Choux a la creme cu fructe

Prajituri & Dulciuri  |  0 comentarii

Choux a la creme cu fructe
Ingrediente:
Pentru aluat: 250 ml apă, 150 g făină, 1 linguriţă zahăr, 75 g unt, 3-4 ouă, 1 vîrf de cuţit sare.
Pentru umplutură: frişcă bătută, căpşuni sau zmeură, 2 linguri zahăr pudră.
Mod de preparare:
 Puneţi să fiarbă apa împreună cu untul tăiat bucăţele, zahărul şi sarea. Luaţi vasul de pe foc şi încorporaţi (deodată) făina cernută. Amestecaţi cu putere, pînă ce aluatul se desprinde de pe margini (dacă nu reuşiţi imediat, puneţi vasul din nou pe foc şi continuaţi să amestecaţi). Lăsaţi aluatul să se răcească şi adăugaţi ouăle, unul cîte unul, amestecînd bine după fiecare şi ridicînd aluatul cu lingura. Aluatul este gata cînd devine elastic şi are consistenţa unei maioneze groase.
Puneţi cîte o grămăjoară de aluat pe o tavă unsă cu unt şi coaceţi choux-urile circa 25 de minute la cuptorul încins la 240 grade C. Lăsaţi-le să se răcească, tăiaţi-le căpăcelele şi umpleţi-le cu frişcă şi căpşuni sau zmeură. Puneţi căpăcelele la loc şi pudraţi-le cu zahăr pudră.


Choux-uri cu Mascarpone
Ingrediente: 50 g unt, 1 vîrf de cuţit sare, 120 g făină, 1 lingură zahăr, 3 ouă, 500 g căpşuni, 40 g zahăr pudră, 3 linguri zeamă de lămîie, 250 g Mascarpone.
Mod de preparare:
Se pun pe foc, într-o crăticioară, 200 ml de apă, untul şi sarea şi se lasă să dea în clocot. Se încorporează făina împreună cu zahărul (deodată) şi se amestecă pînă ce se formează un bulgăre de aluat care se desprinde de fundul vasului. Se pune aluatul într-un castron, se lasă puţin să se răcească, după care se adaugă ouăle unul cîte unul.
Se toarnă aluatul într-un cornet mare şi se fac rozete (diametrul circa 5 cm) direct pe tava tapetată cu hîrtie pentru copt, lăsîndu-se puţină distanţă între ele. Se dau la cuptorul încins la 200 grade C, se coc 25 min., se taie în două pe orizontală şi se lasă să se răcească.
Se curăţă căpşunile, se trec jumătate din ele prin sită (sau se mărunţesc în mixer) şi se amestecă bine cu 30 g de zahăr pudră şi cu zeama de lămîie. Se adaugă Mascarpone şi se pune crema la rece. Restul căpşunilor se taie felii.
Se ung choux-urile cu cremă, se pun jumătăţile una peste alta şi se pudrează cu zahăr.


Choux-uri cu struguri
Ingrediente:
300 g struguri albi, 2 linguri zahăr pudră + zahăr pudră pentru presărat, 1 lingură unt, sare, 75 g făină, 1 ou, un vârf de cuţit de praf de copt, 150 g frişcă, 1 plic întăritor de frişcă, 40 ml lichior de migdale.
Mod de preparare:
Strugurii se spală, se zvântă, se taie boabele în două, se presară cu 1 lingură zahăr pudră şi lichior. Se dau în clocot untul, sarea şi 100 ml apă. Se toarnă făina toată odată şi se amestecă continuu pe foc până se formează o cocă ce se dezlipeşte de pe marginea vasului. Se lasă coca să se răcească puţin, apoi se încorporează oul şi praful de copt. Se pune coca într-un şpriţ şi se formează choux-uri pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc în cuptorul încins circa 18 minute. Frişca se bate cu 1 lingură zahăr pudră şi întăritorul de frişcă. Când s-au răcit choux-urile, se taie în jumătate, se umplu cu boabe de struguri şi frişcă. Se servesc cu restul de struguri şi se pudrează cu zahăr pudră.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *