Plata CASS la contractele de arenda

Declaratii legale si fiscale  |  0 comentarii

Cum se plateste, cine plateste si cand se plateste CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) la contractele de arenda incheiate de persoane fizice.

Persoanele fizice care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal că au obligaţia înregistrării contractelor de arendă/rapoartelor juridice la organul fiscal în raza căruia au domiciliul în termen de 15 zile de la încheierea acestora.

De asemenea, contribuabilii sunt obligaţi să precizeze în scris în contractul/raportul juridic modalitatea de impunere a venitului net, cote forfetare sau sistem real.

Venitul brut realizat din activitatea de arendare se stabileşte pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.

În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene.

Indiferent de opţiune se datorează doar CASS şi numai dacă acesta este singurul venit realizat. Baza de calcul a CASS :
- 5,5% asupra venitului net (venit brut – 25% cotă forfetară de cheltuieli), în cazul opţiunii pentru reţinerea impozitului la sursă.
- 5,5% asupra venitului net (venit brut – cheltuieli deductibile), în cazul opţiunii privind conducerea contabilităţii în partidă simplă.

CASS se stabileşte de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuală pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, indiferent dacă plata impozitului se face de către arendator sau arendaş.

Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a CASS se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *