Florin Georgescu: de ce TVA la incasare fara sa vreau ?

Economie  |  0 comentarii

Scrisoare deschisa catre d-ul Florin Georgescu, ministrul finantelor. Referitor la iminenta si marea brambureala care o creaza in randul contribuabililor (si cu ce costuri) aplicarea prevederilor OUG 24/2012 referitoare la, nici plata, nici incasarea TVA la incasare !

Domnule ministru al finantelor, pe scurt:
- De ce nu aplicati acest principiu fiscal, de amanare a TVA-ului, tuturor firmelor private care au bani de incasat de la institutii si autoritati publice finantate de dvs.? Dar nu pe maxim 90 de zile, ci pana la incasarea efectiva ! Nu am invocat compensarea, ca mai citim si noi legea finantelor publice.
- De ce firmele care, desi indeplinesc conditiile de plata a TVA-ului la incasare, nu pot opa pentru plata TVA la facturare ?
- Cifra de afaceri aleasa, sigur nu este intamplatoare ! Insa nu credeti ca ne-am saturat sa fim tratati toti ca si evazionisti fiscali ?
- Ati vazut, nu va intreb daca ati lucrat ca dvs. sunteti "macro economist", vreodata care sunt facilitatile celor mai performante softuri de contabilitate?
- Stiti cum va arata jurnalul de cumparari ale unei companii care va efectua achizitii de la firme care vor inscrie pe factura "TVA la incasare", sau jurnalul de vanzari al acesteia din urma?;
- Stii ce inseamna din punct de vedere al muncii unui contabil, acest lucru ?
- Sau cum va verifica si mai ales cat timp ii va lua subalternului dvs. (ala mic si inspector) sa verifice un amarat de TVA?

Ei bine, eu gandesc la nivel "micro" (dvs. ca ministru de finante ar trebui sa aveti in jur cativa care stiu "cu ce se mananca" ) si va spun ca in calitate de mic dar si de mare contibuabil optiunile sunt diferite.

Va rog sa retineti ca bocajul in economie nu este creat de firmele private. Acestea pot lua "tepe", pot vinde la insolvabili, dar codul fiscal are solutii corecte atat in ceea ce priveste ajustarea TVA-ului cat si crearea de provizioane deductibile, iar in ultima instanta pierderea este suportata de acionari.

In schimb, ce facem cu cel mai mare debitor, statul roman ? Cum rezolvam problema neplatii impozitelor si taxelor catre buget urmare a neincasarii sumelor de incasat de la "bugetari" ?

Aceasta este intrebarea primordiala ! Si stiti de ce ? Pentru ca am ajuns la aceeasi situatie din anii '90, cand subventiile erau la moda, firmele aveau de incasat subventii, nu le incasau dar nici bani la buget nu plateau. In schimb majorari de intarziere "cat cuprinde". Nu de alta dar avem legea finantelor publice.

PS: Daca tot vorbim de TVA, chemati cei mai buni 10 inspectori de control fiscal, puneti-le la dispozitie un bilant detaliat al unei firme si intrebatii fara sa vada documentele contabile, daca acea firma este un contribuabil onest ?

Model-de.ro asteapta comentariile si sugestiile dvs. prin formularul de mai jos.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *