Friptura de vita cu dafin si vin

Retete culinare carne vita  |  0 comentarii

Friptura de vita cu dafin si vin
Ingrediente:
1 kg carne de vita, 1 picior porc, 100 g slanina afumata, 3 linguri ulei, 2 virfuri de cutit piper, 1 foaie de dafin, 1 paharel cu vin, 2 morcovi, 1 radacina de patrunjel, 2-3 cepe, sare, sote de legume.
Mod de preparare:
Carnea se spala, se zvinta cu o cirpa, se freaca cu sare si piper si se impaneaza cu slanina. Slanina se taie bucatele lungi si subtiri, se infige in carne un cutit ascutit si subtire si in locul intepat se introduce o suvita de slanina. Se leaga apoi carnea cu o sfoara ca sa capete o forma frumoasa si se frige 20-30 minute intr-o cratita cu ulei incins. Se scurge uleiul si in locul lui se adauga vinul. Se pune din nou pe foc si se lasa sa fiarba descoperit pina ce carnea a absorbit tot vinul. Se adauga patru cesti de apa, soriciul ramas de la slanina, foaia de dafin, piciorul de porc si se pune din nou la fiert. Se ia spuma care se formeaza deasupra, se adauga zarzavatul, se acopera din nou si se lasa sa fiarba in cuptor 1 ½-2 ore. Se intoarce friptura de 2-3 ori si se adauga apa, daca sosul a scazut. Cind este gata, se scoate sfoara si se taie friptura felii subtiri. Se toarna sosul deasupra, se lasa sa se inchege la rece
Se serveste cu un sote de legume.


Friptura de vita cu sos de ceapa
Ingrediente:
1,5 kg antricot de vita, 2 cepe mari (de preferinta rosii), ulei, un pahar de vin alb, mirodenii, sare, piper.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Cepele se taie pestisori foarte fin. Se aseaza in tava de cuptor potrivita pentru marimea bucatii de carne formind un pat. Deasupra se aseaza bucata de carne, se presara cu sare, piper si mirodenii, se unge cu ulei si deasupra se toarna paharul de vin alb. Tava se acopera cu folie de aluminiu si se introduce in cuptorul incins pentru 45 de minute. Dupa ce timpul s-a scurs se intoarce carnea pe partea cealalta, se acopera din nou cu folia si se mai lasa la cuptor inca 30 de minute. Se scoate din cuptor, se feliaza in felii groase de 1,5 cm, se pun la loc in tava sau in vas Jena in care se poate servi. Sosul se pune in blender si se omogenizeaza, apoi se toarna peste feliile de carne si se mai dau 15 minute in cuptor pentru a se rumeni.
Se serveste cu piure de cartofi sau cartofi natur.


Friptura de vita la tava
Ingrediente:
1,5 kg. muschi de vita, 4 cepe mari, 3 cutii ciuperci, o legatura patrunjel, 1 pachet unt, 6 linguri ulei de masline, sare, piper, condimente, 150 gr. bulion de rosii.
Mod de preparare:
Se pune la fiert bucata de carne, cu sare, piper, o foaie de dafin, citeva boabe de piper si de enibahar. Se fierbe pentru aproximativ 45 de minute (astfel incit sa nu se fiarba complet).
Intr-o tigaie se caleste ceapa taiata solzisori, iar cind ceapa s-a patruns bine si a inceput sa se inmoaie, se pun ciupercile. Se toarna deasupra un polonic de zeama de carne. Se lasa sa se patrunda si siupercile, apoi se incorporeaza bulionul, adaugind inca 1-2 polonice de zeama de carne daca este necesar. Se pune sare, piper si alte condimete (busuioc, oregano).
Se scoate carnea si se taie felii de un deget grosime. Se asaza feliile de carne intr-o tava unsa cu unt, peste care se toarna 2-3 polonice de zeama. Se pune pe fiecare feliuta de carne cite un cubulet mic de unt si se baga la cuptorul bine incins, aprox. 10 min. Se scoate din cuptor dupa 10 minute si se pune deasupra amestecul de legume, peste care se presara patrunjel proaspat tocat. Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la cuptor, la foc potrivit, 50 de minute.
Se serveste cu piure de cartofi fierbinte si cu muraturi.


Friptura de vitel cu sos vanatoresc
Ingrediente:
1 kg carne de vita, 2-3 linguri ulei, 2 cepe mari tocate, 2 catei de usturoi presati, 1/4 ceasca faina, 1 ceasca zeama concentrata din carne de vita (Knorr+apa), 1 ceasca bere, 2 morcovi mari taiati felii, 2 foi de dafin, 1 crenguta cimbru, piper macinat, sare.
Mod de preparare:
Se curata carnea si se taie bucati de 1 cm. Intr-o tigaie se pune la incins jumatate din cantitatea de ulei si se caleste ceapa, pana ce se rumeneste. Se adauga usturoiul, se prajeste si el circa un minut, dupa care se scot si ceapa si usturoiul din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Uleiul ramas se pune la incins intr-o cratita mai mare si se prajeste carnea, la foc iute, pe toate partile. Se face focul mai mic si se adauga faina, amestecand bine. Se stinge cu zeama de carne si se amesteca in continuare pana ce se obtine un sos neted. Se incorporeaza berea si se lasa sosul sa dea in clocot, amestecand intruna. Se adauga ceapa, usturoiul, morcovii taiati felii, foile de dafin, sarea si piperul si se amesteca mai departe, pana ce se leaga bine. Se acopera cratita cu un capac si se lasa tocanita sa fiarba incet, o ora si jumatate, dupa care se ia capacul si se mai clocoteste cateva minute. Inainte de a o servi, tocanita se garniseste cu patrunjel verde tocat.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *