Sarmale în foi de varză acră cu carne de porc - retete culinare romanesti si internationale

Retete culinare carne porc   |  1 comentarii

Ingrediente:
1,5 kg varză acră, 1/2 kg carne de porc, 200 g ceafă de porc afumată, 50-100 g orez, 100 g ceapă, piper, ienibahar, 100 ml suc de roşii, o foaie de dafin, cimbru, mărar.
Mod de preparare:
 
Pentru sarmale, este bună numai varza cu foi subţiri. Sarmalele mici se fac numai din vârful frunzelor foarte subţiri, fără nervuri groase. Varza prea acră sau prea sărată se spală în 2-3 ape călduţe, atât frunzele întregi, cât şi cele tocate. Carnea de porc sau amestecată cu carne de vacă şi ceafa de porc se trec prin maşina de tocat, împreună cu ceapa călită 2 minute cu 2 linguri de untdelemn. La tocătură, se adaugă orezul spălat şi scurs de apă şi un vârf de cuţit cu piper sau un vârf de linguriţă cu ienibahar, care nu este prea iute şi dă verzei un gust foarte bun. Sare nu se pune, deoarece carnea afumată şi varza lasă destulă sare. Dacă este carnea grasă, se adaugă 150 ml apă pentru 100 g orez, iar dacă este carne slabă, 200 ml apă pentru 100 g orez; se bat bine până când se încorporează în tocătură, ca aceasta să fie pufoasă şi orezul să aibă lichid în care să fiarbă, înainte de a se coagula carnea în jurul lui; altfel, carnea nu va mai permite apei dinafară să pătrundă în orez, ca acesta să-şi mărească volumul la fiert şi să se înmoaie. Se aşează o foaie de varză în palma întinsă sau pe masă, se pune o linguriţă de tocătură, aşezată ca un rulou pe lăţimea frunzei, astfel ca şi la un capăt şi la celălalt al tocăturii să rămână 2 cm de frunză liberă. Se întoarce un capăt îngust al frunzei peste rulou şi se aduce şi un capăt lung al acesteia peste carne, rulându-se împreună până la celălalt capăt al frunzei; apoi cu mâna se introduce şi capătul care a rămas liber. Împachetate în acest fel, sarmalele nu se desfac la fiert. Când sunt gata toate sarmalele, frunzele rămase se taie pe lângă nervura din mijloc, se suprapun mai multe şi se rulează, apoi se taie subţiri, ca fideaua.
Pentru fiertul sarmalelor, se pregăteşte o oală de 4-5 l, ca acestea să nu dea în foc când fierb. Jumătate din cantitatea de varză tocată se aşează pe fundul oalei, iar cealaltă jumătate deasupra sarmalelor. Printre sarmale se pot pune bucăţi de costiţă de porc proaspătă sau afumată, desărată puţin înainte, care se serveşte cu sarmalele, dându-le un gust foarte plăcut. Tot pentru aromă şi gust se pun 1-2 foi de dafin şi circa 20 boabe de piper, o ramură de cimbru şi mărar tăiat mărunt, iar, pentru culoare, 100 ml suc de roşii, care va colora plăcut grăsimea ce se va ridica deasupra verzei. Se toarnă apă clocotită cât să le cuprindă, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mijlociu până când dau în clocot, apoi focul se reduce. Sarmalele se pot fierbe şi în oala sub presiune în circa o oră, calculând timpul când încep să iasă primii vapori prin ventil; din acel moment, focul se reduce la minimum. Apa se pune până la jumătatea sarmalelor, deoarece aceasta nu va scădea la fiert (numai cât absoarbe orezul).
Nu se face sos la sarmale. Se servesc cu smântână la masă.
Sarmalele se pot pregăti cu carne de orice animal - vită, ovine, iepure, cu piept de la orice pasăre, tocat împreună cu pielea groasă, sau cu peşte.Comentarii facebook

1 Comentarii la articol

  • gabriel

    27 Mai 2013, 22:14

    1

    Lichidare de Stoc Ocazie Unica GRUP Producatori Agricol face Reducere la Lichidare de stoc an 2012/2013 la Produsele:Varza murata 90 tone,Castraveti murati 40 tone si Muraturi asortate 10 tone. Important:Produsele sint create Special pentru Tine printr-o Formula Traditionala Autentica Imbunatatita din care sint Exclusi Agenti de Procesare(Euri, Aditivi si Conservanti). Pentru Distribuirea pe Piata a acestei Game de Produse Certificate cautam Colaborare Parteneriat Inspirat din Retelele de Firme:import-export,Catering,Restaurante,Mini Market, Fast Food,Magazine Alimentare,Pensiuni Agroturistice,Complexe Hoteliere etc. In plus Onoram comenzi in toata tara in functie de cantitate mai ieftin. Promotii pret convenabil,tentant. -cartofi noi -ceapa -morcov -pastirnac -varza alba -varza rosie -conopida -sfecla rosie -brocoli tel.0762313473

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *