Santaj si luare de mita la AFP Baia Mare

Coruptie  |  0 comentarii

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de următorii inculpaţi: KADLEC ROBERT – DANIEL, inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş – Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- luare de mită, şantaj în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals, participaţie improprie sub forma instigării la infracţiuni prevăzute deLegea privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi de Legea contabilităţii, în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni si ABRIHAN CRINA, inspector principal în cadrulAdministraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mici Baia Mare, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de :
- luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procuror a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2008, prin ameninţări repetate şi directe, inculpatul Kadlec Robert Daniel i-a constrâns pe administratorii a două societăţi comerciale să introducă în evidenţa contabilă documente care nu aveau la bază operaţiuni reale, iar apoi să solicite rambursarea T.V.A. deductibilă. Concret, inspectorul i-a ameninţat că îşi va exercita abuziv funcţia şi va aplica amenzi mari firmelor, iar în final va determina închiderea acestora. Facturile fiscale atestând operaţiuni fictive au fost puse la dispoziţia administratorilor de societăţi chiar de inspector.
În baza acelor documente contabile fictive, cele două societăţi au beneficiat de rambursarea T.V.A. în valoare de aproximativ 900.000 RON, din care inculpatul Kadlec Robert a primit suma de 600.000 RON, respectiv de rambursarea T.V.A. în valoare de 400.000 RON, sumă care i-a fost predată integral inculpatului.
Inspecţiile fiscale privind cererea de rambursare a T.V.A.-ului au fost efectuate de inculpata Abrihan Crina în mod superficial, fără a se constata vreo neregulă, aceasta primind o parte din suma încasată de către Kadlec Robert de la administratorii societăţilor comerciale.
Prin înregistrarea facturilor fiscale fictive în evidenţa contabilă s-au înregistrat cheltuieli fictive, creându-se un prejudiciu statului prin neplata impozitului pe profit în valoare de 822.232 RON. De asemenea bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 943.635,5 RON reprezentând valoarea T.V.A. rambursată nelegal.
În aceeaşi cauză, în luna noiembrie 2008, inculpatul Kadlec Robert a pretins de la un administrator al unei societăţi comerciale suma de 70.000 RON, din care a primit 25.000 RON, spunându-i că va întocmi controlul de fond aferent anului 2008 pentru firma sa în mod favorabil.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 22 mai 2009, respectiv de 23 mai, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore. La data de 23 mai 2009, Tribunalul Maramureş a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de cei doi inculpaţi.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicat DNA


Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *