Retete de Briose

Retete culinare Prajituri / Dulciuri  |  0 comentarii

Briose cu banane si ghimbir
 Ingrediente: 250 g făină, 150 g zahăr, 115 g unt, 3 ouă, 3 banane, praf de copt, pudră de scorţişoară, zahăr vanilinat, esenţă de migdale, ghimber, sare, 50 g ciocolată neagră, 50 g miezuri de nucă, 50 g migdale, frişcă, sos de ciocolată
Mod de preparare:
Într-un vas mai mare, se pun ouăle, zahărul tos, două pliculeţe de zahăr vanilinat şi un praf de sare. Se mixează totul pînă cînd compoziţia îşi dublează volumul, se adaugă o linguriţă de praf de copt, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară şi esenţa de migdale.
Bananele se descojesc, se taie in bucăţi mai mici şi se pun în vas. Se mixează din nou, ca să se sfărîme bananele, se adaugă untul moale, 5 cm rădăcină de ghimbir curăţat de coajă şi dat pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Se presară făina, ciocolata tăiată în bucăţele mici, miezurile de nucă, migdalele tocate mărunt şi se amestecă.
Se toarnă compoziţie în forme de brioşe, unse cu unt, se introduc în cuptor şi se coc 25-30 de minute la foc mediu.
Se lasă la răcit cinci minute, se scot din forme şi se servesc cu frişcă şi sos de ciocolată.


Briose cu ciocolata si mac
Ingrediente: 400 g făină, 3 ouă, 100 g unt, 170 ml lapte dulce, 15 g drojdie, 100 g zahăr tos, 150 g ciocolată neagră, 2 pliculeţe de zahăr vanilinat, esenţă de rom, sare, seminţe de mac, mentă, coajă de portocală confiată.
Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă într-un castron cu o ceşcuţă de lapte şi doua linguri de făină. Se acoperă castronul cu un şervet şi se lasă la dospit.
În restul de lapte, se adaugă zahărul tos, zahărul vanilinat, esenţa de rom, puţină sare şi 2 ouă. Se amestecă, se pune drojdia dospită şi se toarnă peste făina cernută.
Untul se topeşte, se lasă să se răcească şi, cînd e călduţ, se toarnă peste aluat şi se frămîntă pînă cînd rezultă un aluat moale, nelipicios. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit 20 de minute.
Din aluat, se întinde o foaie, se rade ciocolata neagră deasupra şi se rulează strîns. Se taie în felii egale ca dimensiuni, se aşează în forme de brioşe unse cu ulei şi se lasă să dospească 15 minute.
Se ung cu oul rămas, se presară seminţe de mac, se introduc în cuptorul încins din timp şi se coc, la foc mediu, 20-25 de minute.
Peste ciocolată, se mai poate presăra coajă de portocală confiată sau mentă tocată.


Briose cu glazura de ciocolata
Ingrediente:
550 g făină, 150 g zahăr, 135 g unt, 75 ml ulei, 150 ml lapte, 3 ouă, sare, praf de copt, 100 g ciocolată albă, 100 g ciocolată neagră, 30 g nucă de cocos, rom, zahăr vanilinat, decor de zahăr colorat, fructe confiate, compot de ananas.
Mod de preparare:
Într-un castron, se amestecă făina cu un praf de sare, o ju­mătate de pliculeţ cu praf de copt, zahărul tos şi zahărul vanilinat.
Într-un vas separat, se ames­tecă 125 g unt topit şi răcit cu uleiul de măsline, laptele şi ouăle. Se mixează pînă cînd rezultă o compoziţie omogenă, se adaugă amestecul de ingrediente uscate şi se mixează încă o dată.
Ciocolata albă se rupe în bucăţele şi se adaugă la compoziţie, împreună cu nuca de cocos. Se ung forme de brioşe cu ulei, se toarnă compoziţie şi se introduc formele în cuptor. Se coc 25-35 de minute la foc mediu, se scot şi se lasă să se răcească. Într-un ibric, se face o glazură din ciocolata neagră tăiată bucăţi, o lingură de rom şi restul de unt.
Se fierbe timp de cinci mi­nute, se lasă puţin la răcit şi se toarnă peste brioşe. Se presa­ră decorul din zahăr şi se servesc.
În aluat, se mai pot adăuga fructe confiate sau ananas din compot.


Briose cu prune
Ingrediente:
100 g unt, 150 g zahar, 3 oua, 225 g faina, 3 lingurite praf de copt, o lingura coaja de portocala glasata (taiata cubulete), 2-3 linguri suc sau lichior de portocale, grasime pentru uns formele, 24 de prune care se desfac de pe samburi (circa 600 g), 3-4 linguri de zahar (pentru presarat deasupra).
Mod de preparare:
Se freaca spuma untul cu zaharul, dupa care se incorporeaza mai intai ouale si o lingura de faina si pe urma restul de faina, praful de copt, coaja si zeama sau lichiorul de portocale.
Se spala prunele, se desfac si li se scot samburii. Cu jumatate din aluatul preparat se umplu 12 forme de briose (unse in prealabil), peste aluat se pun cate doua jumatati de pruna (in fiecare forma), se acopera cu aluatul ramas si deasupra se asaza alte doua jumatati de pruna. Se incinge cuptorul si se coc briosele circa 15 minute la 170 grade C (la jumatatea timpului de coacere se pot acoperi cu hartie de pergament). Putin inainte de a le scoate din cuptor, se presara peste fiecare cate-o lingurita de zahar.


Briose cu struguri
Ingrediente:
350 g faina, 5 oua, 250 g zahar tos, 3 linguri cu miere, 100 ml ulei, 2 pliculete cu zahar vanilinat, praf de copt, esenta de lamaie, un praf de sare, coaja rasa de la o lamaie, struguri, miezuri de nuca, menta.
Mod de preparare:
Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilinat pana cand isi dubleaza volumul. Albusurile se mixeaza impreuna cu sarea pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Se amesteca galbenusurile cu mierea, esenta si coaja de lamaie, se adauga faina amestecata cu o jumatate de pliculet cu praf de copt si se mixeaza totul. Se adauga albusurile si se amesteca cu o lingura de lemn ca sa nu se lase compozitia.
Se asaza intr-o tava formele de briose, se ung cu ulei, se toarna compozitia pana la jumatatea lor si, in mijlocul compozitiei, se asaza cate doua sau trei boabe de struguri si putina menta tocata. Se introduce tava in cuptor si se coc. Sunt gata cand au devenit aurii la suprafata.
Se mai pot adauga si miezuri de nuca tocate.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *