Diaconescu Marius Bogdan : Judecator arestat de DNA pentru luare de mita

Coruptie  |  0 comentarii

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova efectuează cercetări penale faţă de inculpatul DIACONESCU MARIUS BOGDAN, judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 5 mai 2010, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan, în calitate de judecător a primit prin intermediul altor persoane (coinculpaţi în prezentul dosar) suma de 15.000 euro, de la trei denunţători judecaţi în stare de arest preventiv într-un dosar penal instrumentat de inculpat, aflat pe rolul Tribunalului Dolj. Banii au fost primiţi de judecătorul Diaconescu Marius Bogdan pentru ca, în schimb, să dispună judecarea celor trei denunţători în stare de libertate, iar în final să le dea o pedeapsă blândă pentru faptele pentru care sunt judecaţi.
Banii au fost primiţi de judecătorul Diaconescu Marius Bogdan prin intermediul colegului său Anghel Laurenţiu Traian, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce, în aceeaşi zi, a modificat sentinţa penală reducând de la cinci la patru ani închisoare pedeapsa aplicată iniţial celor trei denunţători pe care îi judeca.Suma în cuantum de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro, bani pretinşi şi primiţi de la denunţători, printr-un intermediar, de avocatul Militaru Ion. Diferenţa de 30.000 de euro a fost împărţită după cum urmează: 25.000 euro - avocaţii Militaru Ion şi Ciucă Octavian Tiberius şi 5.000 - judecătorul Anghel Laurenţiu Traian. Avocaţii Militaru Ion (Baroul Olt) şi Ciucă Octavian Tiberius (Baroul Dolj), precum şi judecătorul Anghel Laurenţiu Traian sunt coinculpaţi în prezenta cauză, în sarcina acestora reţinându-se infracţiunile de trafic de influenţă, respectiv trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. La data de 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a celor trei inculpaţi, măsura fiind ulterior prelungită până la data de 3 iulie 2010 (detalii în comunicat nr. 159/VIII/3 din 6 mai 2010).

Inculpatului Diaconescu Marius Bogdan i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. Având în vedere că, la data de 5 iunie 2010, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea judecătorului Diaconescu Marius Bogdan, la data de 7 iunie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului pe o perioadă de 24 de ore. La data de 8 iunie 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 29 de zile.Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *