Impozit microintreprinderi 2013

Economie  |  0 comentarii

Foarte multi analisti economici sau consultanti fiscali, care apar la posturile TV, s-au "zbarlit" la noua metoda de impunere pentru microintreprinderi, facand o analogie idioata intre acest nou tip de "impozit micro" aplicabil din 2013 cu impozitul forfetar perceput de Guvernul Boc.

Cei care sustin ca este unul si acelasi lucru, ori au facut liceul la seral ori au trecut prin facultate ca "gasca prin apa" si isi dau cu parerea doar pentru ca au acces la mass-media!

Primii care au contestat aceasta masura au fost reprezentantii patronatelor "din domenii susceptibile de evaziune fiscala", motivand ca firmele si asa sunt sarace si "inregistreaza pierderi".

Ori noi am facut o alta scoala, ori acesti reprezentanti "ne aburesc"! De ce spunem asta?

Talk-show-urile au parte de invitati celebri dar cu pregatire economica si cunostinte juridice indoielnice, sau aproape de "temperatura de inghet" ! 

Trei intrebari pentru contestatarii acestui tip de impozit:
  • Cum poate o firma care inregistreaza pierderi an de an sa existe pe piata si mai ales de unde si cum isi poate acoperi deficitul de lichiditati ?
  • Cum se intampla ca aceste firme, desi sunt in pierdere, beneficiaza in mod curent de lichiditati din partea asociatilor / actionarilor ?
  • Care este ratiunea pentru care desfasori o activitate economica? Profit sau Pierere ?

Mai toti au uitat sa informeze despre faptul ca "daca firma depaseste plafonul minim de venituri" aceasta va deveni platitoare de impozit pe profit in cadrul aceluiasi an fiscal !

In fapt, este o prima masura utila pentru a diminua evaziunea fiscala, fortand in acest mod ca orice activitate economica sa fie taxata.

Recomandari pentru Daniel Chitoiu si seful ANAF:
  • Stabiliti un impozit forfetar (pe venit), pentru firmele mici care vand cu amanuntul, avand drept criterii vadul comercial si tipul de activitate, dupa regula "cine vrea sa vanda plateste". 99 la suta din chioscurile si magazinele de cartier nu elibereaza bon fiscal. In primul rand tehnic "butonatul la casa de marcat" pentru ca nu folosesc cod si cititor de bare, inseamna timp si pierd clienti. In acest mod scutiti munca inspectorilor fiscali. Oricum acestia nu elibereaza bonuri fiscale si nu stim cum justifica incasarile, dat fiind faptul ca sunt magazin de vanzare cu amanuntul;
  • Nu stiti cum sa evaluati veniturile fiecarui chiosc si vad comercial pentru a stabili nivelul impozitului forfetar? Va recomandam sa utilizati personalul Garzii Financiare pe post de "observator". lasatii sa vanda fara casa de marcat dar le insumati incasarile pe 30 de zile sau le urmariti toate intrarile pe o luna si le inmultiti cu 1,6 ! S-ar putea ca 1.6 sa fie putin !

Pentru cei care doresc informatii despre modul de aplicare a noului impozit aplicat microintrepinderilor recomandam sa cititi OG 8/2013.


Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *