Retete de placinta

Rețete de prăjituri și dulciuri  |  0 comentarii

Placinta cu piersici
Ingrediente:
Blatul: 2 linguri apa rece, 1 galbenus mare, 1 cana (de 250 g) faina, 1/4 cana + 2 linguri unt nesarat, taiat In bucatele mici, un varf de cutit de sare
Umplutura: 1 cana zahar, 1/4 cana faina, 9 piersici potrivite, 1 lingura zeama de lamaie
Crusta: 1/2 cana nuci taiate bucatele, 1/4 cana zahar, 1/4 cana faina, 2 linguri unt Inmuiat, 1 lingurita esenta de vanilie.
Mod de preparare:
Se pune faina Intr-un vas, se adauga untul si se framanta pana se formeaza o coca sfaramicioasa. Se adauga galbenusul batut cu apa, sarea si se amesteca cu furculita pana se obtine un aluat omogen. Se strange aluatul Intr-o minge, se acopera cu un servet si se lasa 30 de minute la rece. Intre timp, se prepara umplutura: se amesteca zaharul cu faina, se adauga piersicile curatate de coaja, taiate In felii de 1,2 cm si presarate cu zeama de lamaie. Pentru crusta, se amesteca toate ingredientele cu degetele sau cu furculita pana se formeaza firimituri ceva mai mari. Pe planseta presarata cu faina, se Intinde aluatul Intr-o foaie cu care se Imbraca o forma rotunda (cca 30 cm diametru), unsa si tapetata cu faina, acoperind si marginile. Se Incretesc marginile aluatului, se toarna In mijloc umplutura, se niveleaza si se pune deasupra compozitia de crusta. Se coace placinta In cuptorul Incins 45-50 de minute. Se lasa sa se raceasca o ora Inainte de a servi.


Placinta cu branza dulce
Ingrediente:
300 g faina, 250 g unt, 7 oua, 150 g zahar tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, 50 g stafide, o jumatate de pliculet cu praf de copt, 600 g brInza de vaci, o lamIie, o jumatate de lingurita de sare, zahar pudra, ulei pentru tava.
Mod de preparare:
Praful de copt, faina, 80 g zahar tos, sarea si trei oua se pun Intr-un castron. Se mixeaza, se adauga untul aflat la temperatura camerei, doua linguri de suc de lamIie si se mai mixeaza trei minute.
Se toarna aluatul Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Intr-un vas se amesteca branza de vaci cu coaja rasa de lamIie, zaharul vanilinat, restul de zahar tos, stafidele si trei oua.
Se amesteca totul bine, se toarna peste aluat si se unge deasupra cu ou batut.
Se introduce In cuptor si se coace 30-45 de minute la foc mediu sau pana cand capata o culoare aurie la suprafata.
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca timp de zece minute, apoi se scoate din tava si se lasa din nou la rece.
Se serveste fierbinte sau rece, presarata cu zahar pudra.


Placinta cu cirese
Ingrediente:
500 g cirese de vara, mari si coapte, 4 oua, 125 g zahar pudra, 1 praf de sare, 80 g faina, 250 ml lapte, un plic zahar vanilat, 60 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare:
 Spalati ciresele. Rupeti-le coditele, dar nu le scoateti samburii. Puneti-le sa se zvante intr-o sita. Porniti cuptorul.
Cerneti faina intr-un castron. Adaugati sarea, zaharul si ouale. Amestecati bine cu o lingura de lemn, apoi varsati putin cate putin lapte rece, continuand sa amestecati, pana ce compozitia devine omogena. Topiti jumatate din cantitatea de unt (la soare), fara a-l pune pe foc. Incorporati-l in aluat.
Ungeti un vas de portelan sau de Jena cu unt. Varsati in el cateva linguri de aluat, apoi puneti intreaga cantitate intr-un strat uniform. Bagati vasul la cuptor doar cateva minute, pana cand aluatul se solidifica.
Scoateti vasul din cuptor. Asezati ciresele bine zvantate peste foaia de aluat. Varsati peste ele restul de aluat crud si presarati deasupra bucatele de unt.
Bagati din nou vasul la cuptor vreme de 45 de minute. Placinta trebuie sa fie frumos aurita. Dupa ce o scoateti, presarati-o cu zahar vanilat. Se serveste calduta.
Reteta se poate prepara si cu cirese fara samburi, dar zeama din ele patrunde in aluat si el devine usor cleios.


Placinta cu mere
Ingrediente:
500 g faina, 1/2 pahar de apa calda, 1 lingura ulei, 1/2 lingura de sare.
Pentru umplutura: 1,5 kg mere, 300 g zahar, 50 g zahar vanilat, scortisoara, pesmet, coaja rasa de lamaie.
Mod de preparare:
Aluatul: Cernem faina Intr-un castron, amestecam cu apa calduta (In care dizolvam sarea) si ulei pana cand obtii o coca potrivit de moale. Framantam cateva minute pana devine elastica si potrivit de moale, o strangi ca pe o minge si o lasi la dospit 20-30 min. Taiem aluatul framantat In 2-3 bucati pe care apoi le Intindem cu sucitorul.
Compozitia: Merele sunt decojite si le dam prin razatoare, le amestecam apoi cu zahar, zahar vanilat, scortisoara, coaja de lamaie si putin pesmet.
Peste foaia unsa cu ulei presaram pesmet, punem merele, apoi rulam si le asezam In tava unsa. Toate foile le ungem cu ulei si le coacem la foc potrivit.


Placinta cu trei prune
Ingrediente: 400 g prune (de mai multe feluri - renglote, bistritene, galbene, dar pot sa fie si de un singur fel), 6 oua, 270 g faina, 150 g zahar + o lingura de zahar pentru pudrat forma, 500 ml lapte, 20 g unt, 2 linguri de zahar pudra sau vanilat.
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul in timp ce preparati prajitura. Ungeti cu unt un vas rezistent la foc (Jena, ceramica etc.) si pudrati-l cu zahar.
Spargeti ouale intr-un castron, adaugati cele 150 g de zahar si faina. Amestecati repede, turnand laptele putin cate putin.
Spalati prunele, taiati-le in doua si scoateti-le samburii, apoi asezati-le in forma pentru placinta. Varsati deasupra amestecul de oua, faina si lapte. Bagati forma in cuptor si lasati placinta sa se coaca 50 de minute. Lasati-o sa se raceasca. Inainte de-a o servi, pudrati-o cu zahar vanilat.


Placintele cu mere si flori de soc
Ingrediente: 2 oua, 1/8 l lapte, 1 pachet zahar vanilat, 1 lingurita zahar, 1 varf de cutit sare, 90 g faina, 6 flori mari de soc, 2 mere acrisoare (mici), unt pentru prajit.
Mod de preparare:
Se amesteca bine (cu mixerul) ouale, laptele, zaharul vanilat, zaharul, sarea si faina, si se lasa aluatul 20 de minute sa se umfle. Florile se soc se taie cu foarfeca de pe tije. Merele se curata de coaja, se taie in patru, se indeparteaza partea lemnoasa, se dau pe razatoare si se incorporeaza - impreuna cu florile de soc - in aluat. Se pune untul la incins si cu o lingura se ia cate putin aluat si se toarna in tigaie. Placintelele se prajesc pe fiecare parte, pana se rumenesc frumos (circa doua minute).

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *