Crap gatit la cuptor cu ciuperci, orez si alte mirodenii

Retete culinare peste  |  0 comentarii

Crap umplut cu ciuperci
Ingrediente: 1 crap mare, 200 g ciuperci, verdeaţă tocată, 1 ceaşcă ulei, sare, piper măcinat, o felie pâine, 1 păhărel vin alb, 1 ceapă, 1 ţelină.

Preparare: Se curăţă peştele de solzi, se goleşte de intestine şi se scot cu atenţie oasele de la burtă. Se sărează pe dinăuntru şi pe dinafară. Se lasă să stea aşa până când se pregăteşte umplutura. Se toacă ciupercile şi se pun într-o cratiţă împreună cu uleiul, ceapa tocată mărunt şi ţelina dată prin răzătoare. Se lasă să scadă la foc mic, cu cratiţa acoperită. Când amestecul s-a înmuiat bine, se pune într-o farfurie adâncă şi se amestecă cu miezul de la o felie de pâine înmuiat şi bine frământat, cu verdeaţa tocată, sare şi piper măcinat. Amestecul se omogenizează şi se introduce în burta crapului. Peştele se înconjoară cu o aţă de bumbac, se pune într-o formă şi se introduce la cuptor cu o cană de apă caldă, sare, boabe de piper şi frunze de ţelină. La cuptor se ţine 30 min., la foc potrivit. Se adaugă vinul, se întoarce peştele şi se continuă frigerea încă 30 min. Se scoate forma din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se serveşte crapul tăiat felii groase, cu umplutura alături, stropit cu sosul în care s-a făcut.

Crap umplut cu ciuperci şi nucşoară
 Ingrediente: 1,5-2 kg crap, 1/2 kg ciuperci, 1/2 kg ceapa rasa, 2 catei usturoi, 1 lingura faina, 250 g unt, citeva bucatele de nucsoara, patrunjel, sare, piper, 1 lingura bulion de rosii.

Preparare: Se curata pestele, se scot intestinele, se spala, se sterge si se sareaza. Ciupercile spalate se taie feliute subtiri si se inabusa in putin unt cu ceapa rasa, usturoi pisat, nucsoara, o lingurita de patrunjel tocat marunt, piper, sare, faina si bulion proaspat. Se umple burta crapului cu acest amestec si se coase. Se asaza pestele intr-o tava, punind restul de unt taiat bucatele si 2-3 linguri de apa si se da la cuptor o ora. Se stropeste din cind in cind pestele cu sosul din tava. Dupa ce s-a copt, se asaza pestele pe o farfurie, se scoate ata, se toarna restul de sos din tava si se serveste fierbinte.

Crap umplut cu ciuperci şi orez
Ingrediente: 1 crap de 1,5 kg, 1 ceaşcă de orez, 200 g ciuperci conservate, 150 ml vin alb sec, 4 cepe, 1 ardei gras, 50 ml ulei, 50 g unt, sare, piper, lămîie.

Prepararea mancarii: Peştele se curăţă de solzi, se eviscerează, se taie capul, se spală şi se sărează. Se lasă să stea o oră la rece.
Cepele şi ardeiul tocate mărunt se călesc în ulei încins, apoi se adaugă orezul spălat şi scurs. Se călesc împreună pînă cînd compoziţia prinde culoare, după care se adaugă 200 ml de apă şi se fierbe la foc mic.
Separat, ciupercile tocate mărunt se înăbuşă în unt cu sare şi piper. Amestecul se toarnă peste orez. Cu această compoziţie se umple peştele care se stropeşte cu vin şi se introduce în cuptorul încins, pînă se rumeneşte.
Se serveşte cald, cu salată de sezon şi cu felii de lămîie.

Crap umplut cu verdeaţă
Produse necesare: 1 crap de 1,5 kg, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar, 2 cepe mijlocii, 100 ml ulei, sare, piper. Pentru garnitura: 5-6 cartofi, 1 ceapa, 250 g pastai verzi, 2 morcovi, 1 radacina de telina, 1 cutie rosii decojite, sare, piper.

Cum il prepari: Se ia crapul si se curata de solzi, i se scot intestinele si se taie capul si coada. Se spala, iar apoi se lasa sa se scurga. Se unge cu ulei si se freaca cu sare si piper. Se pregateste umplutura din 2 cepe, patrunjel si marar, care se freaca toate cu sare. Se umple apoi crapul si se fixeaza burta cu scobitori pentru a nu se desface la cuptor. Se aseaza in tava unsa cu putin ulei si in care se adauga putina apa si se da la cuptor la foc moderat, avand grija sa stropim crapul din cand in cand cu zeama din tava. Se curata cartofii, morcovii, telina, pastaile, ceapa si se adauga in tava dupa 45 de minute.
Se adauga sare, piper si rosiile decojite cu 10 minute inainte de a opri focul.
Se serveste cu lamaie si verdeata.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *