Prajitura cu nuca

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Prajitura cu nuca si cafea
Ingrediente:
Pentru blat: 2 oua, 2 cani zahar, 3 cani faina, 2 linguri unt (sau margarina, sau untura), 2 pliculete praf de copt, 1 cana lapte dulce.
Pentru crema: 1 pachet margarina, 200 g nuca macinata, 100 g zahar, 250 ml cafea preparata, 2-3 linguri cacao, 50 g stafide, 1 lingura nuca de cocos.
Mod de preparare:
Blatul: freci ouale cu zaharul, adaugi untul, faina amestecata cu praful de copt si laptele. Aluatul trebuie sa fie moale. Torni compozitia în tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si o coci la foc potrivit. Dupa racire, tai marginile. Însiropezi blatul cu un sirop fiert pe care îl faci din: 200 ml apa, 4 linguri zahar si 1 plic zahar vanilat.
Crema: freci spuma margarina cu zaharul, apoi oparesti nuca maruntita cu cafeaua fiarta, o lasi sa se raceasca, apoi o adaugi în compozitia de margarina, pui si cacaua, stafidele, marginile blatului maruntite si ornezi cu nuca de cocos.


Prajitura cu nuca si ciocolata
Ingrediente:
100 g miez de nuca, 100 g ciocolata amara, 80 g zahar, 4 oua, 20 g unt, coaja de portocala confiata (fiarta cu zahar), 1/2 ceasca de cafea tare, 1 praf de sare.
Mod de preparare:
Se dau nucile prin masina de macinat nuci sau printr-o rasnita manuala. Se taie coaja de portocala zaharisita in feliute subtiri (in comert se gasesc plicuri cu fructe confiate: lamai, portocale etc.). Se sparg ouale, separandu-se albusurile de galbenusuri. Amestecati galbenusurile cu zaharul pana ce se dizolva complet, bateti albusurile spuma, cu praful de sare.
Separat, topiti pe aburi ciocolata rupta bucati, pusa in acelasi vas, cu cafeaua. Incorporati progresiv, amestecand intruna, ciocolata topita in spuma de galbenusuri cu zahar. Cand preparatul e omogen, introduceti usor, fara sa amestecati, si spuma de albus. Presarati deasupra bucatelele de portocala zaharisita. Ungeti o forma de prajituri cu grasime, apoi puneti in ea hartie de pergament, unsa si ea pe ambele parti. Varsati compozitia inauntru. Bagati prajitura in cuptorul bine incalzit dinainte si lasati-o sa se coaca 30 de minute (incercati-o daca e gata cu un pai). Scoateti prajitura din forma si lasati-o sa se raceasca pe un gratar.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *