Prajitura cu ciocolata

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Prajitura cu ciocolata
Ingrediente:
250 g unt, 200 g ciocolata amara (fara umplutura), 300 ml cafea tare sau espresso, 400 g zahar pudra, 300 g faina, 1 lingurita praf de copt, 50 g cacao, 2 oua, 1 baton de vanilie sau 2 lingurite esenta de vanilie, 100 g ciocolata pentru decorat, 100 ml frisca.
Mod de preparare:
Se porneste cuptorul aragazului.
Untul, ciocolata rasa si cafeaua se pun intr-un vas pe flacara mica si se amesteca pana se obtine o compozitie uniforma. Se adauga zaharul si se amesteca mai departe, pana se dizolva total. Se ia compozitia de pe foc si se muta intr-un castron. Se adauga faina, praful de copt si pulberea de cacao si se amesteca pana se obtine o masa cremoasa. Din cand in cand, se adauga cate un ou si miezul batonului de vanilie.
Se unge o forma rotunda de prajituri cu grasime si se presara cu faina. Se toarna in ea aluatul si se baga la copt, pe grila de mijloc a cuptorului, vreme de o ora. Se incearca mijlocul prajiturii cu un pai, pentru a vedea daca e gata. Daca pe el raman urme de aluat, inseamna ca timpul de coacere trebuie prelungit. Se scoate prajitura din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma.
Pentru glazura: Se topeste ciocolata pe flacara mica, in frisca lichida. Se amesteca pana se obtine o crema groasa (nu insistati prea mult, ca sa nu se formeze basici de aer). Se ia de pe foc si se lasa scurt la racit. Cu o paleta, se intinde crema pe prajitura, deasupra si de jur-imprejur. Se lasa peste noapte la rece.
Se taie felii si se serveste cu frisca sau cu inghetata de vanilie.


Prajitura cu ciocolata si scortisoara
Ingrediente: 300 g ciocolata neagra amara, 240 g unt + o bucatica cat o nuca (pentru uns tava), 20 g cacao, 8 oua, 180 g zahar tos, 2 linguri cu varf de faina, 2 lingurite praf de scortisoara, 50 g migdale pisate, 100 g pulbere de migdale (pisate si cernute).
Mod de preparare:
Porniti cuptorul. Ungeti cu unt o forma dreptunghiulara. Rupeti ciocolata in bucati, taiati untul in bucatele mai mici si topiti-le impreuna pe baie de aburi. Separati galbenusurile de albusuri si bateti galbenusurile cu zaharul. Adaugati cacaoa, pudra de migdale, migdalele pisate, faina, scortisoara, apoi ciocolata cu untul topit, amestecand mereu. Bateti albusurile spuma si incorporati-le delicat in compozitie. Varsati-o in forma si bagati-o la cuptor vreme de 15 minute. Mutati cuptorul la o treapta mai mica si lasati prajitura sa se coaca inca 20 de minute. Lasati-o sa se raceasca, apoi scoateti-o din forma si taiati-o felii. Daca doriti, puteti decora prajitura cu fructe confiate sau ciocolata rasa.


Prajitura cu ciocolata si smochine
Ingrediente: 600 g ciocolata, 350 g smochine, 350 g unt + 50 g unt pentru uns forma, 6 oua, 150 g zahar tos, 100 g faina, un plic de praf de copt.
Mod de preparare:
Porniti cuptorul. Topiti untul si ciocolata rupta in bucatele intr-un vas asezat pe baie de aburi. Spargeti ouale si separati albusurile de galbenusuri.
Amestecati galbenusurile cu ciocolata topita si cu zaharul tos, cu faina si praful de copt. Bateti spuma albusurile si incorporati-le usurel in compozitie.
Tapetati o forma de prajituri cu hartie de pergament unsa cu unt. Varsati jumatate din compozitie, adaugati smochinele taiate in doua si acoperiti-le cu restul preparatului. Bagati la cuptor vreme de 45 de minute, la treapta doi (aragaz).
Lasati prajitura sa se raceasca bine, inainte de a o servi.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *