Muschi de vita

Retete culinare carne vita  |  0 comentarii

Muschi de vita cu legume de vara
Ingrediente:
4 buc. muschi de vita (a 175 g), 1 vanata, 1 dovlecel, cate 1 ardei gras galben si rosu, 3 rosii, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 2 crengute cimbru, 200 g orez, sare, 4 linguri ulei, 400 ml supa de legume (instant), piper, un varf de cutit de zahar.
Mod de preparare:
Carnea se curata de pielite, se spala si se zvanta. Vanata, dovlecelul si ardeii se spala, se curata si se taie în cubulete mici. Rosiile se oparesc 30 de secunde în apa clocotita si, cand s-au racit, se curata de pielita si de seminte si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se curata, ceapa se taie pestisori, iar usturoiul se toaca marunt. Orezul se fierbe în apa cu sare. Se încing într-o cratita 2 linguri ulei, se adauga ceapa, usturoiul si ardeii si se calesc cca 2 minute. Se pune si restul de legume si se amesteca rapid, pe foc. Se toarna supa, se adauga cimbrul taiat marunt, sarea, piperul si zaharul si se lasa sa fiarba cca 8 minute. În restul de ulei încins se frige muschiul de vaca, condimentat cu piper. Se sareaza si se serveste alaturi de legume si garnitura de orez.


Muschi de vita cu piper si arpagic
Ingrediente:
800 g muschi de vita, 1 lingura boabe de piper negru, 1 lingurita boabe de coriandru, 1/2 lingurita sare marina, 1 foaie de dafin, 1 lingura unt, 250 g arpagic (sau cepe mici), 2-3 linguri miere, 3 crengute cimbru, 500 ml vin rosu sau zeama de carne, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
Muschiul de vita se spala, se zvanta. Se pun boabele de piper, coriandrul si sarea într-o piulita si se piseaza bine. Se freaca muschiul de vita cu condimentele pisate, se pune într-o tigaie, se rumeneste pe ambele parti în untul topit, apoi se asaza într-o tava, se pune deasupra foaia de dafin, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa se friga în cuptorul încins, la foc potrivit, 40 de minute. Între timp, arpagicul se curata si se prajeste în grasimea din tigaie. Se adauga mierea si cimbrul maruntit si se lasa sa se caramelizeze circa 5 minute. Se toarna vinul rosu si se lasa sa dea în clocot. Se condimenteaza sosul cu sare, piper. Se scoate carnea din cuptor si se mai lasa 5 minute în folie. Se taie apoi în felii groase de 3-4 cm si se serveste cu sosul de arpagic.


Muschi de vita la tava
Ingrediente:
1 muschi de vita, o lingura ulei sau margarina, 1 capatina usturoi, cimbru, piper.
Mod de preparare:
Muschiul bine curatat de pielite se impaneaza cu usturoi, se leaga cu sfoara curata pentru a putea fi taiat in felii aspectoase cind este gata. Se adauga eventual putin piper, cimbru dupa gust, se unge cu putin ulei sau margarina la suprafata. Se adauga putina apa si se da la cuptor, initial la foc iute apoi mocnit. Din timp in timp se stropeste friptura cu sosul din tava pentru a ramine suculenta. Cind este aproape gata se adauga un pahar de vin alb de calitate si se mai lasa 10-15 minute la foc mai iute.
Se poate servi rece sau cald, cu diferite garnituri.


Muschi de vita la tava
Ingrediente:
1 muschi de vita, o lingura ulei sau margarina, 1 capatina usturoi, cimbru, piper.
Mod de preparare:
Muschiul bine curatat de pielite se impaneaza cu usturoi, se leaga cu sfoara curata pentru a putea fi taiat in felii aspectoase cind este gata. Se adauga eventual putin piper, cimbru dupa gust, se unge cu putin ulei sau margarina la suprafata. Se adauga putina apa si se da la cuptor, initial la foc iute apoi mocnit. Din timp in timp se stropeste friptura cu sosul din tava pentru a ramine suculenta. Cind este aproape gata se adauga un pahar de vin alb de calitate si se mai lasa 10-15 minute la foc mai iute.
Se poate servi rece sau cald, cu diferite garnituri.


Muschi de vita Wellington
Ingrediente:
1 1/4 kg muschi de vita, sare, piper negru, 2 linguri ulei, 1 pachet aluat de placinta congelat, 1 ou, 150-175 g pate de foie gras (optional), 450 g ciuperci, 3 linguri arpagic taiat marunt, 2 linguri unt, 6 linguri vin de Madeira, 1 crenguta cimbru, piper alb, patrunjel verde.
Mod de preparare:
Se frige muschiul condimentat în uleiul încins, timp de 2 minute, apoi se ia de pe foc. Se calesc în grasimea din tigaie untul si arpagicul, apoi se adauga ciupercile taiate cubulete mici, cimbrul, sare, piper alb. Se soteaza la foc mic cca 10 minute. Se adauga vinul si se mai lasa pe foc mic pana se îngroasa compozitia. Se ia de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si se lasa sa se raceasca complet. Se întinde aluatul decongelat pe o planseta presarata cu faina.
Prima varianta: se unge la mijloc cu pateul de foie gras, se întinde compozitia de ciuperci, se asaza deasupra muschiul si se înveleste în aluat.
A doua varianta: se întinde umplutura de ciuperci direct peste aluat, se asaza muschiul si se înveleste în aluat; se apasa bine marginile pentru a se lipi.
Se unge o tava cu 1 lingura de unt, se pune muschiul învelit, se apasa usor, se unge cu ou batut si, înainte de a-l introduce în cuptorul încins, se face o mica taietura la suprafata aluatului, pentru a permite aburilor sa iasa. Se lasa sa se rumeneasca între 15 si 20 de minute.
Se serveste, dupa dorinta, cu cartofi natur si sos.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *