Garda financiara / Antifrauda si Registru unic de control
ART. 6 din OUG 91/2003 cu modificarile ulterioare prevede:
(1) Personalul Garzii Financiare executa:
a) operaţiuni de control curent;
b) operaţiuni de control tematic.
(2) Controlul curent se executa operativ şi inopinat, pe baza legitimaţiei de control, a insignei de împuternicire şi a ordinului de serviciu.
(3) Controlul tematic se execută de către comisarii Gărzii Financiare în baza ordinelor date de către ministrul finanţelor publice, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau de către comisarul general.
ART. 11 (1) din HGR 1324/2009 prevede : În exercitarea atribuţiilor, comisarii Gărzii Financiare efectuează în mod permanent control operativ şi inopinat sub forma controlului curent sau tematic, după caz.
Art. 17 (5) din Codul de Procedura Fiscala: “ Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordonate acesteia, precum şi compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale sunt denumite în prezentul cod organe fiscale.”
Art. 3 din Legea 252/2003:
(1) Contribuabilii prevazuti la art. 1 alin. (1) au obligatia de a prezenta organelor de control registrul unic de control.
(2) Organele de control au obligatia de a consemna in registru, inaintea inceperii controlului, urmatoarele elemente: numele si prenumele persoanelor imputernicite de a efectua controlul, unitatea de care apartin, numarul legitimatiei de control, numarul si data delegatiei/ordinului de deplasare, obiectivele controlului, perioada controlului, perioada controlata, precum si temeiul legal in baza caruia se efectueaza controlul.
(3) Organele de control prevazute la art. 2 sunt obligate ca inainte de inceperea actiunii de control sa consulte actele de control incheiate anterior, care au legatura cu domeniul lor de activitate, pentru a cunoaste constatarile facute, masurile stabilite si stadiul indeplinirii lor.
(4) Controlul se poate desfasura numai dupa consemnarea in registrul unic de control a datelor prevazute la alin. (2).
(5) In situatia neprezentarii registrului unic de control, verificarea se efectueaza, iar cauzele neprezentarii se consemneaza in actul de control.
Art. 9 din Legea 252/2003 “ Neinscrierea, de catre organele de control specializate, in registrul unic de control a elementelor obligatorii prevazute la art. 3 alin. (2) si la art. 4 constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare sau, dupa caz, potrivit legislatiei muncii.
Indiferent din ca garda financiara face parte organul de control ( Constanta, Bucuresti Suceava sau Galati ) acestia trebuie sa se inscrie in Registrul unic de control, in primul rand pentru a preveni abuzurile si controalele repetetate.
Ec Dumitrascu Petrica
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
0 Comentarii la articol