Prajitura cu gem Figaro
Ingrediente: 500 g faina 15 g drojdie 1 pahar lapte 2 linguri zahar 100 g unt 2 oua 1 ceasca cu nuci macinate gem sare.
Mod de preparare :
Se pune drojdia in laptele caldut in care a fost dizolvat zaharul si se lasa sa creasca 15-20 minute. In faina cernuta pe o planseta se face o adancitura la mijloc in care se sparg ouale, ingloband treptat laptele cu drojdia, untul topit si sarea necesara. Se framanta aluatul pana cand se dezlipeste cu usurinta de pe degete si de pe planseta. Se pune intr-un vas mai mare si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Cand a crescut suficient se intinde cu sucatorul o foaie de marimea tavii, groasa de 1-2 cm, care se pune in tava unsa cu unt si presarata cu faina. Deasupra se intinde un strat de gem peste care se presara nuca tocata. Se pune la copt in cuptorul incalzit in prealabil si se tine 35-40 minute, la foc destul de viu.
Prajitura cu gem si cocos
Ingrediente: 4 foi de napolitana, 6 oua, 180 g faina, 150 g zahar tos, 350 ml lapte, 1 plic cu crema de vanilie, 150 g nuca de cocos, 1 borcan cu gem de caise, 200 g smochine, zahar vanilinat, esenta de rom, sare, nuca macinata, coaja de portocala.
Mod de preparare:
Intr-un vas, se mixeaza albusurile cu zaharul tos, un praf de sare si 2 pliculete cu zahar vanilinat, pIna cInd devine totul ca o bezea. Se adauga galbenusurile si faina, apoi se amesteca.
Compozitia de blat se toarna Intr-o tava tapetata cu hIrtie pentru copt prajituri unsa cu ulei, se introduce In cuptorul Incins si se coace 20-25 de minute la foc mediu. Se raceste si se taie In trei foi.
Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, adaugInd Insa toata cantitatea de lapte. Se adauga nuca de cocos, smochinele tocate, esenta de rom si se amesteca pIna rezulta o crema mai groasa.
Se unge prima foaie de napolitana cu gem, se pune o foaie din blat si crema. Se alterneaza astfel foile si umpluturile pIna la terminarea lor. Ultima foaie trebuie sa fie de napolitana.
Se acopera cu un tocator si se preseaza cu o greutate ca sa ia o forma dreapta. Se da la rece pentru 30 de minute, apoi se serveste.
Nuca de cocos se poate Inlocui cu nuca macinata si se mai poate adauga coaja de portocala rasa.
Prajitura cu gem, nuca si bezea
Ingrediente: 500 g faina, 250 g margarina, 2 oua + 3 albusuri, 1/2 lamâie, 100 g zahar pudra, 10 nuci, 1 praf de copt, 1 lingurita otet, 5-6 linguri gem, sare.
Mod de preparare:
Freci margarina spuma cu un praf de sare, adaugi un ou si un galbenus, apoi faina, praful de copt stins cu otet si coaja rasa de lamâie. Framânti apoi un aluat tare pe care-l tii o ora la rece. Ungi o tava cu unt si Intinzi o foaie din trei sferturi de aluat. Ungi aluatul cu gem si razi aluatul ramas. Bati apoi albusurile spuma cu zaharul pudra, adaugi miezul de nuca macinat si Intinzi compozitia peste prajitura. O dai la cuptor pentru trei sferturi de ora si când e gata o lasi sa se raceasca. O tai si o pudrezi cu zahar.
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
0 Comentarii la articol