Salariile bugetarilor din Botosani reduse drastic - Stiri Botosani

Stiri Botosani  |  0 comentarii

Salariile bugetarilor din Botosani reduse drastic - Stiri Botosani

Dupa o luna de munca ajung sa primeasca o leafa de nici 500 de lei. Desi  premierul Emil Boc a dat asigurari ca niciun angajat la stat nu va incasa la final de luna mai putin de 600 de lei net, „surprizele” au aparut la bugetari odata cu „fluturasii de salariu”.
 
31 din cei 118 angajati ai Consiliului Judetean iau sub 600 de lei pe luna.
 
La Consiliul Judetean, unii angajati se pot considera „norocosi” ca mai au totusi leafa, dupa diminuarea cu 25%. Unii dintre ei abia mai incaseaza 500 lei net. Cea mai mica leafa o are un functionar public ce ocupa postul de referent cu studii medii. Ia in jur de 502 lei, net. Este urmat de un ingrijitor, al carui salar este de 529 lei, net. In general, cei cu salariile sub minimul pe economie ocupa posturi de arhivar, ingrijitor, portar, referent sau chiar functionar public cu studii superioare, cu grad de asistent. Pana in acest moment nu au fost inregistrate demisii sau intentii de a demisiona din partea unor angajati, insa daca s-ar intampla asta in urmatoarele zile, nu ar mira pe nimeni. „Acest Guvern nu face decat sa invite anumite categorii de salariati sa plece”, afirma vicepresedintele CJ, Catalina Lupascu.
 
Salarii de 400 de lei la unitatile subordonate CJ
Nici la unitatile subordonate CJ situatia nu este prea roz. Desi au scapat de disponibilizari, unii angajati sunt nevoiti sa munceasca de-acum inainte cu cateva sute de lei pe luna. Situatia este critica la Memorialul Ipotesti, unde un ingrijitor este platit cu 401 lei. El este urmat de un referent, cu 437 lei. In total, 16 din cele 40 de persoane angajate ajung sa primeasca, prin aplicarea reducerii de 25%, mai putin de 600 lei. „La 1 august mi-a plecat deja un om. Este vorba de un sofer, care ajungea sa ia 589 lei net”, a declarat Miluta Jijiie, managerul Memorialului Ipotesti. La Scoala Populara de Arte cea mai mica leafa o incaseaza un ingrijitor, intre 450-500 lei net. Circa 350-400 lei net urmeaza a primi lunar si persoana care va ocupa postul de secretara (astazi se deruleaza concursul), insa norma este de patru ore pe zi. La Muzeul Judetean, nu mai putin de 13 angajati iau, incepand cu luna iulie, mai putin de 600 lei in mana. Este vorba despre 10 supraveghetori, un ingrijitor si doi paznici. De exemplu, cei doi paznici incaseaza 544 lei, respectiv 582 lei. Diferenta intre paznici si muzeografi nu este prea mare. Un muzeograf, un contabil sau un sofer iau putin peste 600 lei. La Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, sapte persoane din circa 60 incaseaza sub 600 lei lunar, acestea ocupand, majoritatea, posturi de cantonieri. Cei 20 de someri preluati temporar de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) nu depasesc 600 lei la salariu.


 
Pacaleala si la Primarie
Si o parte din angajatii Primariei Botosani se numara printre cei „pacaliti” de masurile Boc. Acestora nu le-a venit sa creada ochilor cand au vazut ca nu primesc nici macar 600 lei. 62 de angajati din cei 170 ai aparatului propriu al institutiei au avut o astfel de surpriza. „Am luat 565 lei salariu. Nici macar minimul pe economie si am rate mai mari, facute cand aveam un salariu decent”, a declarat un salariat din Primarie. La Casa Judeteana de Pensii, aceeasi situatie. Din 84 de salariati, de pe vechea organigrama a institutiei, un functionar public, referent de specialitate, si alti patru angajati ca personal contractual, primesc salarii sub 600 lei. Sunt angajati care au rate mai mari decat leafa.

sursa: evenimentul de botosani

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *