Corn cu gem de caise nuca si scortisoara

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Corn cu gem de caise
Ingrediente:
500 g făină, 250 g unt, 250 g zahăr pudră, o lămîie, 75 ml apă rece, 1 ou, 50 g lapte praf, 1 borcan gem de caise, 100 g zahăr pudră, un vîrf de cuţit de sare, esenţă de vanilie, praf de copt, fructe confiate.
Mod de preparare:
 Într-un vas se mixează untul cu zahărul pudră, apa şi oul pînă rezultă o cremă spumoasă. Se adau­gă sarea, două linguriţe de esenţă de vanilie, sucul şi coaja rasă de la lămîie, o jumătate de linguriţă de praf de copt şi se mixează.
Se presară făina cernută, se frămîntă totul pînă cînd rezultă un aluat omogen, potrivit de tare.
Se acoperă cu folie de plastic, se introduce la rece pentru 30 de minute, apoi se întinde o foaie groasă de un centimetru.
Se decupează cornuleţe cu o formă specială pentru biscuiţi sau se taie cercuri cu un pahar, apoi cu un cuţit se taie în jumătăţi.
Se aşează într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt, se introduc în cuptor şi se coc 12-15 minute la foc mediu. Se scot din tavă, se lasă să se răcească complet, apoi se ung o parte din biscuiţi cu gem.
Se acoperă cu alt biscuite, se dau cu zahăr pudră şi se depo­zitează într-o cutie de metal.
În aluat, se mai pot adăuga şi fructe confiate tocate mărunt.


Corn cu nuca si scortisoara
Ingrediente:
3/4 kg faina, 7 oua, 70 g drojdie de bere, 200 g unt (sau margarina), 1 pahar lapte, 200 g zahar, 250 g nuci, scortisoara, 1 lingura rom, un virf de cutit sare, vanilie, coaja de lamiie.
Mod de preparare:
Se face un aluat din faina, galbenusurile batute cu sare, drojdia dizolvata in lapte caldut si 2 linguri de zahar. Se amesteca totul bine si se lasa sa creasca o ora. Pe o planseta presarata cu faina, se intinde o foaie groasa de 2 cm. Separat, se freaca untul sau margarina cu restul de zahar si se intinde peste foaie, iar pe deasupra se presara nucile date prin masina si amestecate cu scortisoara pisata fin. Se ruleaza foaia si se curbeaza usor, dindu-i forma unui corn. Se unge pe deasupra cu galbenus de ou, apoi se aseaza intr-o tava unsa cu unt si presarata cu pesmet fin sau cu faina. Se coace la foc potrivit 30-40 minute. Din acest aluat, se pot face doua sau chiar trei cornuri mai mici.


Cornuleţe din zahar ars
Ingrediente:
500 g faina, 2 linguri untura, 250 g zahar, 2 oua intregi, praf de cuisoare si de scortisoara.
Mod de preparare:
Se caramelizeaza intr-o craticioara 4 linguri de zahar, apoi se stinge cu putina apa, se lasa sa fiarba incet, pana se topeste tot zaharul si se lasa sa se raceasca.
Se framanta faina cu untura (osanza de pe burta), restul zaharului, ouale, zaharul caramelizat, praful de cuisoare si de scortisoara. Se intinde o foaie cu sucitorul, se taie covrigei cu o forma (sau rotunduri cu o gura de paharel), se tavalesc prin zahar tos si se coc la foc moale.



Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *