Retete peste cod la cuptor sau la gratar

Retete culinare peste  |  0 comentarii

Mai jos aveti mai multe retete ce se prepara din carnea pestelui denumit Cod.

 
Cod a la french country

Reteta necesita 4 fileuri de cod (185 gr fiecare), sare, piper, 3 linguri ulei de masline, 4 rosii taiate cubulete, 4-5 masline, 1 linguruta busuioc.

Cum se prepara: Se sareaza si pipereaza codul pe ambele parti. Se incing 2 linguri (30 ml)de ulei, se pune codul si se lasa 30 secunde fiecare parte. Se pun rosiile taiate cubulete, de preferinta rosii lunguiete, maslinele taiate rondele si cimbrul peste peste se acopera, reducind temperatura. Se lasa 2-3 minute. Se adauga busuiocul si restul de ulei (o lingura), se acopera 2 minute sau pina cind codul este facut, se inteapa cu furculita. Se serveste alturi de cartofi fierti cu coaja si un pahar de vin alb.

 
Cod alb cu sos de curry

Ingrediente: 500 g file de cod alb taiat bucati, 25 g unt, 200 ml smantana, 1 lingura praf de curry, 1 lingura sos de peste, 100 g fasole verde curatata, 1 ardei gras galben taiat felii, 1 ardei gras rosu taiat felii, sucul si coaja rasa de la o lamaie, 3 linguri patrunjel proaspat tocat, 500 g taietei de orez sau fidea fierte.

Cum se prepara: Intr-un vas neaderent, se topeste untul si se rumenesc fileurile de cod, mai intai pe partea cu pielite si apoi pe cealalta parte. Se stinge cu sosul de peste, se adauga praful de curry, smantana, coaja rasa de lamaie si legumele si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 10-15 minute.
Intre timp, se fierb taiteii conform instructiunilor de pe ambalaj. Se lasa sa se scurga bine de apa. Se adauga in vasul cu peste zeama de lamaie si patrunjelul tocat si se serveste pestele asezat deasupra taiteilor fierbinti.
Daca doresti sa prepari reteta originala, thailandeza, pregateste mai intai sosul cu legumele, inlocuind smantana cu lapte de cocos. De asemenea, in loc de file de cod alb, foloseste creveti, pe care ii adaugi in ultimul moment. Se serveste numai cand acestia sunt calzi.

 
Cod cu ardei gras

Ce ne trebuie pentru reteta: 1 ardei gras verde, 1 ardei gras roşu, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 1/2 legătură pătrunjel verde, 2 linguri unt, sare, piper, boia dulce de ardei, 600 g fileuri de cod, zeama de la 1/2 lămâie, 5 linguri făină, 2 ouă, ulei, felii de lămâie.

Cum gatim: Ardeii tăiaţi julien, ceapa tăiată peştişori, usturoiul şi pătrunjelul tocate se călesc în untul încins. Se condimentează cu sare, piper şi boia după gust. Fileurile de cod se taie în 8 bucăţi, se presară cu zeamă de lămâie şi se lasă să stea 10 minute. Se cerne făina într-un vas, se amestecă cu sare şi piper. Bucăţile de peşte se dau întâi prin făină, apoi prin ouăle bătute şi se prăjesc cca 3 minute în ulei încins. Se serveşte peştele cu legume şi se ornează cu felii de lămâie.

 
Cod cu ciuperci

Ingrediente necesare: 800 g cod, 2 fire praz taiat marunt, 200 g ciuperci din conserva (sau 400 g ciuperci proaspete taiate lamele), 50 g pasta tomate, 3 catei usturoi pisati, 100 g masline, 1 lamaie, sare, piper, 1 legatura patrunjel verde, 100 ml vin alb.

Cum se prepara: Pestele se taie bucati, se adauga peste el prazul, ciupercile, se condimenteaza si se introduce la cuptor 10 minute. Se adauga maslinele oparite in prealabil, pasta de tomate dizolvata in vin, usturoiul. Se lasa inca 10 minute la cuptor. Se presara deasupra patrunjel verde taiat fin.

 
Cod cu ciuperci şi cartofi natur

Ingrediente utile: 4 bucăţi de cod, 800 g cartofi, 500 g ciuperci, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 4 linguri de ulei, 50 g unt, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 lămîie, sare, piper, 1 frunză de dafin, 2 cuişoare, 2 linguri capere, oregano, vin.

Cum il preparam: Peştele se curăţă, se spală şi se taie în fileuri. Se condimentează, se aşează într-o tavă împreună cu frunza de dafin, cuişoarele şi feliile de lămîie. Deasupra fileurilor, se pun rondele de ceapă şi felii de usturoi, se stropesc cu ulei, se adaugă o cană de apă şi vinul alb.
Se introduce tava în cuptor şi se ţine 25-30 de minute, în funcţie de cît de groase sînt fileurile. Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie în cuburi.
Se pun la fiert în apă cu sare, se scurg şi se amestecă fierbinţi cu unt, verdeaţă tocată, sare şi piper. Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se prăjesc în ulei.
Se lasă să scadă lichidul format, se amestecă bine cu sare, piper şi oregano uscat. Fileurile de cod se servesc cu ciupercile şi cartofii natur fierbinţi, presărate cu verdeaţă proaspăt tocată. Peste fileurile de peşte se mai pot presăra şi capere atunci cînd sînt date la cuptor.

Cod cu ciuperci şi praz

Ingrediente necesare retetei: 4 fileuri de cod (a 150 g), 2 linguri zeama de lamaie, 500 g ciuperci, 2 tulpini de praz (300 g), sare, faina, 5 linguri ulei, piper, 10 g unt (margarina), 2 linguri vin alb, 1 lingura smantana.

Mod de preparare: Se spala pestele cu apa rece, se zvanta si se stropeste cu zeama de lamaie. Ciupercile se curata si se taie in doua, prazul - spalat si curatat - se taie rondele. Se lasa pestele sa se scurga bine, se sareaza, se da prin faina si se prajeste in 3 linguri de ulei incins, intre 3-5 minute pe fiecare parte (la foc potrivit). In restul de ulei se prajesc ciupercile si rondelele de praz, dupa care se adauga vinul, smantana si untul sau margarina. Se acopera tigaia cu un capac si se lasa sosul sa fiarba incet, la foc mic, circa 3 minute. Se gusta de sare si piper si se serveste langa codul prajit, eventual si cu cartofi fierti.

 
Cod cu macaroane şi legume

Reteta: 1 kg file de cod, 150 g macaroane, 3 morcovi, 2 dovlecei, 1 ceapa, 150 g smantana, 1 lingura unt, ulei, zeama de la 1 lamaie, sare, piper, 1 legatura patrunjel.

Mod de preparare: Spalati pestele, il ungeti cu zeama de lamaie amestecata separat cu putin ulei, sare si piper si il dati la cuptor pentru 15 minute. Fierbeti macaroanele in apa cu sare. Curatati ceapa, morcovii si dovleceii, taiati ceapa marunt, iar morcovii si dovleceii rondele. Caliti ceapa in unt, stingeti cu o cana de apa fierbinte, adaugati morcovii, sare, piper, si dupa 10 minute puneti si dovleceii. Macaroanele fierte le lasati sa se scurga intr-o strecuratoare, apoi le amestecati cu legumele fierte si strecurate, smantana si pestele si le serviti presarate cu patrunjel tocat fin.

 
Cod cu sos de vin

Ne trebuie: 1,5 kg cod, 200 ml vin alb, 100 g ciuperci, 100 g unt sau margarina, 2 linguri de făină, 2 gălbenuşuri, 3 cepe, zeamă de lămâie, sare, piper.

Cum se prepara: Ceapa se taie solzişori, se ţine în apă rece 15 minute, se scurge, se presară într-o tavă şi deasupra se pun peştele, ciupercile, câteva boabe de piper. Se stropesc cu vin şi se dau !a cuptor, la foc potrivit, până fierbe peştele. Se scoate apoi din sos şi se păstrează cald. Sosul se strecoară. Se încălzesc 50 grame de unt, se adaugă făină şi se sting cu zeamă în care a fiert peştele. Se sărează şi se lasă să se răcorească; se adaugă gălbenuşurile, (restul de unt, facultativ) zeamă de lămâie, o linguriţă de unt. Sosul se păstrează cald, la bain-marie.
Codul cu sos de vin se serveşte fierbinte.

Cod sau şalău cu sos de roşii

Necesar reteta: 750 g fileuri de cod (salau) proaspat sau congelat, 600 g conopida (sau broccoli), 1-2 lingurite de capere, 250 g orez, sare, 1 ceapa, 1 lingura de untdelemn, 400 g rosii pasate (conserva) sau 1/2 sticla de ketchup dulce, piper, 3-4 linguri suc de lamaie, 4 linguri de unt, putina faina.

Cum se gateste: Daca sunt congelate, se pun fileurile de peste sa se dezghete, unul langa altul, pe o farfurie. Caperele se scurg intr-o sita de ceai.
Separat, se fierbe conopida sau broccoli in apa cu sare si cu o lingura de unt (fara a se sfarama). Se strecoara, se dau cu sare si piper.
Se fierbe si orezul in apa sarata, se scurge bine, se amesteca cu putin unt.
Se calesc caperele in unt si se pun in orez.
Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untdelemnul incins. Se adauga pasta de rosii si se lasa 5 minute sa clocoteasca la foc potolit. (Ketchup-ul se foloseste direct din sticla). Se adauga sare si piper.
Fileurile de peste se zvanta intr-un servet, se stropesc cu suc de lamaie, se sareaza, se pipereaza. Se tavalesc prin faina si se prajesc in unt incins, pe ambele parti. Pestele se serveste cu garnitura de orez cu capere, sosul de rosii si conopida sau broccoli

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *