Oua de Pasti vopsite ecologic

Retete culinare Paste  |  0 comentarii

Oua de Pasti vopsite ecologic
Ingrediente:
Oua frunze de ceapa rosie sau alba zeama de urzici
Mod de preparare:
Ouale de Pasti pot fi vopsite cu culori naturale, ecologic, folosind aceasta tehnica de vopsire: 1. Se aleg ouale care se vor inrosi: se ciocanesc usor cu unghia, ouale care sunt bune de vopsit suna a plin. Celelalte oua au fisuri sau sparturi care, desi uneori nu sunt vizibile, vor cauza spargerea oualelor la fiert. 2. Ouale se spala, folosind buretele si detergentul de vase; se clatesc foarte bine, sub jet de apa calduta. 3. Intre timp se prepara o fiertura cat mai concentrata din: - frunze de ceapa rosie, sfecla rosie sau coaja de cires pentru oua rosii; - frunze de ceapa alba, flori de tei, sunatoare (pojarnita), frunze de mesteacan sau de nuc pentru oua de culoare aurie; - apa in care au fiert urzici sau rachitica pentru oua de culoare verde-brun. 4. Ouale se fierb in fiertura de coji cam 5 minute, timp in care se vor colora. O alta metoda de a vopsi ecologic ouale rosii este de a fierbe ouale impreuna cu frunze sfaramate de ceapa, infasurate in ciorap. Ouale se umezesc, se tapeteaza cu un strat gros de frunze de ceapa si se infasuara intr-o bucata de ciorap, a carei capete se leaga strans. Ouale se pun apoi la fiert in apa 3 - 5 minute, se scot, se lasa cateva minute sa se raceasca, se taie nodul ciorapului si se curata de frunze. Ouale vopsite astfel au in mod natural un aspect mozaicat, datorita dispunerii frunzelor de ceapa pe coaja. Aceasta metoda necesita mai putine coji de ceapa si coloreaza mai putin vasele in care fierbem ouale. 5. Indiferent de metoda de vopsire a oualelor, acestea trebuie unse cat sunt calde cu un servetel sau o bucatica de vata inmuiata in ulei. Ouale rosii vor avea astfel o culoare vie, frumoasa.


Oua rosii
Ingrediente:
oua , vopsea pentru oua, otet
Mod de preparare:
1. Se aleg ouale care se vor inrosi: se ciocanesc usor cu unghia, ouale care sunt bune de vopsit suna a plin. 2. Ouale se spala bine, folosind buretele si detergent de vase; se clatesc foarte bine, sub jet de apa calduta. 3. Se pun ouale la fiert, in apa rece. Se lasa sa clocoteasca 2 minute daca ouale se inrosesc cu vopsea obisnuita (ouale urmeaza sa se fiarba si in vopsea) sau 5 - 6 minute daca se foloseste vopsea pentru oua care nu se fierbe. 4. Se da vasul in care au fiert ouale la o parte de pe foc, fara a scoate ouale din el. Se scot pe rand cate 2-3 oua sau cate intra in vasul in care se inrosesc, in solutia de apa, otet si vopsea pentru oua rosii. Astfel ouale nu trec brusc de la rece la cald si riscati mai putin ca acestea sa se sparga. 5. Se scot ouale rosii din vopsea si se pun pe o hartie care sa absoarba bine vopseaua in exces (hartie de ziar). Se rostogolesc pe hartie, pentru a nu se forma picaturi de vopsea care strica aspectul oualelor rosii. 6. Ouale rosii, inca fierbinti, se ung cu ulei, cu o bucatica de vata inmuiata in ulei. Este important sa le ungem cat sunt inca fierbinti si au porii deschisi, pentru ca uleiul sa intre in coaja iar ouale rosii sa aiba o culoare vie, stralucitoare, dar sa nu fie unsuroase.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *