Ordin 1672/2012 transport public zona metropolitana Bucuresti

Legislatie rutiera  |  0 comentarii

Ordin 1672/2012 pentru aprobarea Normelor privind condiţiile de efectuare a serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele în zona metropolitană Bucureşti. Emitent: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Norme privind conditiile de efectuare a serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti

    CAP. I
    Dispozitii generale

    ART. 1
    Prezentele norme stabilesc conditiile de efectuare a serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti.
    ART. 2
    Serviciile de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se efectueaza numai in conditii de siguranta si calitate, cu respectarea principiilor liberei concurente, garantarea accesului liber si nediscriminatoriu la piata transportului rutier, protectia mediului inconjurator, a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice.
    ART. 3
    Serviciile de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se efectueaza numai de catre operatorii de transport rutier asa cum sunt definiti in Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, inregistrati in Registrul electronic al operatorilor de transport rutier tinut de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
    ART. 4
    Serviciile de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se efectueaza numai in conditiile respectarii prevederilor prezentelor norme, ale reglementarilor nationale si ale Uniunii Europene din domeniul transporturilor rutiere.
    ART. 5
    Serviciile de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se organizeaza, autorizeaza, coordoneaza, monitorizeaza si controleaza de catre Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti, denumita in continuare A.M.T.B., conform competentelor stabilite prin legislatia in vigoare.

    CAP. II
    Organizarea si efectuarea serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti

    ART. 6
    Organizarea serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se face tinandu-se seama de interesul si siguranta cetatenilor, precum si de calitatea serviciilor de transport.
    ART. 7
    Pentru asigurarea organizarii serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti, A.M.T.B., in calitate de autoritate de autorizare, va exercita atributiile ce revin potrivit Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatilor administratiei publice locale, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Consiliului Judetean Ilfov, referitoare la infiintarea, autorizarea, organizarea, exploatarea si gestionarea si controlul serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele.
    ART. 8
    La organizarea serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti, A.M.T.B. va tine seama de urmatoarele aspecte:
    a) satisfacerea cu prioritate a necesitatii de transport a populatiei din aceasta zona, precum si a personalului institutiilor publice si a personalului operatorilor economici din zona respectiva;
    b) respectarea drepturilor si intereselor utilizatorilor serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti;
    c) efectuarea transportului in conditii de siguranta si calitate;
    d) promovarea concurentei loiale intre operatorii de transport rutier si garantarea accesului liber si nediscriminatoriu al operatorilor de transport rutier la aceasta piata;
    e) eficienta desfasurarii acestei activitati, respectiv acoperirea costurilor de exploatare si dezvoltare prin tarife/taxe suportate de catre utilizatorii acestor servicii;
    f) integrarea tarifara prin utilizarea unui singur tip de legitimatie de calatorie pentru toate autobuzele utilizate la transportul de persoane in aceasta zona;
    g) monitorizarea transportului realizat in aceasta zona in vederea asigurarii unei bune gestionari a serviciilor de transport.
    ART. 9
    Serviciile de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se efectueaza prin:
    a) servicii regulate;
    b) servicii regulate speciale.
    ART. 10
    Serviciile de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti se efectueaza cu autobuze destinate prin constructie acestui tip de transport, dotate cu tahografe si limitatoare de viteza, in conformitate cu reglementarile in vigoare.

    SECTIUNEA 1
    Serviciile regulate de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti

    ART. 11
    (1) In vederea organizarii serviciilor regulate de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti, A.M.T.B. va intocmi si aproba programul de transport astfel incat sa se asigure cerintele de transport ale cetatenilor in interiorul acestei zone.
    (2) Programul de transport intocmit de catre A.M.T.B. are o valabilitate de 6 ani. Programul de transport va fi aplicabil incepand cu data expirarii actualului program de transport pe baza caruia se desfasoara, la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, transportul de persoane prin servicii regulate intre Bucuresti si localitatile judetului Ilfov.
    (3) Programul de transport pentru zona metropolitana Bucuresti se elaboreaza de catre A.M.T.B., avand la baza o analiza a cererii de transport persoane din zona respectiva, cu consultarea autoritatilor administratiei publice locale.
    (4) Programul de transport pentru zona metropolitana Bucuresti va cuprinde traseele, statiile publice, graficele de circulatie, numarul autobuzelor necesare pe fiecare traseu si capacitatea de transport a autobuzelor.
    (5) In vederea intocmirii programului de transport pentru zona metropolitana Bucuresti, autoritatile administratiei publice locale vor pune la dispozitia A.M.T.B. statiile publice in vederea promovarii serviciului public de transport in zona metropolitana. Promovarea transportului public va fi realizata prin afisarea graficelor de circulatie si a oricaror informatii relevante.
    ART. 12
    In perioada de valabilitate, in functie de cererea de transport, programul de transport pentru zona metropolitana Bucuresti poate fi modificat de catre A.M.T.B. o singura data pe an, astfel:
    a) prin prelungirea/scurtarea traseelor existente;
    b) prin introducerea de noi trasee care sa nu se suprapuna cu cele existente;
    c) prin modificarea numarului de curse aferente unui traseu;
    d) prin modificarea orelor din graficele de circulatie;
    e) prin introducerea/eliminarea de statii publice.
    ART. 13
    (1) Serviciile regulate de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se efectueaza pe baza programului de transport, precum si a licentelor de traseu atribuite si eliberate de catre A.M.T.B. conform programului de transport.
    (2) Pentru asigurarea cerintelor de transport ale cetatenilor din zona metropolitana Bucuresti si pentru asigurarea eficientei operatiunilor de transport in aceasta zona, A.M.T.B. va atribui licente pe fiecare traseu sau grupa de trasee.
    ART. 14
    (1) Licentele de traseu se atribuie in functie de punctajul obtinut de catre fiecare operator de transport rutier.
    (2) Criteriile de evaluare a operatorilor de transport rutier, metodologia de punctare si punctajele care se acorda in vederea atribuirii licentelor de traseu vor fi prevazute in documentatia de atribuire stabilita de catre A.M.T.B. care va cuprinde inclusiv modelul de contract ce urmeaza a fi incheiat cu operatorii de transport in care sunt prevazute conditiile de efectuare a serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti, avandu-se in vedere cel putin urmatorii indicatori:
    a) capacitatea de transport a autobuzului;
    b) gradul de siguranta al pasagerilor;
    c) conditiile de confort pentru pasageri;
    d) gradul de poluare al autobuzului;
    e) dotarea autobuzului cu sistem de taxare electronica;
    f) dotarea autobuzului cu sistem de pozitionare prin satelit;
    g) nivelul costurilor de operare.
    (3) Programul de transport, documentatia de atribuire, calendarul sesiunii de atribuire, precum si conditiile si modalitatea de depunere a solicitarilor se vor afisa pe pagina proprie de internet si la sediul A.M.T.B., cu cel putin 180 de zile inainte de expirarea vechiului program de transport pe baza caruia se desfasoara, la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, transportul de persoane prin servicii regulate intre Bucuresti si localitatile judetului Ilfov.
    ART. 15
    (1) In vederea asigurarii respectarii programului de transport in zona metropolitana Bucuresti si a respectarii conditiilor de efectuare a serviciilor regulate de transport persoane in aceasta zona, A.M.T.B. va intocmi Regulamentul pentru efectuarea serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti.
    (2) Efectuarea serviciilor regulate de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se face pe baza licentei de traseu si in conditiile respectarii Regulamentului prevazut la alin. (1) si a prevederilor continute in caietul de sarcini aferent licentei de traseu.
    ART. 16
    (1) Licenta de traseu si caietul de sarcini aferent se elibereaza de catre A.M.T.B.
    (2) Licentele de traseu se elibereaza operatorilor de transport rutier conform rezultatului atribuirii, pentru fiecare din autobuzele detinute care urmeaza sa fie utilizate de operatorul de transport la efectuarea serviciilor de transport public de persoane.
    (3) Licenta de traseu se elibereaza pentru intreaga perioada de atribuire, fara a depasi valabilitatea programului de transport.
    (4) Licenta de traseu se elibereaza dupa prezentarea de catre operatorul de transport rutier a documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (5) Licenta de traseu si caietul de sarcini al acesteia sunt documente nominale ale operatorului de transport, nefiind transmisibile.
    (6) Licenta de traseu este insotita pe toata durata efectuarii transportului de caietul de sarcini aferent acesteia, in original.
    (7) Caietul de sarcini aferent licentei de traseu contine:
    a) obligatiile operatorului de transport rutier;
    b) graficul de circulatie continand capetele de traseu si statiile publice;
    c) numarul de inmatriculare si capacitatea autobuzului.
    (8) Modelul licentei de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public local de persoane in zona metropolitana Bucuresti prin curse regulate este prevazut in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme. Modelul caietului de sarcini aferent licentei de traseu este prezentat in anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentele norme.
    ART. 17
    (1) Inlocuirea unui autobuz cu care operatorul de transport rutier a participat la atribuirea licentelor de traseu se poate realiza numai in urmatoarele situatii:
    a) autobuzul inlocuit nu mai este detinut de operatorul de transport rutier;
    b) autobuzul inlocuit prezinta defectiuni tehnice.
    (2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a), inlocuirea autobuzului se poate face in urmatoarele conditii:
    a) autobuzul utilizat sa fie detinut in proprietate sau in temeiul unui contract de cumparare in rate, inchiriere ori leasing de catre operatorul de transport rutier titular al licentei de traseu;
    b) autobuzul utilizat sa aiba cel putin aceleasi caracteristici de conformitate care au determinat punctajul pentru autobuzul care a fost nominalizat la atribuire.
    (3) Inlocuirea unui autobuz se face cu aprobarea prealabila a A.M.T.B., in formatul solicitat de aceasta.
    ART. 18
    (1) In cazul serviciilor regulate de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti, accesul si oprirea in statiile publice sunt gratuite si nediscriminatorii pentru operatorii de transport rutier carora li sau atribuit licente de traseu, in conditiile respectarii graficelor de circulatie continute in caietele de sarcini aferente licentei de traseu.
    (2) Administrarea informatiilor afisate in statiile publice se asigura de catre A.M.T.B.
    ART. 19
    (1) Retragerea licentei de traseu se face de catre A.M.T.B. in urmatoarele situatii:
    a) cand nu mai sunt indeplinite conditiile initiale care au stat la baza eliberarii acesteia;
    b) cand licenta de traseu a fost obtinuta prin furnizarea unor documente care contineau informatii eronate;
    c) la incetarea activitatii operatorului de transport rutier;
    d) la retragerea licentei de transport/licentei comunitare;
    e) cand operatorul de transport nu a respectat conditiile stipulate in contractul incheiat cu A.M.T.B., precum si pentru nerespectarea Regulamentului prevazut la art. 15 alin. (1) sau a prevederilor caietului de sarcini aferent licentei de traseu.
    (2) Nerespectarea prevederilor regulamentului prevazut la art. 15 alin. (1), a prevederilor caietului de sarcini aferent licentei de traseu si a conditiilor de efectuare a serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti se constata de catre A.M.T.B in urma controalelor efectuate.
    ART. 20
    In cazul retragerii licentei de traseu, operatorul de transport rutier va fi instiintat in prealabil de catre A.M.T.B., fiind obligat sa efectueze serviciul de transport pe o perioada de 60 de zile de la data instiintarii.
    ART. 21
    Operatorul de transport rutier caruia i s-a retras o licenta de traseu nu va mai putea participa la urmatoarea sedinta de atribuire a respectivei licente de traseu, pe perioada de valabilitate a programului de transport.

    SECTIUNEA a 2-a
    Serviciile regulate speciale de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti

    ART. 22
    Serviciile regulate speciale de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti se efectueaza de operatorii de transport rutier in baza licentei de traseu eliberate de A.M.T.B.
    ART. 23
    (1) Serviciul regulat special de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti poate fi efectuat de catre un operator de transport rutier daca acesta a incheiat un contract pentru transportul copiilor, elevilor si studentilor la si de la institutiile de invatamant sau pentru transportul angajatilor unui operator economic la si de la locul de munca.
    (2) Autobuzele utilizate in cadrul serviciilor regulate speciale de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti trebuie sa aiba pozitionata la loc vizibil in partea frontala o placuta cu inscriptionarea "Cursa regulata speciala ...".
    ART. 24
    Pentru eliberarea unei licente de traseu in vederea efectuarii unui serviciu regulat special de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti, operatorul de transport rutier va depune la A.M.T.B. un dosar care va cuprinde:
    a) cererea;
    b) lista autobuzelor cu care se efectueaza transportul si capacitatea de transport a acestora, cu indicarea traseului pe care acestea vor circula;
    c) copiile conforme ale licentei de transport/licentei comunitare, intr-un numar egal cu cel al vehiculelor prezentate in lista prevazuta la lit. b);
    d) traseul si graficul de circulatie propus, care trebuie sa fie in concordanta cu programul de incepere/incheiere a activitatilor, respectiv cu programul de intrare/iesire din schimb, vizat de beneficiarul transportului sau de cel care a solicitat transportul; graficul de circulatie va cuprinde sensurile in care se transporta persoanele pentru inceperea activitatilor/intrarea in schimb, respectiv transportul acestora la incheierea activitatilor/iesirea din schimb;
    e) contractul/contractele incheiat/incheiate cu beneficiarul/beneficiarii transportului, din care sa rezulte programul de incepere/incheiere a activitatilor, respectiv programul de intrare/iesire din schimb;
    f) tabelul cu persoanele transportate, anexa la contractul prevazut la lit. e), vizat de beneficiar.
    ART. 25
    In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii dosarului, A.M.T.B. analizeaza documentele depuse, urmand ca, in cazul in care sunt indeplinite conditiile pentruefectuarea serviciului regulat special de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti, pe acel traseu, sa elibereze licenta de traseu sau sa comunice in scris refuzul motivat, dupa caz.
    ART. 26
    (1) Licenta de traseu pentru efectuarea serviciului regulat special de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti se elibereaza operatorului de transport rutier intr-un numar egal cu numarul de autobuze necesare efectuarii acestui serviciu, dupa prezentarea avizelor pentru statiile de imbarcare/debarcare a persoanelor.
    (2) Avizele prevazute la alin. (1) vor fi eliberate de catre detinatorii legali ai statiilor si vor cuprinde in mod obligatoriu termenul de valabilitate.
    (3) In cazul serviciului regulat special de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti, statiile utilizate pentru imbarcarea/debarcarea persoanelor sunt altele decat statiile publice si trebuie sa asigure conditii minime de siguranta pentru persoanele transportate.
    (4) Licenta de traseu se elibereaza pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului incheiat cu beneficiarul sau cu cel care a angajat transportul, dar nu mai mult de 1 an, dupa prezentarea documentului de plata al tarifului de eliberare.
    (5) Licenta de traseu este insotita pe toata durata efectuarii transportului de caietul de sarcini aferent acesteia, in original.
    (6) Caietul de sarcini aferent licentei de traseu contine:
    a) obligatiile operatorului de transport rutier;
    b) graficul de circulatie continand capetele de traseu si statiile publice;
    c) numarul de inmatriculare si capacitatea autobuzului.
    (7) Modelul licentei de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public local de persoane in zona metropolitana Bucuresti prin curse regulate speciale este prevazut in anexa nr. 3 care face parte integranta din prezentele norme. Modelul caietului de sarcini aferent licentei de traseu este prezentat in anexa nr. 4 care face parte integranta din prezentele norme.
    (8) Licenta de traseu si caietul de sarcini al acesteia sunt documente nominale ale operatorului de transport, nefiind transmisibile.
    ART. 27
    A.M.T.B. va respinge dosarul depus in vederea eliberarii unei licente de traseu pentru efectuarea serviciului regulat special de transport public de persoane in zona metropolitana Bucuresti, atunci cand:
    a) solicitantul nu dispune de numarul de autobuze sau copii conforme ale licentei de transport/licentei comunitare necesare efectuarii transportului pe traseul indicat, conform contractului incheiat cu beneficiarul sau cu cel care a angajat transportul;
    b) daca un autobuz este utilizat simultan pentru transportul angajatilor mai multor beneficiari, precum si daca autobuzul respectiv a fost nominalizat pe un traseu din programul de transport prevazut la art. 12 ale carui grafice de circulatie se suprapun cu cel vizat de beneficiarul sau de cel care a angajat transportul;
    c) daca solicitantul nu depune documentele prevazute la art. 24 alin. (1) sau daca sunt neconcordante intre graficul de circulatie propus si programul de lucru al beneficiarului transportului ori daca traseul indicat se abate in mod nejustificat de la traseul normal.
    ART. 28
    Retragerea licentei de traseu se face de catre A.M.T.B. in urmatoarele cazuri:
    a) cand nu mai sunt indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acesteia;
    b) cand licenta de traseu a fost obtinuta prin furnizarea unor documente care contineau informatii eronate;
    c) la incetarea activitatii operatorului de transport rutier;
    d) la retragerea licentei de transport/licentei comunitare.

    CAP. III
    Controlul si monitorizarea serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti

    ART. 29
    A.M.T.B. efectueaza controlul si monitorizarea respectarii cerintelor programului de transport cuprinse in caietele de sarcini, regulament, respectiv contractele de transport incheiate cu operatorii de transport din zona metropolitana Bucuresti.
    ART. 30
    Contraventiile aplicate in cazul serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti sunt cele stabilite de Legea nr. 92/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
    ART. 31
    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre A.M.T.B., precum si de catre ofiterii si/sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri, dupa caz.

    CAP. IV
    Dispozitii finale

    ART. 32
    In cazuri justificate, la solicitarea administratorilor de infrastructura A.M.T.B. poate efectua modificari cu caracter temporar ale programului de transport al serviciilor regulate de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti si/sau modificari in caietele de sarcini ale licentei de traseu.
    ART. 33
    In cazul serviciilor regulate de transport public de persoane cu autobuzele in zona metropolitana Bucuresti, A.M.T.B., cu sprijinul autoritatilor administratiei publice locale si al operatorilor de transport rutier, va edita harti si pliante cu traseele prevazute in programul de transport.
    ART. 34
    Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa informeze A.M.T.B., cu 72 de ore inainte, cu privire la desfasurarea unor lucrari la infrastructura rutiera pe traseele prevazute in programul de transport.
    ART. 35
    (1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licentelor de traseu se comunica de catre operatorul de transport rutier A.M.T.B. in termen de maximum 3 zile de la data constatarii, acestea inlocuindu-se cu un document nou, cu plata tarifelor aferente.
    (2) Pierderea sau sustragerea licentelor de traseu se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *