Prajitura cu alune si ciocolata

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Prajitura cu alune si ciocolata 
Ingrediente:
100 g unt moale + 20 g pentru forma, 100 g zahar tos, 4 oua (galbenusuri si albusuri separate), 100 g iaurt, 100 g alune curatate si taiate (zdrobite), 5 linguri dulceata de caise, 50 g ciocolata amaruie rasa, coaja rasa de la o lamaie.
Mod de preparare:
Se freaca bine untul cu 50 g de zahar tos, pana ce se face spuma. Se adauga galbenusurile unul cate unul, pe urma iaurtul, alunele si coaja de lamaie.
Se bat albusurile spuma, adaugand restul de zahar tos si se incorporeaza in crema de unt - primul sfert amestecand energic iar restul - putin cate putin - amestecand usor. Se toarna intr-o forma unsa (antiadeziva), se baga la cuptorul incins la 190 grade C si se coace 35 de minute. Apoi se scoate prajitura din cuptor, se desprinde de pe margini, se lasa sa se raceasca si se rastoarna.
Se pune sa fiarba dulceata cu o lingura de apa si dupa ce-a dat cateva clocote se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se intinde peste prajitura si apoi se presara deasupra ciocolata rasa si zaharul pudra.


Prajitura cu alune si vin rosu
Ingrediente: 100 g ciocolata amaruie, 250 g miere (eventual de padure), 3 oua mijlocii, 250 g unt moale, 250 g faina, 1 pachet praf de copt, 1 pachet zahar vanilat, 1 lingurita scortisoara pisata, 200 g alune macinate, 100 ml vin rosu demisec, zahar pudra.
Mod de preparare:
 Se rade ciocolata. Se freaca bine mierea cu untul si ouale pana ce devin spuma. Se incinge cuptorul la 175 grade C. Se amesteca faina cu praful de copt, zaharul vanilat, scortisoara, ciocolata rasa si alunele macinate, dupa care se incorporeaza ouale frecate cu miere si unt si apoi vinul. Daca aluatul astfel obtinut este prea tare, se mai adauga 1-2 linguri de lapte. Se toarna aluatul intr-o forma de chec unsa, se niveleaza cu un cutit, se baga la cuptor si se coace circa 70 de minute. (Dupa 40 de minute, se acopera cu o folie de pergament.) Se scoate prajitura din cuptor, se lasa sa se raceasca, se rastoarna si peste ea se presara un strat gros de zahar pudra.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *