Clafoutis cu caise piersici cirese afine

Rețete de prăjituri și dulciuri  |  0 comentarii

Clafoutis cu piersici
Ingrediente:
1 kg piersici galbene, 1 lamaie, 3 oua, 1 lingura faina, 2 linguri pudra de migdale (prajite si macinate), 100 g zahar, 1 zahar vanilat, 300 ml lapte, 20 g unt, 1 varf de cutit de sare.
Pentru ornat: 2 linguri nuca de cocos rasa, 50 g coaja de citrice confiata (lamaie, portocala sau grapefruit).
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C, apoi se unge cu unt o forma de tarta - de preferinta din Jena sau portelan. Se tin piersicile circa 30 de secunde in apa clocotita, se curata de coaja, se taie in doua, se scot samburii si se aseaza in forma.
Intr-un castron, se pune faina si se adauga pudra de migdale, zaharul, zaharul vanilat, sarea si coaja rasa de lamaie. Se incorporeaza apoi ouale - unul cate unul - amestecand cu telul si se toarna laptele putin cate putin, amestecand in continuare.
Se toarna crema astfel preparata peste piersici, se baga prajitura la cuptor si se lasa 40 de minute.
Cand este gata, se pudreaza cu nuca de cocos, se decoreaza cu fructe glasate si se serveste calduta sau rece.


Clafoutis cu caise
Ingrediente: 500 g caise fara samburi, 150 g zahar pudra + 20 g pentru forma, 2 oua intregi + 2 galbenusuri, 60 g Maizena, 250 ml lapte, 250 ml frisca nebatuta, 2 varfuri de cutit scortisoara pisata, 50 g fistic (nesarat), 40 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare:
Taiati caisele in patru si prajiti-le 5 minute, la foc iute, in untul topit, impreuna cu 50 g de zahar, amestecand intruna. Incingeti cuptorul la 210°C, ungeti forma cu unt, presarati-o cu cele 20 g de zahar pudra si asezati in ea sferturile de caise. Diluati Maizena cu laptele rece si, separat, bateti ouale intregi si galbenusurile cu zaharul ramas. Adaugati frisca si scortisoara, bateti bine cu telul si incorporati apoi putin cate putin laptele cu Maizena. Turnati aluatul peste caise, dati prajitura la cuptor si lasati-o sa se rumeneasca frumos 30-35 de minute. Dupa ce-o scoateti, presarati peste ea fisticul maruntit si serviti-o fierbinte, calduta sau rece.
Pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de peretii formei, ungeti-o cu ulei (daca aluatul este sarat) sau cu unt (daca aluatul e dulce).


Clafoutis cu cireşe (I)
Ingrediente:
500 g cirese, 3 oua, 3 linguri faina, 3 linguri zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilat, 1 lingura zahar tos, 200 ml frisca nebatuta, 200 ml lapte, 20 g unt, 2 linguri tuica de fructe (prune, cirese), 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
Se spala ciresele si li se scot samburii, lasand zeama sa se scurga intr-un bol. Intr-un castron se bat bine ouale cu zaharul pudra, zaharul vanilat si putina sare. Se incorporeaza faina, se dilueaza amestecul, adaugand putin cate putin lapte si frisca nebatuta si se parfumeaza cu tuica de fructe si zeama de la cirese. Intr-o forma rotunda, unsa cu unt, se asaza ciresele, peste ele se toarna aluatul, se baga in cuptorul incins si se lasa sa se coaca circa 40 de minute. Se scoate prajitura din cuptor (trebuie sa fie frumos rumenita), se pudreaza cu zahar tos si se serveste calduta sau rece.


Clafoutis cu cireşe (II)
Ingrediente:
500 g cirese coapte, 4 oua, 125 g zahar pudra, 1 varf de cutit sare, 80 g faina, 250 ml lapte, 1 plic zahar vanilat, 60 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare:
Spalati ciresele, rupeti-le coditele, fara sa scoateti samburii si lasati-le sa se zvante intr-un servet de bucatarie. Incingeti cuptorul la 210 grade C.
Cerneti faina intr-un castron si adaugati sarea, zaharul si ouale. Amestecati-le bine cu o lingura de lemn si turnati laptele rece - putin cate putin (amestecand intruna) - pana ce obtineti un aluat neted si omogen. Lasati untul sa se topeasca, (fara sa-l puneti pe foc) si incorporati-l in aluat.
Ungeti cu unt o forma mare din lut sau portelan si turnati in ea cateva linguri de aluat. Intindeti-l pe tot fundul formei intr-un strat uniform si bagati-o la cuptor cateva clipe, doar cat sa se intareasca aluatul.
Scoateti forma din cuptor si asezati ciresele bine uscate pe toata suprafata aluatului. Turnati deasupra aluatul ramas si puneti din loc in loc cate-o bucatica de unt.
Coaceti prajitura 45 de minute, pana ce se rumeneste bine de tot. Dupa ce-o scoateti din cuptor, presarati deasupra zahar vanilat si serviti-o calduta.


Clafoutis cu fructe de toamna
Ingrediente:
250 g struguri albi, 4 mere, 80 g samburi de nuca, zeama de la o lamaie, 1 plic zahar vanilat, 100 g zahar, 3 oua, 200 ml frisca nebatuta (sau smantana subtire), 2 linguri faina, 50 g unt (sarat), 2 linguri rachiu de cirese (sau de visine).
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180 grade C.
Alegeti boabele de struguri (spalate) si curatati-le de pielita. Zdrobiti samburii de nuca. Curatati merele, indepartati semintele si partea lemnoasa, taiati-le felii si stropiti-le cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca.
Ungeti cu unt o forma de budinca, asezati in ea, alternativ, merele, strugurii si miezul de nuca si pudrati-le cu zahar vanilat.
Bateti bine ouale cu zaharul tos, adaugati faina, rachiul de cirese si frisca sau smantana, amestecati-le bine si turnati-le peste fructe. Dati placinta 40 de minute la cuptor si serviti-o calduta.


Clafoutis cu mure si afine
Ingrediente:
750 g fructe de padure amestecate, 500 ml lapte, 120 g faina, 120 g zahar fin, 6 oua, 1 lingura zahar vanilat, 2 linguri rom (facultativ), 20 g unt, inca 2 linguri de zahar tos (cu cristale mai mari).
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180 grade C, ungeti cu unt o forma si presarati peste unt zahar tos (cristalizat). Puneti laptele sa fiarba, bateti bine ouale cu zaharul, adaugati faina si pe urma turnati laptele cald, putin cate putin, si continuati sa bateti pana ce obtineti un aluat omogen. Adaugati romul si amestecati. Puneti pe fundul tavii afinele si murele alese, turnati peste ele aluatul si dati prajitura 40 de minute la cuptor. Lasati-o sa se raceasca si inainte de-a o servi, presarati deasupra zahar tos (cu cristale mai mari).


Clafoutis cu pere
Ingrediente:
125 g faina, 125 g zahar pudra, 1/2 pachet praf de copt, 2 oua mari, 25 ml lapte integral, 50 g unt + 20 g unt pentru uns forma, 600 g pere, 2 lingurite de rom, 1 pachetel de zahar vanilat.
Mod de preparare:
Intr-un castron mai mare, amestecati faina cu praful de copt si zaharul. Faceti o gaura la mijloc. Varsati o jumatate de pahar de lapte rece si doua galbenusuri de ou. Amestecati usurel cu o spatula de lemn. Adaugati pe rand restul de lapte, apoi untul topit. Amestecati, pentru a obtine un aluat moale, neted si omogen. Incorporati romul, apoi albusurile batute spuma.
Incalziti cuptorul. Ungeti cu unt o forma de ceramica sau de Jena. Taiati perele in patru. Curatati-le de coaja si de seminte. Taiati-le in lamele groase.
Turnati cateva linguri de aluat pe fundul formei, ca sa formeze un strat cam de 1/2 grosime. Bagati forma la cuptor 3-4 minute, cat sa se solidifice aluatul. Scoateti-o afara, dispuneti deasupra feliile de para, apoi turnati peste ele restul de aluat.
Bagati la cuptor prajitura vreme de 40 de minute. Scoateti-o cand e bine aurita si pudrati-o cu zahar vanilat.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *