, ketchup sau sos iute, ulei.

Cum se prepara: Porumbul din conservă se scurge, se amestecă cu ceapa tocată, surimi se tăiaţi feliuţe, ouăle bătute, sosul de soia, ketchup-ul sau sosul iute. Se iau cu lingura chifteluţe care se prăjesc în ulei şi se servesc cu diverse sosuri.


Chifteluţe cu somon afumat

Ingredientele necesare retetei: 125 g smantana consistenta, 125 g iaurt gras, sare, piper, 1 legatura arpagic verde, 500 g cartofi dati pe razatoarea fina, nucsoara macinata, 2 linguri unt, 150 g felii subtiri de somon afumat.

Cum se prepara: Frecati smantana cu iaurt, apoi condimentati amestecul cu sare si piper. Spalati firele de arpagic, taiati-le inele, apoi incorporati-le in crema rezultata. Amestecati cartofii rasi cu sare, piper si nucsoara. Incingeti untul si prajiti cca. 16 chiftelute. Dupa ce le luati din tigaie, asezati-le pe un servetel de hartie absorbant. Puneti o lingura din compozitia cu smantana pe o chifteluta, rulati o felie de somon deasupra, apoi acoperiti cu o alta chifteluta. Puneti pe o farfurie cate doua chiftelute aurii si ornati cu verdeata proaspata.

Chifteluţe de peşte (orice peste)

Ingredientele necesare retetei: 1,5 kg peşte, 100 g pâine albă, 350 g ceapă, 50 g făină, 1 ou, 150 ml ulei, o legătură verdeaţă, sare, piper.
Cum se prepara: Peştele curăţat şi dezosat, împreună cu pâinea înmuiată în apă şi ceapa călită în ulei, se dau prin maşina de tocat, apoi se frământă cu sare, piper, oul şi verdeaţa. Se fac chifteluţe care se prăjesc în ulei. Se pot prepara din toate speciile de peşte, de preferat, însă, peştele alb. Se consumă calde.

Chifteluţe de şalău sau cod

Ingredientele necesare retetei: 150 g carne de peste fiarta (salau sau cod), 1 felie franzela, 1 lingurita orez fiert, 1/4 ou, sare, 2 cartofi, 10 g unt, verdeata, 2 felii sfecla, 1/2 rosie.

Cum se prepara: Carnea de peste fiarta se desface cu grija de pe oase si se da prin masina de tocat impreuna cu felia de franzela inmuiata si stoarsa. Se amesteca apoi cu orezul fiert, oul si sarea pina se omogenizeaza. Se formeaza chiftelute mici, care se fierb in aburi 15-20 minute, peste care se pun untul si verdeata. Se servesc cu cartofii fierti taiati felii, sfecla si rosiile ca salata.

Chifteluţe din peşte reteta 1

Ingredientele necesare retetei: 1,5 kg peste, 100 g piine alba, 350 g ceapa, 50 g faina, 1 ou, 150 ml ulei, o legatura verdeata, sare, piper.

Cum se prepara:  Pestele curatat si dezosat, impreuna cu piinea inmuiata in apa si ceapa calita in ulei, se da prin masina de tocat, apoi se framinta cu sare, piper, oua si verdeata. Chiftelutele se dau prin masina si se prajesc. Se pot prepara din toate speciile de peste, de preferat insa pestele alb. Se consuma numai calde.

Chifteluţe din peşte reteta 2

Ingredientele necesare retetei: 400 g fileuri de peste dezosat, 200 g cartofi, 100 g morcovi, 100 g patrunjel, păstîrnac, 100 g verdeata, 1 g piper, 50 g faina, 100 mi ulei, 1 ou, 20 g sare, 50 g ceapa, 20 g usturoi, 100 g salata verde pentru decor.

Cum se prepara: Legumele curatate se fierb in apa cu sare, iar ceapa se inabusa in ulei cu adaos de apa si se lasa sa se raceasca. Pestele, impreuna cu legumele fierte si ceapa inabusita, se trece prin masina de tocat cu sita deasa. La aceasta compozitie se adauga oul, usturoiul curatat si taiat marunt, verdeata curatata si taiata marunt, piperul si sarea. Se amesteca compozitia pina la omogenizare. Se controleaza gustul. Din compozitie se formeaza chiftelute sub forma de sfera care se dau prin faina si se prajesc in uleiul infierbântat. Se servesc pe decor de salata verde.

Chifteluţe din peşte reteta 3

Ingredientele necesare retetei: 1 kg peste, 100 g slanina, 200 g ceapa, 150 g faina, 150 g paine, 2 oua, 100 ml ulei, 1 Iegatura patrunjel, sare, piper, dupa gust.

Cum se prepara: Pestele se decongeleaza, se curata, se decapiteaza, se eviscereaza, se spala, se fileteaza (dezoseaza), cu cutitul de bucatarie, pe lungimea coloanei vertebrale, apoi se taie in bucati mici. Oasele rezultate se fierb intr-un vas cu apa rece (1 l) si sare, obtinindu-se o supa care se strecoara si se raceste. Piinea alba se inmoaie in 300 ml supa de oase de peste. Slanina se taie bucati. Ceapa se curata, se spala, se taie felii si se inabusa in 25 ml ulei si 100 ml supa de peste. Pestele, filetat si taiat bucati, slanina, ceapa inabusita si racita, se trece prin masina de tocat carne, de doua ori. Pasta obtinuta se amesteca cu piinea inmuiata, cu ouale, sarea, piperul macinat, patrunjelul verde, curatat, spalat si taiat marunt. Se amesteca componentele bine, obtinand o pasta omogena. Din aceasta pasta se formeaza chiftelele, care se trec prin faina, si se prajesc in uleiul infierbintat. Se servesc reci sau calde cu diferite garnituri de legume.

Chifteluţe din peşte cu crustă de migdale sau pesmet

Ingredientele necesare retetei: 600 g peste alb, zeama si coaja rasa de la o lamaie, 150 g paine (toast), 1/8 l frisca nebatuta (sau smantana subtire), 1 ceapa mica, 1 lingurita ulei, 1 ou, 2 lingurite sare + piper, 60 g migdale (stifturi) sau pesmet, 40 g unt topit.

Cum se prepara: Se spala pestele, se zvanta, se taie bucatele si se amesteca cu zeama si coaja rasa de lamaie. Feliile de paine - fara coaja - se taie cubulete si se inmoaie in frisca sau smantana. Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in uleiul incins, pana ce devine sticloasa. Pestele se lasa putin sa se scurga si se marunteste in robotul de bucatarie. Se amesteca piureul de peste si ceapa calita cu painea inmuiata, se incorporeaza oul, sarea si piperul si se framanta bine.
Din compozitia astfel preparata se fac chiftele (cu palmele umezite), se tavalesc prin stifturile de migdale si se prajesc, in untul topit si incins, cate 6 minute pe fiecare parte. Se servesc fierbinti cu salata de cartofi.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *