Retete cu sarmale de post

Retete culinare Paste  |  0 comentarii

Sarmale de post
Ingrediente:
500 g carne de porc sau amestec porc si vita 1 - 2 kg varza murata 200 g slaninuta sau ceafa afumata 1/2 cana de orez 2 cepe 1 cana suc de rosii 10 - 20 boabe de piper 2 -4 foi de dafin optional: ardei gras, gogosari, gogosari de la conserva.
Mod de preparare:
Ceapa se caleste in putin ulei si se da prin masina de tocat, impreuna cu carnea si afumatura. Se adauga 1/2 cana de orez spalat si 1/2 - 1 cana de apa. Se amesteca si se lasa sa se aseze cat timp pregatim foile de sarmale. Pentru sarmele se taie varza si se aleg foile subtiri. Din foile mai mari se indeparteaza nervurile, alegand cateva portiuni subtiri pentru sarmale. Daca varza este prea acra sau prea sarata se spala cu apa calduta. Dimpotriva, daca facem sarmale din varza murata de curand, care nu este prea acra, vom pune la sarmale un pic din zeama de varza (atentie ca sarmalele sa nu iasa prea sarate!), 1/2 cana de bors sau mai mult suc de rosii. Foile de varza care sunt prea groase sau prea mici pentru sarmale se toaca fideluta. Se pune un prim strat de foi de varza in cratita cu sarmale (cam 1-2 cm). Tot la fundul cratitei de sarmale se pune si soriciul ramas de la slaninuta afumata. Se formeaza sarmalele: se aseaza foaie de varza in palma, se pune o lingurita din amestecul de sarmale si se ruleaza astfel incat la fiecare capat sa ramana 1-2 cm de frunza. Cand este infasurata toata frunza, se intorc in interiorul sarmalei partile ramase libere si se indeasa cu un deget. Dupa ce le impachetam, sarmalele se aranjeaza in cratita, una langa cealalta. Peste primul strat de sarmale se pune un strat de varza tocata, se presara cateva boabe de piper, 2-4 linguri de gogosar de la conserva sau gogosar proaspat tocat (ardei gras tocat), 2 foi de dafin, apoi se aranjeaza inca un strat de sarmale. Deasupra ultimului strat de sarmale se pune varza tocata, restul de piper, foi de dafin, apoi cateva foi mari de varza. Peste sarmale se pune suc de rosii dizolvat in putina apa sau bors daca vrem ca sarmalele sa iasa mai acre. Eu nu pun bors decat la sarmale preparate din varza care nu a fost murata. Nu completam cratita de sarmale cu apa, deoarece sarmalele vor fierbe inabusit, cu capacul pus, iar varza mai lasa si ea suc. Daca atunci cand scoatem cratita de la cuptor pentru a gusta sarmalele, vedem ca acestea nu au suficient sos, putem completa cu 1/2 ibric cu apa clocotita. Cratita cu sarmale se acopera cu capacul si se dau la cuptor. Dupa aproximativ 2 ore de cand au inceput sa fiarba, se scoate o sarma si se gusta: daca varza a fiert iar orezul e bine umflat, sarmalele sunt gata. Sarmalele pot fierbe si mai incet, daca le pregatim in vas romanesc de lut, dar puteti fi siguri ca vor iesi foarte gustoase! Sarmalele se pot pastra mai multe zile. Inainte de a le baga in frigider se acopera cratita cu folie sau se baga in pungi de plastic, pentru a nu imprastia mirosul.


Sarmale cu foi de vita
Ingrediente:
250 g foi de vita 1 varza mare sau 2 mijlocii 750 g carne macra cateva felii de slanina 1 felie de paine 2 cepe 2 linguri de orez 100g untura sare piper marar tocat 1 crenguta mica de cimbru 6 rosii (2 linguri de bulion)
Mod de preparare:
Se oparesc frunzele de vita. Se lasă apoi să se scurgă. Se fierbe orezul in apa cu sare timp de 5 minute, după care se scurge. Carnea se toacă cu cutitul sau se da prin masina de tocat, cepele se taie marunt şi se pune totul să se prăjească uşor in ulei incins citeva minute. După ce s-a răcit se adaugă in compoziţie sare, piper, stafide şi orezul fiert. Se pune cate a lingură din această umplutură intre două foi de viţă şi se rulează. Sarmalele se asaza in cratita, se pune untura si putina apa si se lasa sa fiarba incet pe aragaz. Cand sunt aproape gata, se toarna peste sarmalele in foi de vita 2-3 linguri de bors amestecat cu putin bulion de rosii, se potriveste de sare si se dau 1/2 ora la cuptor.


Sarmale cu varza acra
Ingrediente:
1 varza acra mare sau 2 mijlocii 750 g carne macra cateva felii de slanina 1 felie de paine 2 cepe 2 linguri orez 100 g untura(ulei) sare piper marar tocat 1 crenguta mica de cimbru 6 rosii sau doua linguri de bulion
Mod de preparare:
Se da carnea prin masina, impreuna cu miezul de la o felie de paine, inmuiat in apa si stors bine. Separat se prajeste in untura ceapa taiata marunt. Cand incepe sa se ingalbeneasca se adauga si orezul ales si spalat. Se prajeste usor si orezul, se stinge cu putina apa, apoi se amesteca cu carnea; se adauga la compozitia de sarmale verdeata tocata marunt, sare, piper, si se adauga 2-3 linguri de apa. Se desfac foile de la o capatana frumoasa de varza. Se taie cotorul de la fiecare si se spala un pic cu apa.Se taie foile in bucati potrivit de mari, in care invelim carnea pentru sarmale. Sarmalele moldovenesti se fac mici cat o nuca. Varza ramasa neintrebuintata pentru sarmale se taie ca taiteii mai grosi. Se pune un strat de varza in cratita, deasupra feliile de slanina, apoi se asaza sarmalele una langa alta, si un al 2-lea rand, daca ies mai multe. Intre randuri se asaza felii de rosii sau varza acra taiata fideluta. Deasupra sarmalelor se pune inca un strat de varza taiata. Se adauga la sarmale cateva linguri de apa, rosiile taiate felii sau bulion de rosii, si 3 linguri de ulei. Se lasa sa fiarba pe aragaz, apoi se da la cuptor, la foc potrivit si se tin pana scade zeama cat trebuie.


Sarmale cu varza dulce
Ingrediente: 1 varza mare sau 2 mijlocii, 750 g carne macra, cateva felii de slanina, 1 felie de paine, 2 cepe, 2 linguri orez, 100 g untura, sare, piper, marar tocat, 1 crenguta mica de cimbru, 6 rosii sau doua linguri de bulion, 1 l bors.
Mod de preparare:
Se da carnea prin masina, impreuna cu miezul de la o felie de paine, inmuiat in apa si stors bine. Separat se prajeste in untura ceapa taiata marunt. Cand incepe sa se ingalbeneasca se adauga si orezul ales si spalat. Se prajeste usor si orezul, se stinge cu putina apa, apoi se amesteca cu carnea; se adauga la compozitia de sarmale verdeata tocata marunt, sare, piper, si se adauga 2-3 linguri de apa. Se desfac foile de la o capatana frumoasa de varza. Se taie cotorul de la fiecare si se oparesc cu bors, tinandu-le pana se inmoaie. Se taie foile in bucati potrivit de mari, in care invelim carnea pentru sarmale. Sarmalele moldovenesti se fac mici cat o nuca. Varza ramasa neintrebuintata pentru sarmale se taie ca taiteii mai grosi. Se pune un strat de varza in cratita, deasupra feliile de slanina, apoi se asaza sarmalele una langa alta, si un al 2-lea rand, daca ies mai multe. Intre randuri se asaza felii de rosii. Deasupra sarmalelor se pune inca un strat de varza taiata. Se adauga la sarmale cateva linguri de bors, fiert separat si indoit cu apa, ca sa nu fie prea acru, rosiile taiate felii sau bulion de rosii, si 3 linguri de ulei. Se lasa sa fiarba pe aragaz, apoi se da la cuptor, la foc potrivit si se tin pana scade zeama cat trebuie.


Sarmale de post
Ingrediente:
250 g orez 1 morcov 200 ml ulei 3 cepe 250 ml suc de rosii foi de dafin, piper 1 - 2 kg varza murata.
Mod de preparare:
Se toaca marunt ceapa. Se caleste in undelemn, apoi se adauga orezul si morcovul si se mai lasa pe foc 1-2 minute, pentru ca orezul sa nu striveasca cand fierb sarmalele. Se stinge cu 1 pahar de suc de rosii. Se aleg frunze din care se pot rasuci sarmalele. Restul de varza se taie fideluta. Din aceasta, 200 g se pun peste orez. Se mai lasa pe aragaz pana compozitia este suficient de scazuta ca sa putem umple sarmalele. Se adauga piper macinat, marar sau cimbru, dupa gust. Punem in cratita de sarmale un strat de varza tocata, apoi incepem sa umplem sarmalele cu compozitia pregatita. Se aseaza un strat de sarmale, se pun cateva boabe de piper, 1-2 frunze de dafin si un strat de varza tocata. Se continua pana cand se umple cratita, alternand straturi de varza tocata si sarmale. Deasupra se pune un strat de varza. Se toarna peste sarmale restul de suc de rosii si apa cat sa le acopere. Se fierb la foc mic, acoperite, aproximativ 2 ore.


Sarmale de post cu ciuperci
Ingrediente: 200 g orez 500 g ciuperci 1 morcov 200 ml ulei 3 cepe 250 ml suc de rosii foi de dafin, piper 1 - 1,5 kg varza murata 1 lingura bulion de rosii
Modul de preparare:
Se toaca cepele si se calesc in 100 ml ulei. Ciupercile spalate si curatate se toaca marunt si se pun peste ceapa. Se pune un praf de sare ca sa lase apa si se adauga orezul spalat si o lingura de bulion de rosii. Se lasa pe foc pana cand compozitia de sarmale scade suficient pentru a permite rularea sarmalelor. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca. Se aleg frunzele de varza pentru sarmale si restul verzei se toaca marunt. Se pune pe fundul cratitei un strat de varza tocata, se continua cu un strat de sarmale. Se adauga 10 -15 boabe de piper, 2-3 foi de dafin, sucul de rosii, restul de ulei, apa cat sa le acopere. Se fierb la foc mic 1 - 2 ore sau se tin la cuptor pana cand fierbe varza si orezul (se gusta dupa 1 - 1 1/2 ore).

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *