Procuror ICCJ acuzat de DNA de trafic de influenta - ultimele stiri Timisoara

Coruptie  |  0 comentarii

Ultimele stiri Timisoara. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpatul ZAMFIRESCU CIPRIAN CĂLIN, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, având gradul profesional de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2009 - 8 septembrie 2010, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin a acceptat promisiunea unei recompense băneşti şi a primit 1.500 euro şi 12.600 lei (echivalentul a 3.000 euro) de la angajatul unei firme specializate în servicii de pază, pentru ca, în schimb, să îşi exercite influenţa rezultând din poziţia sa de prim procuror şi din relaţiile de prietenie, asupra unuia dintre directorii unei societăţi comerciale, astfel încât societatea respectivă să încheie un contract de prestări de servicii cu firma de pază la care cumpărătorul de influenţă era angajat.
Contractul a fost încheiat pentru perioada 1 aprilie 2010 – 31 decembrie 2012, firma de pază urmând să presteze servicii pentru societatea comerciala pe lângă care a intervenit inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin. În luna martie 2010, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin şi angajatul firmei de pază au stabilit, de comun acord, ca recompensa materiala promisă anterior încheierii contractului să îi fie remisă prim procurorului pe tot parcursul derulării contractului, respectiv câte 1.000 euro lunar, la jumătatea fiecărei luni, după efectuarea plătii de la beneficiar la prestator.În baza acestei înţelegeri, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin a primit următoarele sume: 500 euro în aprilie 2010 şi câte 4.200 lei (echivalentul a 1.000 euro) în lunile mai, iunie şi iulie 2010.
La data de 8 septembrie 2010, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin a fost prins în flagrant delict în timp ce primea suma de 1.000 euro de la acelaşi cumpărător de influenţă, reprezentând tranşa aferentă lunii august.
Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Zamfirescu Ciprian Călin, în zilele de 8 şi 9 septembrie 2010, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii, respectiv a arestării acestuia.
Inculpatului Zamfirescu Ciprian Călin i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 septembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât arestarea preventivă a inculpatului Zamfirescu Ciprian Călin pentru 29 de zile.Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *