Deliciu cu mere, miere si nuci

Rețete de prăjituri și dulciuri  |  0 comentarii

Deliciu cu mere, miere si nuci
Ingrediente: 4 mere mari, 125 g miez de nuca, 100 g zahar, 2 linguri de miere, 120 g unt inmuiat + 20 g normal, 4 oua, 170 g faina, 1 lamaie.
Mod de preparare:
Porniti cuptorul. Curatati merele si taiati-le in patru, pentru a le scoate samburii si casuta. Mai taiati-le o data in doua. Stropiti-le cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca. Pastrati 10 miezuri de nuca pentru decor, iar restul bagati-l in mixer, impreuna cu o lingura de zahar. Nuca trebuie sa fie tocata uniform, dar nu prea fin.
Amestecati puternic untul topit cu restul de zahar, pana obtineti o crema aproape alba si omogena. Adaugati mierea si amestecati din nou. Incorporati ouale, unul cate unul, amestecand intruna, apoi faina cernuta si nucile mixate.
Ungeti cu unt o forma de prajituri rotunda, care se poate desface, si asezati pe fund bucatile de mar in forma de rozeta. Turnati deasupra compozitia de faina si nuci. Bagati forma la cuptor si lasati prajitura sa se coaca o ora.
Verificati prajitura varand in mijlocul ei varful unui cutit, care trebuie sa ramana uscat. Scoateti forma afara, lasati-o sa se raceasca, desfaceti-o si rasturnati prajitura cu fundul in sus, pe un platou. Decorati-o cu nuca ramasa.


Deliciu cu nuci si sos de ciocolata si cafea
Ingrediente:
300 g sîmburi de nucă, 100 g ciocolată neagră amară, 4 gălbenuşuri, 1 lingură cacao pudră, 150 g zahăr, 1 lingură zeamil (Maizena).
Pentru sos: 200 g ciocolată neagră amară, 150 ml cafea tare, 200 ml frişcă nebătută.
Mod de preparare:
Puneţi deoparte 12 sîmburi de nucă şi măcinaţi-i pe ceilalţi. Rupeţi ciocolata bucăţi şi puneţi-o pe foc împreună cu laptele să se topească.
Frecaţi separat gălbenuşurile cu zahărul pînă ce se albesc, adăugaţi zeamilul şi continuaţi să amestecaţi încă un minut.
Încingeţi cuptorul la 150 grade C.
Cînd s-a topit ciocolata, amestecaţi-o bine şi turnaţi-o peste gălbenuşuri, continuînd să bateţi compoziţia cu telul pînă ce devine omogenă. Adăugaţi nuca măcinată şi amestecaţi.
Turnaţi crema într-o formă pătrată unsă cu unt, daţi-o la cuptor şi lăsaţi-o să se coacă 25 de minute. Lăsaţi-o apoi să se răcească 5 minute şi scoateţi-o din tavă.
Rece, pudraţi-o cu cacao, puneţi-o pe un platou şi decoraţi-o cu cei 12 sîmburi de nucă puşi deoparte.
Cînd serviţi prăjitura, preparaţti sosul: lăsaţi să se topească ciocolata ruptă bucăţi în cafeaua concentrată, amestecînd întruna. Adăugaţi frişca nebătută, continuînd să amestecaţi pînă ce sosul devine omogen. Luaţi-l de pe foc, turnaţi-l - călduţ - într-o cupă şi serviţi-l împreună cu prăjitura.


Deliciu cu visine
Ingrediente:
6 oua, 300 g unt proaspat, 300 g zahar pudra, 250 g faina alba, 2 pachete zahar vanilat, 1 cescuta rom si un varf de cutit de sare, 2 kg visine curatate de samburi.
Mod de preparare:
Se freaca untul spuma, apoi se adauga zaharul, se freaca bine pana cand zaharul se dizolva, se pun galbenusurile de oua unul cate unul, zaharul vanilat, faina, romul si sarea. Se amesteca totul bine, apoi se adauga albusurile batute spuma.
Se unge tava cu unt, fara a se pudra cu faina, se toarna compozitia in tava si se intinde egal, apoi se pun deasupra visinele curatate de samburi. (Dupa ce s-au curatat visinele, trebuie lasate sa se scurga vreo doua ore in strecuratoare, peste o oala, ca sa nu se lase prea multa apa in prajitura.) Se coace la foc potrivit trei sferturi de ora.
Se pudreaza deasupra, dupa gust, cu zahar vanilat.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *