Proces verbal de compensare facturi fara IMI

Proces Verbal   |  10 comentarii

Proces verbal de compensare fara IMI a facturilor reciproce. Va recomanda doua cai pentru a NU mai face compensari prin IMI si pe formulare IMI:

1. Compensare facturi fara IMI prin decalarea termenului scadent al facturilor dvs., in acest mod facturile firmei dvs. si a celei partenere nu mai sunt restante. In acest caz veti utiliza formularele tipizate de proces verbal de compensare dar actiunea de compensare nu va mai trece prin IMI.

2. A doua metoda pe care o recomand este aceea ca una din din firmele partenere ( de regula cea cu lichiditati mai mari ) sa emita un bilet la ordin sau fila cec catre firma partenera ( cea cu care doreste sa efectueze compensarea facturilor ). Firma partenera va gira apoi catre firma dvs. biletul la ordin sua fila cec. In acest mod emitentul ( initiatorul compensarii ) va deveni atat tragator cat si tras. Inrocmiti borderoul de incasare a filei cec sau biletului la ordin si introduceti-l la banca dvs. Astfel pentru un singur ( hai, doua ) comision veti economisi timp si nervi cu organul de control care INCA aplica o lege din 1996.

Un sfat
: daca veti initia dvs. decontarea cu cec sau bilet la ordin ( bo) nu semnati cec-ul sau bo ( biletul ) decat dupa ce girantul va semneaza, asta pentru a nu avea surprize.

Important
: In cazul in care folositi a doua metoda de compensare fara IMI si daca respectati  sfatul de mai sus puteti folosi si curieri rapizi ( posta ) pentru a trimite partenerului dvs. de afaceri fila cec sau biletul la ordin, deoarece fara semnatura dvs. in calitate de tras documentul de incasare nu are nici o valoare.

Deci nu va prezint un proces verbal de compensare a facturilor prin IMI ci va prezint doua metode corecte atat dpv legal cat si dpv economico - financiar.

Daca v-a fost util sfatul privitor la compensarea facturilor FARA imi nu va cerem decat sa adaugati un scurt comentariu ( josul paginii ) prin formular.

Aceste metode va sunt recomandate de consultant financiar ec. Dumitrascu Petrica

TAG: model de compensare intre societati, model ordin compensare, cerere de compensare, decizie efectuare compensare

Comentarii facebook

10 Comentarii la articol

 • toni

  30 August 2010, 16:41

  1

  Ca o poezie;

 • cristina

  31 August 2010, 16:59

  2

  va multumesc pentru sfaturi, foarte utile

 • livia

  01 Octombrie 2010, 13:31

  3

  Teme utile,modele excelente,va multumesc.

 • 10 Iulie 2012, 19:16

  4

  Sincere multumiri

 • cristy

  26 Iulie 2012, 19:58

  5

  Este adevarat ca din punct de vedere contabil functionarea unui bilet la ordin, prin inregistrarea acestuia atat in contul "efecte de primit" si in contul "efecte de plata "conduce indirect la compensarea unei creante cu o datorie daca este utilizat acelasi bilet la ordin, insa prevaleaza situatia descrisa la punct nr. 45 indice 1 si 2 din Ordin 3055/2009 –reglementarri contabile conforme cu directivele europene : Principiul necompensarii:” (1)Orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa. (2) Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative. Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare”.

 • admin pentru cristy

  15 Septembrie 2012, 07:33

  6

  Cred ca faci o confuzie sau nu ai citit cu atentie. Biletul la ordin sau CEC-ul dupa semnare si girare il vei depune la banca ta pentru efectuarea platii si incasarii. Astfel in extrasyul de cont vei avea plata catre furnizor si concomitent incasarea. Scriene pentru detalii daca nu te-ai lamurit !

 • gabilog

  15 Octombrie 2012, 15:07

  7

  foarte util

 • emi

  01 Mai 2013, 23:11

  8

  Dar daca partenerul meu nu are bani in cont in ziua cand este scadent biletul, ce fac? Eu ii platesc si raman blocat?

 • emil

  18 Iunie 2013, 11:25

  9

  Buna, a incercat cineva compensarea cu BO? Are cineva efectiv incasarea si plata in ac easi zi in extrasul de cont? Intreb pt ca de pla banca au dat din umeri cand am vrut sa depun BO respectiv

 • Dumitrascu Petrica pentru EMI

  26 Noiembrie 2020, 11:02

  10

  Referitor la intrebarea ta: "Dar daca partenerul meu nu are bani in cont in ziua cand este scadent biletul, ce fac? Eu ii platesc si raman blocat?" NU vei ramane blocat deoarece banii platiti de tine (emitent/tras) vor alimenta tot contul tau deoarece tragatorul ti l-a girat.

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *