Prajitura cu prune si biscuiti

Rețete de prăjituri și dulciuri  |  0 comentarii

Prajitura cu prune şi biscuiti
Ingrediente:
Pentru aluat: faina, 1 pachetel drojdie uscata, 100 ml lapte caldut, 80 g zahar, 150 g unt moale, 1 ou. Pentru umplutura: 1,5 kg prune, 700 ml lapte, 1 plic zahar vanilat, 75 g zahar, 160 g gris, coaja rasa de la o lamaie, 6 oua. In plus: 100 g biscuiti, 1 plic zahar vanilat, 2-3 linguri zahar.
Mod de preparare:
Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus, se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca la caldura, 30 de minute.
Se spala prunele, se rup in doua si se indeparteaza samburii. Se pun pe foc laptele, zaharul si zaharul vanilat si cand dau in clocot se adauga grisul si coaja de lamaie si se lasa sa se umfle circa 5 minute, la foc mic. Se ia oala de pe foc, se incorporeaza galbenusurile si se lasa compozitia sa se raceasca.
Se mai framanta o data aluatul, se intinde intr-o tava unsa, ridicandu-l circa 2 cm si pe margini, se acopera si se lasa sa creasca alte 15 minute.
Se sfarama biscuitii si se presara peste aluat. Se bat albusurile spuma, se incorporeaza in compozitia de gris si se intinde crema astfel obtinuta peste aluat, iar deasupra se aseaza prunele.
Se da prajitura la cuptor si se coace 65-70 de minute la 175 grade C. Dupa circa 45 de minute, se acopera cu o folie de aluminiu, ca sa nu se arda la suprafata.
Dupa ce se scoate din cuptor se presara cu zahar si zahar vanilat si se lasa sa se raceasca.


Prajitura cu prune şi cappuccino
Ingrediente: 250 g faina, 75 g migdale pisate, 3 picaturi esenta de migdale, un varf de cutit de praf de copt, 125 g unt, 115 g zahar, putina sare, 5 oua, grasime, 5 linguri praf de cappuccino (instant), 750 g prune, 150 g frisca, 750 g branza de vaci cremoasa, zahar pudra.
Mod de preparare:
Se framanta un aluat din faina, migdalele pisate, esenta de migdale, praful de copt, untul, 65 g zahar, sare si 2 oua. Se inveleste in folie si se tine 30 de minute la rece. Praful de cappuccino se dizolva in 3-4 linguri de apa fierbinte si se lasa la racit. Prunele se spala, se taie in jumatati si se scot samburii. Ouale ramase se freaca spuma cu restul de zahar; se adauga branza de vaci si cappuccino, iar la sfarsit, se incorporeaza frisca batuta. Se unge o tava de copt cu grasime, se intinde aluatul, ridicand putin marginile. Se pune compozitia de branza, in care se infig jumatatile de pruna. Se coace prajitura in cuptorul incins cca 30 de minute, la foc potrivit. Se mai lasa apoi 10 minute in cuptorul stins, se scoate si se pudreaza cu zahar pudra.


Prajitura cu prune si razatura
Ingrediente: Pentru aluat: 250 g faina, 1/2 cub drojdie proaspata, 1/8 l lapte, 3 linguri zahar, 70 g unt, 1 galbenus, 1 varf de cutit sare.
Pentru razatura: 125 g unt moale, 180 g faina, 100 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1/2 lingurita scortisoara, 2 linguri migdale tocate.
Pentru umplutura: 1,25 kg prune, 25 g piscoturi.
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un castron si se face o gropita la mijloc in care se pune drojdia sfaramata si dizolvata in 2 linguri de lapte caldut. Se adauga zaharul si putina faina si se framanta aluatul care se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca 20 de minute la caldura.
Se incalzeste untul si restul de lapte, se incorporeaza in aluat impreuna cu galbenusul si sarea si se lasa aluatul sa dospeasca inca o jumatate de ora.
Se spala prunele, se rup in doua si se scot samburii. Se mai framanta o data aluatul si se intinde pe planseta infainata, pana ce ajunge de marimea unei forme de tarta (diametrul: 30 cm). Se imbraca cu aluat fundul si marginile formei unse, se inteapa cu o furculita, se acopera si se lasa sa mai creasca alte 10 minute.
Se framanta ingredientele pentru razatura. Se pun peste aluat piscoturile sfaramate, prunele si deasupra aluatul de razatura dat pe razatoarea mare. Se da prajitura la cuptor si se coace 35-40 de minute la 200 grade C, pana ce se rumeneste frumos.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *