Prajitura cu mere

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Prajitura cu mere
Ingrediente:
5 mere (soiul Golden), 3 oua, 150 g miere, 150 g faina, 200 g unt.
Pentru caramel: 20 bucati de zahar (100 g).
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180 grade C si preparati zaharul ars, punand pe foc, intr-o craticioara cu fundul gros, zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand incepe sa se ingalbeneasca, turnati-l intr-o forma cu pereti detasabili pe care-o inclinati pe toate partile, pentru ca zaharul ars sa acopere atat fundul, cat si peretii. Curatati merele si taiati-le in sferturi. Topiti untul si amestecati-l cu ouale, mierea si faina (in robotul de bucatarie sau cu telul). Asezati merele in tava peste zaharul caramel, turnati peste ele aluatul si dati prajitura 40 de minute la cuptor. Dupa ce o scoateti din cuptor, rasturnati-o pe un platou si serviti-o calduta sau rece.


Prajitura cu mere intregi
Ingrediente: 200 g unt, 200 g zahar, 1 zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie, 3 oua, 200 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, 20 g pesmet, 6 mere acrisoare (mici), 3 linguri de zahar (pentru presarat peste mere), 30 g migdale taiate felii.
Mod de preparare:
Se lasa untul sa se inmoaie si se freaca spuma (eventual cu mixerul) cu zaharul si cu zaharul vanilat (zaharul trebuie sa se topeasca complet). Apoi se incorporeaza coaja de lamaie, ouale (unul cate unul), faina si praful de copt si se amesteca usor. Merele intregi si curatate de coaja se scobesc - indepartandu-se partea lemnoasa si semintele - si se cresteaza de jur-imprejur (taieturile se fac una langa alta, pe lung). Se unge o forma (diametrul 26 cm), se tapeteaza cu pesmet, se toarna aluatul si se asaza merele, apasandu-le usor. Se presara cu zahar si cu felii de migdale si se baga la cuptorul incins la 190 grade C. Se coc 60-70 de minute, se scot din cuptor si se servesc dupa ce s-au racit.


Prajitura cu mere la tava
Ingrediente:
350 g faina, 20 g drojdie, 50 g zahar, un varf de cutit de sare, 1/8 l lapte, 80 g unt, 2 galbenusuri, 1,5-2 kg mere, sucul unei lamai.
Pentru umplutura (se pune deasupra): 400 ml frisca lichida, 50 g miere, 30 g zahar, 60 g faina, 200 g nuci sau migdale zdrobite.
Mod de preparare:
Se pune faina intr-un castron si se face o gaura la mijloc. Se amesteca drojdia cu putin zahar si lapte caldut, se pune in gaura din faina. Se acopera cu putina faina (luata cu palma dinspre marginea castronului spre interior). Se pune vasul acoperit cu un stergar, la loc cald, 20 de minute.
Se curata merele de coaja, se taie in patru, li se scoate casuta cu samburi. Se taie in sferturi. Daca merele sunt mari, se mai taie o data in doua sferturile, astfel incat sa ramana bucati cu latimea de doua degete. Se stropesc cu suc de lamaie.
Peste aluatul de drojdie se pun restul de faina din vas, zaharul, sarea, laptele, untul moale, galbenusurile. Se amesteca totul bine. Se lasa aluatul sa creasca timp de 30 de minute.
Se fierb frisca cu zaharul si mierea pe foc mic, vreme de 5 minute, amestecand mereu cu o lingura de lemn. Se ia de pe foc, se adauga faina, se amesteca repede pentru a obtine o compozitie omogena. Se adauga migdalele sau nucile zdrobite.
Aluatul se intinde pe o tava metalica unsa cu grasime, astfel incat sa-i fie si marginile acoperite (circa 1 cm). Se inteapa cu furculita, apoi se pun peste el bucatile de mere, intr-un strat cat mai compact. Deasupra lor se intinde cu o lingura crema de migdale sau nuci zdrobite (pisate). Tava se baga in cuptorul incalzit dinainte, pus la treapta a doua. Se lasa sa se coaca 35-40 de minute.
Se serveste cu frisca.


Prajitura cu mere si migdale
Ingrediente:
5 mere, 125 g migdale taiate felii, 160 g faina, 160 g zahar pudra, 100 g unt, 4 linguri lapte, 1 plic praf de copt, 2 oua mari.
Mod de preparare:
Se lasa untul sa se topeasca pe foc slab, se unge cu el o forma de Jena (sau de pamant), pastrandu-se cel care prisoseste, si se baga forma la frigider. Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se curata merele, se taie in patru si se indeparteaza partea lemnoasa si semintele. Intr-un castron se amesteca bine ouale cu zaharul, pana ce devin spumoase, dupa care se incorporeaza untul topit si laptele. Se adauga faina, praful de copt si la urma 80 g de felii de migdale, amestecand intruna. Se asaza bucatile de mar (in forma de stea) pe fundul formei si peste ele se toarna aluatul. Se presara migdalele ramase si se baga prajitura la cuptor. Se coace 30 de minute, urmarind din cand in cand sa nu se arda la suprafata.
Prajitura nu se rastoarna, se serveste calduta sau rece - eventual cu inghetata de vanilie sau cu orice fel de sos dulce.


Prajitura cu mere si scortiaoara
Ingrediente:
5 mere mari acrisoare, o portocala, 125 g faina + 2 lingurite in plus, 125 g nuci rase (pe razatoarea mica) sau macinate, 5 oua, 200 g unt inmuiat + o lingurita in plus, 2 lingurite de smantana proaspata, 240 g zahar + o lingurita in plus, un pachetel de zahar vanilat, un pachetel de praf de copt, 2 linguri de rom, o lingurita rasa de praf de scortisoara.
Mod de preparare:
 Ungeti cu unt o forma de prajituri si bagati-o 15 minute la frigider. Pudrati-i interiorul cu doua lingurite de faina amestecate cu o lingurita de zahar.
Porniti cuptorul.
Preparati aluatul: amestecati untul inmuiat dinainte cu zaharul si cu zaharul vanilat pana cand se transforma in crema. Adaugati ouale, unul cate unul. (Asteptati pana ce amestecul devine neted si cremos, inainte de a pune celalalt ou.) Incorporati smantana, romul, nucile macinate sau date pe razatoarea mica, praful de copt amestecat cu faina, scortisoara si coaja de portocala rasa fin.
Curatati merele. Taiati-le in sferturi. Scoateti-le casuta si semintele. Taiati-le in feliute foarte subtiri. Adaugati-le in compozitie si amestecati repede.
Varsati amestecul in forma, bagati-o la cuptor si lasati-o sa se coaca 45-50 de minute. Cand prajitura e coapta, scoateti-o din forma si lasati-o sa se raceasca pe un gratar. Se poate adauga si frisca.


Prajitura cu mere si sos cu sofran
Ingrediente:
2 mere mari, 120 g zahar, 4 oua, 200 g unt topit + 1 bucatica cat o nuca, 120 g faina, 100 g migdale macinate (pudra), 1/2 plic praf de copt.
Pentru sirop: 100 g zahar, putin sofran pulbere.
Mod de preparare:
 Se-ncinge cuptorul la 200 grade C. Se unge si se infaineaza o forma de tarta (de preferinta, cu pereti detasabili). Se spala merele, se curata de coaja si de partea lemnoasa si se taie lamele, pastrandu-se cateva coji. Se separa galbenusurile de albusuri si se freaca cu zaharul pana ce se albesc, dupa care se adauga faina, praful de copt, untul topit, feliile de mar si migdalele, amestecand bine. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza usor in compozitie, care se toarna in forma si se baga la cuptor. Se coace mai intai 10 minute, se reduce caldura la 160 grade C si se mai lasa circa 30 de minute.
Se pun la fiert 100 ml apa cu zaharul pentru sirop, sofranul si cojile de mar puse deoparte si se lasa 5 minute. Se scoate prajitura din forma, se lasa sa se raceasca, se asaza pe un platou, se toarna peste ea siropul si se serveste dupa ce s-a patruns bine de tot.


Prajitura moale cu mere
Ingrediente:
3 mere mari, sucul de la o lamaie, 3 oua, 180 g faina, 150 g unt topit, 180 g zahar tos, 1 pachetel zahar vanilat, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri tuica de prune sau pere.
Pentru ungerea formei: 20 g unt, 1 lingura faina, 1 lingura zahar tos.
Mod de preparare:
Curatati merele, scoateti casuta de la mijloc si semintele, taiati-le felii subtiri, apoi stropiti-le cu suc de lamaie ca sa nu se innegreasca.
Ungeti cu unt o forma de tort care se deschide. Pudrati-i fundul si marginea cu o lingurita de faina si o lingurita de zahar tos, amestecate. Rasturnati forma cu gura in jos pentru a elimina excedentul. - Porniti cuptorul.
Intr-un castron, amestecati untul cu zaharul tos si cu zaharul vanilat pana se formeaza o crema omogena. Incorporati ouale unul dupa altul (asteptati ca amestecul sa devina omogen inainte de a-l pune pe al doilea). Puneti tuica, apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecati bine. Puneti un sfert din aluat in forma. Asezati deasupra feliile de mar si turnati apoi aluatul ramas. Bagati forma in cuptor si lasati prajitura sa se coaca 40 de minute.
Cand e gata, desfaceti forma si lasati prajitura sa se raceasca.


Prajitura fina cu mere
Ingrediente:

Pentru umplutura: 75 g zahar, 1 lingura coaja rasa de lamaie, 3 linguri zeama de lamaie, scortisoara (intreaga), 500 g mere acrisoare, 200 ml apa.
Pentru aluat: 200 g unt moale, 150 g zahar, 4 oua, coaja rasa de la o lamaie, 200 g faina. In plus: grasime pentru uns forma, 2 linguri pesmet si 1-2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:
Umplutura: se pune la fiert apa impreuna cu zaharul, coaja si zeama de lamaie si scortisoara. Se lasa sa dea cateva clocote si se stinge focul. Se curata merele, se scot semintele si partea lemnoasa, se taie felii si se introduc in zeama preparata. Se dau in clocot, se lasa sa fiarba incet 2 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Aluatul: se amesteca (spuma) untul cu zaharul, se adauga ouale si coaja de lamaie, si la urma faina. Se unge o forma (cu diametrul de 24 cm), se tapeteaza cu pesmet si pe fund se intinde jumatate din aluat (cu degetele). Se scurg bine merele, se imprastie peste aluat si se acopera cu cealalta jumatate de aluat. Se baga prajitura la cuptorul incins (175 grade C) si se coace circa 40 de minute. Inainte de a o servi, se pudreaza cu zahar pudra.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *