Micii producatori agricoli au nevoie doar de certificat de producator

Economie  |  0 comentarii

CLARIFICĂRI referitoare la Ordonanţa de urgenţă a guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale

Ca urmare a materialelor de presă şi a emisiunilor radio şi tv din ultimele zile care au ca temă consecinţele aplicării OUG 44/2008 asupra micilor producători agricoli, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte să facă următoarele precizări:

OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, reglementează accesul la activitatea economică în toate domeniile şi nu vizează în mod special activitatea agricolă. Formele de organizare prevăzute de prezenta OUG sunt: persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală şi întreprindere familială.

Astfel, conform art.1, actul normativ are ca scop reglementarea accesului la activitatea economică, procedura de înregistrare în registrul comerţului şi de autorizare a funcţionării şi regimul juridic al persoanelor fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, precum şi al întreprinderilor individuale şi familiale.Ceea ce face OUG 44/2008, este de fapt reglementarea prin simplificare a procedurii de înscriere la Registrul Comerţului, procedură care până la data intrării în vigoare a acestui act normativ era prevăzută de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Ordonanţa de Urgenţă 44/2008 prevedea o perioadă de tranziţie de un an, pentru cei care erau deja autorizaţi pe baza Legii 300/2004 şi doreau continuarea activităţii în această formă.

În ceea ce îi priveşte pe micii producători agricoli, care care doresc să-şi valorifice producţia în pieţe, oboare sau târguri, aceştia trebuie să aibă certificat de producător eliberat în baza Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător – act normativ ÎN VIGOARE.

Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, „certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale”.Prin urmare, micii producători pot să îşi vândă în continuare produsele în pieţe, în baza unui certificat de producător valabil, ca şi până acum.

Referitor la afirmaţiile privind obligativitatea deţinerii de case de marcat de către producătorii agricoli care îşi vând produsele în pieţe, târguri, oboare,  conform art.2 din OUG nr. 28/1999 republicată, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, sunt exceptaţi de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale: „Art. 2 - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1):
a) comerţul ocazional cu produse agricole efectuat de producătorii agricoli individuali în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri publice autorizate, […]”

Informaţii suplimentare cu privire la acest subiect vor fi furnizate de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Mihail Dumitru, în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi, 27 aprilie 2010, la sediul MADR, începând cu ora 11.00.
Biroul de presă al MADRComentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *