Prajitura de orez cu fructe uscate

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Ingrediente Prajitura de orez cu fructe uscate: 160 g orez (cu bobul rotund), 1 l lapte, zeama si coaja de la o portocala, un varf de cutit de sare, 20 g unt pentru forma, 8 prune uscate, 6 caise uscate, 6 curmale, 50 g stafide, 50 ml rom, 50 g migdale + nuci + alune amestecate, cateva fructe uscate pentru decorat.
Crema - 250 ml lapte, 3 galbenusuri, 75 g zahar, un baton de vanilie.

Mod de preparare:
Se spala stafidele, se scurg si se pun intr-un bol. Se adauga prunele, curmalele (ambele fara samburi) si caisele uscate - toate taiate (nu prea marunt). Se toarna peste ele romul, se acopera bolul si se lasa sa se macereze.
Se pune orezul in 1/2 l de apa clocotita si dupa ce da in clocot se mai lasa sa fiarba 3 minute, dupa care se scurge si se clateste cu apa rece.
Intr-o cratita mare, se pune laptele la incalzit. Se adauga orezul, zeama de portocala, coaja (intreaga) si un varf de cutit de sare si se lasa sa fiarba la foc mic, circa 20 de minute (orezul trebuie sa absoarba tot laptele).
Se scoate coaja de portocala si se prepara crema, in felul urmator: se pun sa fiarba cei 250 ml de lapte cu batonul de vanilie despicat in doua. Se ia de pe foc, se acopera vasul cu un capac si se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute. Se bat galbenusurile cu zaharul, pana ce incep sa se albeasca si se toarna putin cate putin lapte (dupa ce s-a scos batonul de vanilie), batand in continuare. Se toarna inapoi in cratita in care a fiert laptele, se lasa pe foc mic sa se-ngroase, fara sa mai fiarba (crema este gata cand ramane lipita de lingura) si se toarna imediat peste orez. Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se unge bine o forma. La orezul cu crema se adauga toate fructele macerate, se amesteca si se toarna in recipient. Aceasta se asaza peste un vas cu apa calda (apa sa ajunga la 2/3 din inaltimea formei), se baga la cuptor si se lasa sa fiarba peste un vas cu aburi (la bain-marie) 30 de minute. Se scoate prajitura din forma, doar cu cateva minute inainte de-a o servi si se decoreaza cu fructe uscate.
Se mananca rece sau calduta, eventual cu un sos de fructe.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *