Ion rezumat - referate limba romana

Teste - subiecte - chestionare  |  1 comentarii

Ion de Liviu Rebreanu

- rezumat -

 

Partea I

Glasul pământului

 

 

I.Începutul

    Romanul începe cu descrierea drumului care duce spre satul Pripas.Se descriu casele locuitorilor iar detaliile sugerează trăsăturile de caracter ale celor care le locuiesc. Hora duminicală se ţine în curtea Tudosiei, văduva lui Maxim Oprea şi mama Floricăi. Hora e un pretext narativ pentru prezentarea personajelor.

    Ion Pop al Glaneteşului, fiu al lui Alexandru şi al Zenobiei, chipeş dar sărac, dansează cu Ana lui Vasile Baciu, o fată urâţică dar cu zestre. În timpul jocului Ion o priveşte pe Florica, o fată frumoasă dar prea săracă. Urmându-şi planul, Ion îi declară Anei că o iubeşte, deşi ştia că fata era curtată şi de George Bulbuc, care era înstărit şi era şi preferat de Vasile Baciu. Atmosfera se încinge când tatăl Anei îl jigneşte şi îl agresează pe Ion în văzul lumii. Seara spiritele se aprind din nou la crâşma evreului Avrum. Mânia lui Ion se revărsă asupra lui George, pretextul fiind plata lăutarilor, în realitate ei fiind rivali în dragoste.( afla continuarea acestui rezumat )

 

II. Zvârcolirea

    O alianţă din interes era şi cea din cadrul familiei Glanetaşu, Zenobia fiind cea care a venit cu zestrea. De când Io a devenit stâlpul familiei, pământul nu a mai fost vândut, întrucât el se simte devorat de pasiunea pământului. Prin pământ vedea el realizate ambiţiile sale, demnitatea sa umană, simţea cum glasul pământului îi pătrundea în suflet, copleşindu-l. Ducându-i mâncare tatălui său, ana îl zări pe Ion îmbrăţişând-o pe Florica şi îşi dădu seama că băiatul nu o iubeşte atât de mult.( afla continuarea acestui rezumat )

 

III. Iubirea

Neputând să-şi stăpânească furia stârnită de familia Herdelea, care îl apăra pe Ion, preotul Belciug îl dojeni în biserică pentru incidentul de la crâşmă. Ion simţi cum se năpustesc asupra lui toate privirile şi promise să se răzbune. Aviditatea lui Ion este confirmată de conflictul cu Simion Lungu, căruia i-a micşorat bucata de pământ, intrând cu plugul, deoarece fusese a Glanetaşilor cu ceva timp în urmă. Obsedat de dorinţa de avea cât mai mult pământ, Ion dorea să se căsătorească mai mult ca oricând cu Ana chiar dacă asta însemna să-l silească pe Vasile Baciu.( afla continuarea acestui rezumat )

 

IV. Noaptea

Pentru incidentul de la crâşmă Ion primi drept pedeapsă două săptămâni de închisoare. Învăţătorul Herdelea se hotărî să-l ajute şi îi alcătui o jalbă emoţionantă Ministrului de Justiţie, în care erau prezentate încercările preotului de a năpăstui un biet ţăran. Acasă la familia Herdelea se făceau pregătiri pentru vizita lui George Pintea, care urma să se logodească cu Laura, fiica mai mare a învăţătorului. Întâlnirile dintre Ana şi Ion continuau fără ştirea lui Vasile, mai ales noaptea, când George tocmai pleca din casa lui Baciu.( afla continuarea acestui rezumat )


 
Comentarii facebook

1 Comentarii la articol

  • 20 Martie 2012, 20:44

    1

    text normal

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *