Prajitura cu branza de vaca

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Prajitura cu branza, nuci si lamaie
Ingrediente: - 2 cutii de branza Philadelphia - 125 gr de unt moale - 40 gr de zahar pudra - o esenta de vanilie - 160 gr + 30 gr de faina - 3 linguri de nuci tocate - 220 gr de zahar tos - 3 oua (am uitat sa le pun in poza) - zeama de la o lamaie mare - o esenta de lamaie - o lingura cu varf de coaja de lamaie.
Mod de preparare:
Batem cu mixerul untul (care e neaparat sa fie moale, la temperatura camerei si NU topit), cu zaharul pudra si esenta de vanilie. Incorporam apoi, treptat faina (cele 160 de grame) si nucile tocate. Tapetam o tava (a mea a avut 22 x 33 cm) cu folie de aluminiu, ungem folia cu ulei si cu mana sau cu o spatula, presam aluatul in tava, astfel incats a fie uniform. Coacem aluatul 15 minute in cuptorul preincins la 175 de grade. Cat aluatul sta la copt, pregatim crema: batem branza (care trebuie sa fie tot moale) cu zaharul tos, pana cand zaharul se topeste si obtinem o spuma de branza. E randul celor 3 oua, pe care le punem in compozitia de branza intregi. Dupa ca ouale sunt bine incorporate, punem coaja de lamaie, sucul de lamaie, esenta de lamaie si faina. Crema obtinuta se toarna peste blatul copt si se niveleaza cu o spatula. Prajitura se mai coace 30 de minute, pana cand face o crusta frumoasa. Testati-o cu scobitoarea inainte de a o scoate din cuptor. Lasati prajitura sa se raceasca complet si apoi o puteti taia in cubulete. Intreaga bucatarie a mirosit a lamaie si a branza si a... vorba lui Tudor Chirila... "Sa miroasa a mar si a zori si a tot ce-i mai bun intr-o casa"...


Prajitura cu branza de vaca
Ingrediente:
Pentru aluat: 250 g unt moale, 125 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie, 1 galbenus, 375 g faina, 50 g migdale taiate marunt, 2 lingurite rase praf de copt.
Pentru umplutura: 200 g unt moale, 200 g zahar, 1 kg branza de vaca (20% grasime), 4 oua, 40 g amidon, 1 varf de cutit sare, 1 plic zahar vanilat, zeama si coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala.
Mod de preparare:
Se freaca untul spuma si se adauga - amestecand intruna - zaharul si zaharul vanilat. Se incorporeaza coaja rasa de lamaie si galbenusul, apoi faina, migdalele si praful de copt si se amesteca bine. Se tapeteaza o forma rotunda (cu pereti detasabili) cu hartie pentru copt, se pune pe fund jumatate din aluat, se intinde, apasandu-l cu degetele, si se coace 15 minute in cuptorul incins la 175 grade C. Se freaca untul cu zaharul, se adauga branza de vaci bine scursa si restul ingredientelor, se amesteca bine si se intinde peste aluatul (copt) din tava. Deasupra se presara razatura (restul de aluat dat pe razatoare) si se coace 45 de minute la aceeasi temperatura. Se acopera prajitura (ca sa nu se arda), se reduce temperatura la 150 grade C, se mai lasa sa se coaca inca 60 de minute si pe urma se stinge focul si se lasa sa se raceasca in cuptor.


Prajitura cu branza de vaca si capsuni
Ingrediente: 500 g capsuni, 500 g branza de vaci neteda, 150 g zahar, 4 albusuri, 1 lingurita esenta de migdale, 3 foi de gelatina, 3 linguri zahar cristal.
Mod de preparare:
Amestecati intr-un castron branza de vaci cu 100 g de zahar si cu esenta de migdale. Inmuiati foile de gelatina intr-un bol cu apa rece si puneti pe foc, intr-o craticioara, trei linguri de apa sa se infierbante. Scoateti gelatina din bol, presati-o intre palme ca sa se scurga, puneti-o in apa clocotita (luata de pe foc) si amestecati bine pana ce se topeste. Turnati gelatina peste compozitia de branza si amestecati bine cu telul. Bateti albusurile spuma si incorporati-le usor in compozitie. Tapetati cu hartie (doar pe fund) sase forme rotunde cu marginile drepte, turnati compozitia in ele si lasati-le sa stea la frigider cel putin patru ore. Curatati si spalati capsunile, mixati 200 g cu zaharul ramas si puneti la frigider sosul obtinut. Pastrati 6 capsuni intregi, iar pe celelalte taiati-le in patru. Rasturnati prajiturile - desprinzandu-le cu un cutit cu lama subtire - pe farfurii si indepartati hartia pentru copt. Puneti la mijlocul fiecareia cate o capsuna intreaga si de jur imprejur sferturi de capsuni, turnati peste ele sosul, presarati-le cu zahar si serviti-le imediat.


Prajitura cu branza de vaca si magiun de prune
Ingrediente:
Pentru aluat: 270 g faina, 1 plic drojdie uscata, 170 ml lapte caldut, 50 g zahar, 1/2 plic zahar vanilat, 70 g unt moale.
Pentru razatura: 100 g unt rece, 100 g zahar, 100 g faina, 1/2 lingurita scortisoara.
Pentru umplutura: 800 g branza de vaca, 6 oua, 150 g zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, 220 g smantana acrisoara, 225 g magiun de prune, 5 linguri vin dulce.
Mod de preparare:
Se framanta un aluat din toate ingredientele (pentru aluat) si se lasa sa creasca la loc cald acoperit cu un stergar - aproximativ 50 de minute.
Din unt, zahar, faina si scortisoara se face un aluat care se da pe razatoare si se lasa la rece. Se amesteca bine branza, ouale, zaharul pudra, zaharul vanilat, coaja de lamaie si smantana acrisoara, pana ce compozitia devine neteda. Se amesteca, de asemenea, magiunul cu vinul pana ce devine cremos.
Se intinde aluatul intr-o tava unsa, se ridica putin pe margini si se inteapa cu o furculita. Deasupra se pune stratul de branza, peste care se presara razatura si se toarna - din loc in loc - magiunul subtiat cu vin. Se da prajitura la cuptorul incins la 190 grade C si se coace 30-40 de minute, pana ce se rumeneste frumos.


Prajitura cu branza de vaca si sos de zmeura
Ingrediente:
500 g branza de vaca, 150 g zahar, 50 g faina, 20 g unt, 4 albusuri, sucul unei lamai.
Pentru sos: 300 g zmeura, 100 g zahar, 2 fire de menta proaspata.
Mod de preparare:
Puneti branza de vaci sa se scurga vreme de o ora. Spalati lamaia si dati-o pe razatoarea mica. Intr-un castron, amestecati branza stoarsa cu faina. Adaugati zaharul si coaja rasa de lamaie.
Bateti spuma albusurile. Incorporati-le usor in aluatul de branza. Varsati compozitia intr-o forma rotunda care se desface, unsa in prealabil cu unt. Dati-o la cuptor pe un vas cu aburi, vreme de 35 de minute.
Spalati si curatati zmeura. Pasati-o cu mixerul. Adaugati zaharul si menta rupta in bucatele. Bagati vasul la frigider. Cand prajitura e coapta, se lasa sa se raceasca, se scoate usor din forma, apoi se serveste, turnand peste ea sosul de zmeura.


Prajitura cu branza de vaca si visine
Ingrediente: Pentru aluat: 200 g faina, 100 g zahar, 100 g unt moale, 1 varf de cutit sare, 1 ou.
Pentru umplutura: 50 g unt, 3 oua, 200 g branza de vaci, 350 g visine fara samburi, 100 g zahar, 125 g frisca batuta, 1 lingurita rasa zeamil, sare, 30 g migdale taiate.
Mod de preparare:
Se unge cu unt marginea unei forme rotunde cu pereti detasabili (diametrul: 26 cm) si se framanta repede aluatul. Pe planseta infainata se intinde o foaie groasa de 2 cm, se taie rotund cu marginea formei si se aseaza pe fundul acesteia. Din aluatul ramas se face un sul lung si subtire care se intinde pe marginea formei de jur imprejur si se apasa cu degetele in asa fel incat sa se ridice cam de 2 cm deasupra ei. Se inteapa pe fund cu o furculita, se pune peste aluat o coala de hartie pentru copt si un strat de fasole sau mazare uscata si se tine aluatul o ora la frigider.
Se incinge cuptorul la 200 grade C, se coace aluatul mai intai 15 minute, iar apoi, dupa ce s-au indepartat hartia si boabele, inca 5-10 minute.
Se topeste untul si se separa albusurile de galbenusuri. Se amesteca branza de vaci cu zaharul, galbenusurile, frisca, zeamilul si un varf de cutit de sare, adaugandu-se putin cate putin din untul topit, si la urma se incorporeaza albusurile batute spuma (nu prea tare).
Se imprastie visinele peste aluatul copt, se toarna deasupra umplutura de branza, se niveleaza cu o spatula, iar pe margini se presara de jur imprejur feliile de migdale. Se da prajitura la cuptor, se coace 20 de minute la 200 grade C (trebuie sa se rumeneasca frumos), se lasa sa se raceasca in forma si se tine la frigider.
Cand se serveste, se scoate din forma si se lasa sa stea cel putin 15-20 de minute la temperatura camerei.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *