Retete de prajitura Baclava
Ingrediente: 1/2 kg foi proaspete pentru placinta, 1/4 kg nuci macinate, 30 g pesmet. Siropul: 300 g zahar vanilat, o lamiie mare, 250 ml apa.
Mod de preparare:
Intr-o tava mijlociu emailata, unsa cu unt topit sau untdelemn, se aseaza o foaie de aluat de strudel care se stropeste bine cu pensula muiata in untdelemn amestecat cu unt sau margarina topita. Peste ea se asaza alte doua foi, stropite la fel cu grasime, sa nu se lipeasca la copt. Ultima foaie, a treia, dupa ce s-a stropit cu grasime, se presara cu 1/7 din nucile macinate si amestecate cu pesmetul (fara zahar). Peste ele se asaza alte sase foi, fiecare dintre ele stropite cu grasime si presarata cu nuci si pesmet; se termina cu alte foi 2-3 foi, stropite intre ele numai cu grasime. Se stropeste si deasupra cu grasime. Dupa ce s-a lasat tava la rece 30 minute, cu un cutit bine ascutit, baclavaua se taie in patrate de 5/5 cm. Tava se introduce in cuptorul bine incalzit unde se lasa 50-60 de minute. Nu se deschide cuptorul timp de 30 minute. Dupa aceea se mai reduce focul pentru a se usca baclavaua. Zaharul, dupa ce s-a dizolvat in 1/4 l apa, se fierba 2-3 minute. Cind se ia de pe foc, se adauga zaharul vanilat si zeama de lamiie. Cind tava se scoate din cuptor, baclavaua se stropeste imediat cu tot siropul caldut. Se lasa pina cind nuca si pesmetul absorb bine siropul si apoi se serveste.
Baclava (II)
Ingrediente: 375 g nuca zdrobita, 150 g migdale taiate marunt, 1/2 lingurita scortisoara pisata, 1 lingura zahar foarte fin, 2 linguri margarina topita, 1-2 linguri ulei de masline, 16 foi pentru placinta (aluat de foetaj). Pentru sirop: 1 ceasca zahar, 2/3 ceasca apa, 3 cuisoare intregi, 3 lingurite zeama de lamaie.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C si se unge cu ulei o tava de 18 cm x 28 cm (si fundul si marginile). Se pun intr-un castron nuca, migdalele, scortisoara si zaharul, se amesteca bine si se impart in trei portii. Se ia cate-o foaie, se unge cu unt si ulei, se indoaie in doua pe lat si se taie pe margini ca sa intre in tava. Se aseaza pe fundul tavii 4 foi unse si indoite (una peste alta), se presara o portie de nuca + migdale, se acopera cu alte 4 foi, se presara a doua portie de nuca + migdale si se continua in acelasi fel.
Se unge ultimul strat de foi cu margarina si uleiul ramas, se taie aluatul, de-a lungul, in 4 fasii (pana la stratul de pe fundul tavii, care nu se taie), se da baclavaua la cuptor si se coace 30 de minute. Peste prajitura fierbinte se toarna siropul rece, se lasa sa se raceasca si se taie patrate.
Pentru sirop, se pun ingredientele intr-o craticioara si se lasa sa dea in clocot, pe foc potrivit. Se face focul mai mic si se fierbe siropul circa 10 minute, fara sa se amestece deloc.
Baclava cu lamîie
Ingrediente: 1/2 kg nuci macinate, 1 pachet foi placinta, ulei, zahar, zahar vanilat, o lamiie
Mod de preparare:
Se unge tava de aragaz cu ulei. Se asaza prima foaie de placinta si se presara cu nuca macinata. Se asaza a doua foaie de placinta, se unge cu putin ulei si din nou se presara nuca macinata. Se pune urmatoarea foaie, se unge cu ulei si la fel se presara nuca si tot asa. Deasupra va ramine ultima foaie. Asa crude cum sint, se taie in patrate foile din tava si se pun la cuptor 25 minute. Intre timp, se prepara siropul astfel: se fierb intr-o oala 3 pahare de apa, 3 pahare de zahar si 2 plicuri zahar vanilat (2-3 clocote). Se stoarce apoi o lamiie, dupa ce s-a stins focul. Dupa cele 25 min. de copt baclavaua, se insiropeaza cu siropul. La inceput o sa sfirie, dar asa trebuie. Cu focul stins, se pune din nou in cuptor 15 min. ca sa intre siropul in ea.
Baclava cu nuca de cocos
Ingrediente: 1 kg nuci măcinate, 1 pachet foi plăcintă, ulei, nucă de cocos.
Siropul: 3 pahare apă, 3 pahare zahăr, 2 pliculeţe zahăr vanilinat, 1 lămîie.
Mod de preparare:
Se unge tava cu ulei. Se aşează prima foaie de plăcintă şi se presară cu nuca măcinată. Se aşează a doua foaie de plăcintă, se unge cu puţin ulei şi se presară din nou nucă măcinată. Se pune următoarea foaie, procedîndu-se la fel. Deasupra se pune ultima foaie. Aşa crude cum sînt, se taie foile în pătrate (sau alte forme) şi se pun la cuptor 30 de minute.
Între timp, se prepară un sirop astfel: într-o oală, se pun la fiert apa, zahărul şi zahărul vanilinat. După cîteva clocote, se ia de pe foc şi se adaugă zeama de lămîie. Baclavaua se scoate de la cuptor şi se însiropează. Se dă din nou la cuptor ca să intre mai bine siropul în foaie, lăsîndu-se aproximativ 20 de minute. Deasupra se presară nuca de cocos.
Baclava cu portocale
Ingrediente: 225 g migdale sau nuci oparite, 175 g caise uscate taiate in sferturi, 2 portocale (coaja rasa si feliile), 200 g zahar tos, 9 foi de aluat foetaj, 125 g unt topit, 125 ml suc (zeama) de portocale.
Mod de preparare:
Tocati intr-un robot de bucatarie migdalele, caisele, feliile si coaja rasa de portocale. Adaugati 75 g zahar si puneti totul deoparte.
Incingeti cuptorul la 180 grade C. Tapetati cu hirtie pergament o tava patrata de copt, cu latura de 20 cm. Ungeti o foaie de aluat cu unt topit, impaturiti-o in doua si asezati-o in tava cu marginile atirnind afara. Procedati la fel cu alte doua foi de aluat, rasucind tava la 180 grade dupa adaugarea fiecarei foi.
Puneti jumatate din compozitia de fructe peste foile asezate in tava, apoi acoperiti cu alte trei foi de aluat unse cu unt si impaturite in jumatate. Puneti deasupra restul de compozitie, acoperiti cu inca o foaie de aluat unsa cu unt. Adunati toate marginile in tava. Impaturiti restul de 2 foi unse, formind un patrat de 20 cm. Asezati deasupra celorlalte foi. Cu un cutit ascutit, taiati baclavaua in romburi de aprox.2,5 cm.
Coaceti 45 min, pina cind aluatul devine auriu si crocant. Intre timp, pregatiti siropul. Dizolvati restul de zahar in zeama de portocala, adaugati 50 ml apa, apoi fierbeti pina cind obtineti un sirop. Turnati peste baclavaua fierbinte si lasati sa se raceasca. Serviti-le calde sau reci.
Baclava cu sirop de rom
Ingrediente: 1/2 kg foi proaspete pentru placinta, 1/4 kg nuci macinate, 30 g pesmet. Pentru sirop: 300 g zahar, 100 ml rom, 1 pachetel de zahar vanilat, o lamiie, 250 ml de apa.
Mod de preparare:
Intr-o tava mijlocie (23/33 cm), emailata, unsa cu unt sau ulei, se asaza foaie de placinta, se stropesc bine cu ulei sau unt, se astern alte doua foi, care se stropesc la fel, sa nu se lipeasca. Peste cea de-a treia foaie se pune a patra parte din cantitatea de nuci, se combina cu pesmet si fara nici un strop de zahar. Se astern apoi alte 6 foi, se stropesc cu grasime si se presara dupa fiecare cu nuci si cu pesmet. Se adauga alte 2-3 foi, se stropeste cu grasime, inclusiv cea de deasupra. Se lasa tava la rece 30 de minute, se taie baclavaua in patrate de 5-6 cm pe latura. Se da apoi tava la cuptorul incalzit in prealabil, la foc mijlociu, pentru 50-60 de minute. Nu se deschide cuptorul timp de 30 de minute. Se pregateste siropul dizolvind zaharul in apa, se fierbe in clocote 2-3 minute. Cind se ia vasul de pe foc, se adauga zeama de lamiie si se stropeste baclavaua.
Baclava de fistic
Ingrediente: 200 g zahar tos, 1 baton de scortisoara, 400 g fistic macinat, 50 g zahar brun (sau zahar tos), 1 lingurita scortisoara macinata, un praf de cuisoare macinate, 100 g unt topit, 200 g foi de placinta, 2 linguri fistic - pentru presarat
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 170 grade C. Turnati 200 ml apa intr-un vas, adaugati zaharul tos si batonul de scortisoara. Puneti vasul pe foc si fierbeti siropul timp de 5 minute, pana se leaga. Lasati-l sa se raceasca.
Amestecati fisticul cu zaharul brun, scortisoara si cuisoarele, pana se formeaza o pasta omogena (pentru un rezultat bun, folositi un blender). Ungeti cu unt o tava de copt cu dimensiunea de 20 x 30 cm si asezati o foaie de placinta. Ungeti-o cu unt si asezati deasupra inca o foaie de placinta. Intindeti amestecul de fistic cu zahar si stropiti cu 2 linguri de sirop. Asezati deasupra restul foilor de placinta, procedand in mod asemanator si pastrati 1/3 din cantitatea de sirop.
Dati la cuptor timp de 30 minute. Taiati baclavaua in patrate, turnati deasupra siropul si presarati fistic. Serviti baclavaua calda, cu inghetata de vanilie.
Baclava greceasca
Ingrediente: 375 g miez de nuca zdrobit in piulita sau taiat marunt, 160 g migdale pisate sau taiate marunt (pot fi inlocuite cu aceeasi cantitate de nuca), 1/2 lingurita de praf de scortisoara, 1 lingura zahar praf, 3 linguri untdelemn, 16 foi de placinta (din comert, cam 2-3 pachete).
Pentru sirop: 250 g zahar, 170 ml apa, 3 cuisoare intregi, 3 lingurite suc de lamaie.
Mod de preparare:
Se porneste cuptorul. Se ung fundul si partile laterale ale unui vas de Jena dreptunghiular (sau o tava dreptunghiulara) cu untdelemn.
Se amesteca intr-un castron nucile, migdalele, scortisoara si zaharul pudra si se impart in trei portii egale.
Se iau patru foi de placinta si se asaza alaturi pe tabla de prajituri. Jumatate din fiecare se unge cu untdelemn, se impatureste in doua si se pune in forma pe lung (aluatul care trece de margini se taie).
O portie din amestecul de nuci se intinde pe aluat. Se acopera cu alte patru foi de placinta, unse cu untdelemn si impaturite in doua. Se intinde un alt strat de nuca, apoi din nou aluat, pana se termina umplutura. Suprafata se unge cu untdelemn si se taie cu cutitul pe lung, de patru ori. Se baga la cuptor 30 de minute, pana prinde o culoare aurie.
Se fierbe siropul de zahar si cuisoare zece minute, pe foc mic, amestecand. Se lasa sa se raceasca si se toarna peste baclavaua fierbinte. La servit, prajitura se taie pe lung, pe liniile incizate in aluat, apoi in bucati patrate.
Baclava turceasca
Ingrediente: 8 pahare faina, 1 ou, 3 pahare nuca macinata, 1 1/2 pahar margarina topita, 1 1/2 pahar unt topit, 2 pahare amidon de porumb, 1/2 lingurite sare, 3,5 pahare zahar tos, 4 pahare apa, 2 linguri suc de lamiie.
Mod de preparare:
Apa si zaharul se fierb, amestecind din cind in cind. Din serbetul care fierbe se pica o picatura pe o unghie. Daca pe unghie nu curge in stinga sau in dreapta, inseamna ca serbetul e gata. Din faina, oua si sare se face un aluat. Se framinta pina devine ca lobul urechii de moale. Din aluat se rup bucati de marimea unei cepe medii. Bucatile astfel rupte (30) se intind (aceste foi se numesc yufca) la marimea tavii care se va folosi. Se foloseste amidon la intinderea yufcilor. Se amesteca untul topit cu margarina topita. Se unge fundul tavii. Se asaza in tava cite o yufca si cite un strat de nuca pisata pina se pun toate foile si toata nuca. Marginile foilor care ies peste marginea tavii se intorc spre tava. Se taie baklavaua in lung si in lat.
Grasimea ramasa se intinde bine peste baclava si peste marginile intoarse. Baclavaua se coace la cuptor pana se rumeneste (25 minute). Se lasa apoi sa se raceasca. Serbetul fierbinte se toarna peste baclavaua racita.
Se serveste dupa ce baclavaua a absorbit bine serbetul.
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
0 Comentarii la articol