Noi arestari in cazul fraudarii examenului la ISU Constanta

Coruptie  |  0 comentarii

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii gen. mr. (r) TRANDAFIR PETRE, fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Dobrogea” Judeţul Constanţa şi col. COMAN NECULAI, prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- instigare la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată;
- instigare la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată;
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată;
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în cursul lunii august 2007, cu ocazia desfăşurării concursului pentru ocuparea unor posturi de subofiţeri în cadrul I.S.U. Dobrogea, inculpaţii Trandafir Petre şi Coman Neculai (care era şi preşedinte al comisiei de examen) le-au ordonat unor subordonaţi, membri ai comisiilor de examen la proba scrisă, să facă demersuri pentru ca un număr de peste 120 de candidaţi, pe care i-au nominalizat, să promoveze în mod fraudulos examenul respectiv.
Astfel, lucrările scrise ale celor peste120 de candidaţi au fost falsificate de către membrii comisiei de corectare, acestora fiindu-le acordată nota maximă sau punctaje foarte mari, fiind în final declaraţi admişi în mod fraudulos. Drept consecinţă, la subunităţile unde au fost declaraţi admişi cei peste120 de candidaţi, au fost identificaţi, până în prezent, un număr de 35 candidaţi care, deşi au obţinut note peste media „7”, au fost declaraţi respinşi, deoarece locurile acestora au fost ocupate de candidaţii ale căror foi de concurs au fost falsificate.
Dintre candidaţii declaraţi respinşi în mod incorect, un număr de 27 s-au constituit parte civilă în procesul penal, prejudiciul estimat fiind de peste 1.000.000 RON.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 27 mai 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. La data de 28 mai 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de cei doi inculpaţi.
În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, dintre care opt, cadre militare din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Dobrogea” judeţul Constanţa, se află în stare de arest preventiv (detalii în citeste articolul  ).
La instrumentarea cauzei au participat şi ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *