Crap la cuptor cu legume sau retete la gratar

Retete culinare peste  |  1 comentarii

Cum se gateste si ce ne este necesar pentru a gati crapul la cuptor sau gratar veti vedea in retele de mai jos:

 
Crap cu legume la cuptor

Ingrediente: 1 crap (circa 1 kg), 2 linguri ulei de masline, 2 morcovi mari taiati marunt, 2 tulpini de telina taiate rondele, 2 lingurite bulion, sare, piper proaspat macinat, 250 ml apa, 1/2 legatura patrunjel verde tocat, o rosie taiata felii subtiri, 1 ceapa potrivita taiata rondele fine.

Cum il gatim: Se curata carpul, se spala si se sterge pe dinauntru si pe dinafara cu un servet umed. Se incinge uleiul intr-o cratita mijlocie si se calesc morcovii si telina circa 5 minute, amestecand intruna. Se adauga bulionul, apa, sare si piper si se lasa sa fiarba incet, fara capac, aproximativ 5 minute. Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se rastoarna legumele intr-o forma termorezistenta, se aseaza pestele peste ele si se acopera cu feliile de rosii (ca tiglele). Deasupra se presara ceapa taiata rondele, se sareaza si se pipereaza. Se da pestele la cuptor si se lasa 30 de minute sa se patrunda (este gata cand carnea se desface usor cu furculita). Se serveste fierbinte. Pestele se da la cuptor chiar inainte de a-l servi. Legumele, in schimb, se pot prepara cu cateva ore mai devreme si se tin la frigider.

 
Crap călugăresc

Ne trebuie 1 kg crap, 50 g ceapă, 50 orez, 1-2 linguri de bulion de roşii, 1 legătură de pătrunjel, ulei.
Se prepara astfel:  Se curăţă peştele, se spală, se eviscerează. Ceapa, bine spălată, tocată mărunt, se căleşte în puţin ulei.
Când începe să prindă o culoare aurie (focul să nu fie tare!) se adaugă orezul spălat, pătrunjelul tocat mărunt, zeamă de zarzavat sau bulion de peşte aromat, 1 lingură bulion de roşii. Orezul trebuie să fiarbă încet; când este aproape gata, se pune sare, piper, se lasă să se răcească puţin (orezul nu trebuie să fie zemos, ci bine legat). Se umple peştele cu orezul astfel pregătit, se aşază pe varză (acră) călită şi se dă la cuptor, după ce l-am uns bine cu ulei.

 
Crap cu arpagic

Preparate necesare: 1,5 kg peste, 1 kg arpagic, 200 g ulei, 1 lingura faina, 1 pahar mare cu vin, sare, piper, patrunjel verde, usturoi, 1/2 foaie de dafin.

Reteta: Se opareste arpagicul curatat, se prajeste in cratita cu ulei, se adauga o lingura buna de faina, se stinge cu un pahar mare de vin, se mai adauga piper, sare, usturoi pisat, ½ foaie de dafin, patrunjel verde mult. Se lasa sa dea citeva clocote, se adauga pestele taiat bucati, se acopera cratita si se fierbe inabusit. Daca sosul este prea scazut si pestele nu este inca patruns, se mai adauga vin.

Crap cu ciuperci
Reteta se compune din: 1 crap, 2-3 cepe albe, 250 g ciuperci, patrunjel verde, sare, piper, 1 foaie de dafin, 1 pahar vin alb,ulei, 1 lamiie, piine.

Cum gatim crapul: Se rumeneste ceapa in putin ulei, se adauga ciupercile, sare, piper, foaia de dafin, vinul si putina apa, iar la urma patrunjelul taiat marunt. Se asaza in acestea crapul taiat bucatele dupa ce inainte a fost spalat si curatat. Se da la foc iute sa fiarba, iar cind e gata se serveste la masa. Se garniseste cu felii de piine prajita si felii de lamiie.

 
Crap cu mentă
Cumpara 1 crap, 2 morcovi, 2 cepe, boabe de piper, otet, menta, 2 linguri de ulei, sare, piper.

Si gateste-l astfel: Pestele se curata de solzi, de aripioare si intestine, se spala, se portioneaza si se sareaza. Morcovii si ceapa se curata, se taie felii si se pun la fiert. Cind s-au inmuiat, se adauga boabele de piper, o lingura de otet si pestele. Se mai lasa la fiert 10 minute, apoi se scurg si se asaza pe platou. Intr-o cana de apa se pune o lingurita de menta tocata si se da intr-un clocot. Dupa ce se raceste, se adauga ulei, otet, sare si piper dupa gust. Acest sos se toarna peste peste.

 
Crap cu orez

Ingrediente reteta: 2 kg peste, 400 g orez, 100 ml vin, 300 ml ulei, 1 l supa, 100 g unt, 500 g ardei gras, 1 kg rosii, sare, piper.

Ce trebuie sa faci mai departe: Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se scurge, se sareaza si se condimenteaza cu piper. Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei (se unge si pestele cu ulei), care se introduce la cuptor pentru cca 15 minute. Spre sfirsitul inabusirii se adauga vinul (stropit peste peste). Cind este gata, bine rumenit, se scoate si se mentine la cald. Orezul se alege de corpuri straine, se spala, se scurge. Ardeiul gras se curata, se spala, se taie in felii subtiri si se inabusa in ulei cu adaos de apa. Se adauga orezul in timpul inabusirii. Cind s-a rumenit, se pune la fiert in supa sau in apa, in cantitate de doua ori mai multa decit orezul si se fierbe cca 10 minute. Se adauga rosiile curatate, spalate si taiate in felii si piperul. Cand lichidul a scazut la nivelul orezului se introduce vasul la cuptor pentru cca 15 minute. La sfirsit se adauga untul topit deasupra.
Se serveste portia de peste cu garnitura de orez alaturi.

 
Crap cu roşii şi usturoi

Aveti nevoie de un crap de 1-1,5 kg, sare, ulei, usturoi, roşii, pătrunjei verde.

Ce faceti cu pestele: Se curăţă crapul, se spală şi se taie în bucăţi, care se sărează şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Se pune tava la cuptorul încins, ungându-se peştele din când în când cu uleiul din tavă. Când peştele este gata, se scoate din tavă, se aranjează pe platou şi se acoperă cu sosul următor: se căleşte usturoiul (o căpăţână tocată mărunt) în ulei; când începe să se rumenească, se adaugă felii de roşii (4-5 roşii) curăţate de pieliţă şi de seminţe, sare şi piper. Se presară pătrunjel verde tocat şi se lasă să fiarbă încet în cuptor cam 20 de minute. La fel se poate pregăti somnul la cuptor.

 
Crap cu sos de ceapă

Cumpara 1 crap mijlociu, 3 cepe mari, 1 ceasca ulei, sare, piper boabe, 2 rosii decojite, o lamaie, 1 pahar vin alb, usturoi.

Cum il gatesti: Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine, se spala si se sareaza. Se lasa sa stea cu sarea pe el 30 min., timp in care se pregateste sosul. Se taie ceapa pestisori, se asaza pe fundul unei forme impreuna cu putin usturoi tocat marunt, doua rosii bine coapte, decojite si taiate felii subtiri, un pahar de vin alb, jumatate din cantitatea de ulei si putina apa rece. Pestele se cresteaza pe spate, se unge cu ulei, se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie si se pune peste ceapa. Se introduce forma in cuptorul cald si se lasa pestele la foc potrivit o ora. Se intoarce daca pestele este mai mare si nu s-a fript bine, dar umbland cu atentie, sa nu se rupa. Cand este gata, crapul se scoate pe o farfurie mare si se taie felii. Sosul in care s-a facut se trece prin sita, se mai clocoteste 5 min. cu piper boabe si se rastoarna peste feliile de peste.
Se serveste cald, cu garnitura de cartofi fierti, stropiti cu unt cald.

Crap cu sos de roşii şi ardei kapia

Ingrediente pentru reteta: 700 g roşii, sare, piper, 1 foaie de dafin, 1 crap de circa 1,5 kg, 1 căpăţână de usturoi, 1/2 legătură pătrunjel verde, 1 kg ardei kapia, 4 linguri ulei de măsline.

Cum se prepara crapul la cuptor: Roşiile tăiate în bucăţele şi curăţate de seminţe se dau în clocot, apoi se trec prin sită şi se condimentează cu sare, piper şi foaia de dafin mărunţită. Peştele se curăţă, se eviscerează, se spală şi se zvântă bine. Se taie în patru bucăţi şi se freacă bine cu sare şi piper. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi de nervuri şi se taie în fâşii. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei, se prăjeşte peştele pe ambele părţi, apoi se pune într-o formă de sufleu. Se încinge restul de ulei în tigaie, se adaugă ardeii şi usturoiul zdrobit, se călesc şi se toarnă peste peşte. Se adaugă sosul de roşii şi se presară cu puţin pătrunjel tocat. Se rumeneşte peştele în cuptorul încins circa 20 de minute şi, înainte de a-l servi, se presară cu restul de pătrunjel.

Crap cu sos picant

Ingrediente: 1 crap de 1-1,5 kg, ulei, foi de dafin, tarhon, usturoi, 2-3 linguri de bulion de roşii.

Cum il gatim:  Se curăţă de solzi un crap de 1-1,5 kg, se evis-cerează, se spală, se sărează, se stropeşte cu ulei şi se dă la cuptor. Se pune la fiert apă cu foi de dafin, piper, tarhon, usturoi pisat mărunt. După ce a dat câteva clocote, se strecoară şi se toarnă peste bucata de crap din tavă. Se stropeşte peştele mereu; când începe să se înmoaie, se adaugă 2-3 linguri de bulion de roşii. Când s-a rumenit peştele, se scoate din tavă şi se taie în felii nu prea late. Se serveşte cu cartofi pai şi un vin alb sec.

 Crap cu sos roşu şi caşcaval

Materia prima necesara: 1 crap de 1 kg, 1 pahar mic cu vin, 1/2 pahar otet de vin indulcit cu putin zahar, 1 pahar mare ulei, 1 kg rosii, 1 pahar smintina, 200 g cascaval, 1 lingura unt proaspat, 1 lingura unt topit, 1 ceapa taiata pestisori, sare, piper, foaie de dafin

Prepararea retetei: Pestele curatat si spalat se lasa 1/2 ora cu sare. Se asaza apoi in tava cu rosiile taiate felii, ceapa taiata pestisori, untul topit si cel proaspat, uleiul, vinul, otetul de vin, sare, piper, foi de dafin, 100g cascaval ras. Se da la cuptor si cind pestele este bine patruns si rumenit se asaza pe farfuria de servit. Deasupra se toarna sosul in care a fiert, strecurat prin sita. Se toarna apoi smintina si restul de cascaval ras. Se mai da la cuptor ½ ora sa se rumeneasca. Se serveste fierbinte cu unt proaspat pe deasupra.


 
Crap cu sparanghel

Aveti nevoie de 8 felii frumoase de crap, 500 g sparanghel, 60 g unt, 1 lingura de faina, 100 ml smantana, sare, zahar.

Dupa ce le aveti faceti in felul urmator:  Feliile de crap sarate se rumenesc in 40 g unt, apoi se asaza intr-un vas termorezistent si se acopera cu urmatorul sos: sparanghelul curatat si taiat in bucati cat degetul se fierbe pana devine moale in apa sarata si indulcita (putin).
Cu untul ramas se pregateste din faina un rantas deschis la culoare, care se stinge cu apa in care a fiert sparanghelul, astfel incat sa se obtina un sos dens.
La acesta se adauga smantana, sparanghelul scurs de apa si untul in care s-a prajit pestele.
Sosul se repartizeaza pe feliile de peste, apoi vasul se da la cuptor numai pana cand se infierbanta. Se garniseste cu cartofi prajiti.

 
Crap cu usturoi, roşii şi mozzarella

Ingrediente:  1 kg crap, 1 căpăţână usturoi, 150 ml ulei, 100 ml vin alb, 1 linguriţă cimbru tocat mărunt, 150 g roşii, 150 g mozzarella, 200 g ceapă, 200 g morcovi, 200 g ardei gras, 200 ml supă de legume (instant), sare, piper, 150 g orez.

Cum il gatiti: Crapul se curăţă, se spală, se taie în bucăţi, se sărează şi se pune într-o tavă, împreună cu 75 ml ulei, vinul, usturoiul pisat şi cimbrul. Se rumeneşte în cuptorul încins, la foc potrivit. Cu puţin timp înainte de a fi gata, se aşază pe fiecare bucată de peşte câte o felie de roşie, iar deasupra, una de mozzarella. Se mai lasă la cuptor până se gratinează brânza. Separat, se prepară un sos din ceapa tăiată peştişori, morcovul dat pe răzătoare şi ardeiul tăiat julien, care se călesc în restul de ulei. Se sting cu supa de legume, se sărează şi se piperează. Se dau câteva clocote şi se serveşte sosul împreună cu peştele şi garnitură de orez fiert.

 
Crap cu vin negru

Ingrediente: crap de 1-1,5 kg, ulei, 1/4 I vin negru, piper, cîteva linguri zeamă de roşii sau 1 lingură plină de bulion.

Cum se gateste: Se curăţă crapul (de 1-1,5 kg), se spală şi se taie bucăţi. Se sărează; se ung cu ulei bucăţile de peşte şi se pun în tava unsă cu ulei. Se lasă la cuptor şi, când s-a rumenit peştele, se adaugă 1/4 I vin negru, piper, câteva linguri de zeamă de roşii sau 1 lingură plină de bulion. Se lasă să fiarbă încet; când este gata, se lasă să se răcească în tavă şi se aranjează apoi pe un platou, cu garnitură de ciuperci înăbuşite sau arpagic înăbuşit.


 
Crap în foi de dafin stropit cu vin roşu

Ai nevoie de 1 crap de 1,5 kg, 2 pahare vin rosu, 150 g unt, 1 lingura faina, 250 g arpagic, 250 g ciuperci, foi de dafin, cimbru, sare, piper.

Si il gatesti astfel:  Se curata pestele, se goleste, se taie de-a lungul sirei spinarii, apoi in felii late de 4 cm. Se sareaza si se lasa sa stea. Se curata arpagicul si se inabusa cu unt pina se rumeneste. Se adauga faina, ciupercile taiate feliute subtiri, vinul, un pahar cu apa, cimbru, piper si foile de dafin. Se acopera feliile de peste cu acest sos si se lasa sa fiarba la foc mic 1 ora. Se scot feliile de peste si se asaza pe o farfurie in piramida. Se pune capul peste piramida, de jur-imprejur cepele de arpagic si ciupercile, iar deasupra se toarna sosul strecurat. Daca crapul are lapti, acestia nu se fierb decit 5 minute. Se poate garnisi cu raci.

Crap la cuptor cu pasta de rosii si ceapa

Ingrediente:  1 kg crap, 3 cepe, o lingura pasta de rosii, 3 linguri ulei, 1 pahar vin alb, 4 catei usturoi, 1 foaie de dafin, citeva boabe de piper, sare.

Mode de preparare: Se curata crapul, se spala, se scurge bine si se sareaza pe deasupra si inauntru, apoi se lasa sa stea cca 15 minute. Ceapa, taiata in felii foarte subtiri, se pune intr-o tava impreuna cu uleiul, pasta de rosii, vinul, sarea, piperul, foaia de dafin si usturoiul. Deasupra se pune pestele intreg, uns cu ulei. Se introduce tava la cuptor. Din cind in cind se stropeste pestele cu zeama din tava. Dupa cca o ora crapul este gata.
Se poate servi cald sau rece.

Crap la cuptor cu cartofi si bulion

Alege pestele, crap, ciortan sau ciortocrap (pentru cei care au cunostinte de merceologie) de preferinta, de 1-1,5 kg, 2-3 cepe, cartofi, usturoi, un pahar de vin alb sec, o ceşcuţă de ulei, 2 foi de dafin, boabe de piper, bulion de roşii, ulei, sare.

Si fa in felul urmator:  curăţă crapul, sărează pe afară şi înăuntru, lasă să stea aşa 1/2 oră. Se taie 2-3 cepe felii subţiri (opărite, apoi trecute prin apă rece); se aşază crapul în tavă, cu burta în jos, sprijinit de cartofi curăţaţi şi tăiaţi bucăţi. Se pun ceapa, un căţel de usturoi, un pahar de vin alb sec, o ceşcuţă de ulei, 2 foi de dafin, boabe de piper, bulion de roşii sau un sos de roşii gros. Se unge bine crapul cu ulei, se dă ia cuptor cam o oră. Se unge din când în când cu sosul din cratiţă. Dacă scade prea tare înainte de a fi peştele gata, se mai pune puţină apă. Se scoate usturoiul înainte de a servi.

Crap la cuptor cu frunze de dafin, sare si piper

Ingrediente:  Un crap de peste 1 kg, 3 cepe, 1 lingură plină cu pastă de roşii, 3 linguri de ulei, 1 pahar cu vin alb, 4 căţei de usturoi, 1 foaie de dafin, câteva boabe de piper, sare.

Cum il gatim: Se curăţă crapul, se spală, se scurge bine, se sărează pe deasupra şi înăuntru, apoi se iasă să stea aproximativ 15 minute. Ceapa, tăiată în felii foarte subţiri, se pune într-o tavă, împreună cu uleiul, pasta de roşii, vinul, sarea, piperul, foaia de dafin şi usturoiul. Deasupra se pune peştele întreg, uns cu ulei. Se introduce tava în cuptor. Din când în când, se stropeşte peştele cu zeama din tavă. După 3/4 oră -1 oră crapul este gata.
Se poate servi cald sau rece.

Comentarii facebook

1 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *