Scrisoare formala model

Scrisori diferite modele  |  8 comentarii

Scrisoarea formala nu este altceva decat o alta denumire sub care este cunoscuta scrisoarea oficiala.

MODEL DE SCRISOARE CU CARACTER FORMAL ( OFICIAL )

 

         Acest tip de corespondenta este destinat stabilirii, consolidarii si schimbului de informatii dintre institutii, asociatii nonguvernamentale, agenti comerciali, economici, administrative etc.

Scrisoarea formala poate constitui proba in justitie sau o sursa documentara oficiala pentru cunoasterea si evaluarea activitatii institutiei careia ii apartine. De aceea trebuie sa fie scurta, obiectiva, sa se redacteze intr-un stil neutru, sa contina date exacte si sa marcheze expres data de intrare a documentului caruia i se raspunde si, desigur, data de expediere a informatiei solicitate.


          Structura:
·        Antetul institutiei eminente – in stanga sus: denumirea si adresa unitatii, denumirea forului ierarhic superior si, uneori, a departamentului din cadrul institutiei.
·        Elementele de identificare ale sctisorii: numarul si data iesirii din institutie, aplicata la serviciul registratura sau la secretariat.
·        Formule de adresare:

“Catre Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu Iasi" ; “Catre Domnul director al SC Model S.R.L., Campina, urmata de denumirea institutiei adresante, completata cu numele localitatii, strada, numarul, comuna, judetul, codul postal.

·        Continutul debuteaza cu formule ca: “Referitor la…”, “Prin prezenta va facem cunoscut ca…”, “Ne permitem sa va informam ca…”, “Avem placerea sa va aducem la cunostinta ca…”. Acestea se selecteaza in functie de cele doua variante ale scrisorii: de informare sau de raspuns.

Structura textului:

o       Introducerea contine o scurta formulare: “Avem placerea sa va aducem la cunostinta ca in liceul nostrum va avea loc un simpozion…in data…la ora…”, “Ca urmare a solicitarilor dumneavoastra, va informam ca…”.

o       Tratarea cuprinde informatii, argumente si variante necesare rezolvarii problemei sau formulari privind necesitatea/onoarea prezentei unei personalitati la o manifestare publica.

o       Concluzia contine nucleul scrisorii, obiectul/scopul clar al acesteia: “In concluzie, va solicitam sa…”, “Am fi onorati sa…”, “Speram sa puteti participa…”.

o       Incheierea contine formule de multumire sau de salut: “Multumindu-va anticipat pentru prezenta dumneavoastra, ramanem ai dumneavoastra fideli colaboratori…”, “Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra…”.

·        Urmeaza semnaturile conducatorului unitatii si a celui implicat direct in probleme si stampila aplicata peste semnatura conducatorului unitatii.


Comentarii facebook

8 Comentarii la articol

 • kkk

  28 Aprilie 2010, 17:20

  1

  lhh

 • AMG

  19 Mai 2010, 17:10

  2

  NU AM NICIUNUL

 • 21 Mai 2010, 17:11

  3

  misto

 • ll;

  12 Octombrie 2010, 13:22

  4

  ;l;

 • 13 Octombrie 2010, 10:50

  5

  FOARTE UTILE.MULTUMESC.

 • io

  28 Aprilie 2011, 19:46

  6

  ihhhh

 • ana.satena

  26 Noiembrie 2011, 18:20

  7

  nu ma ajuta cu nik dak e cnv kre stie sa imi dea si mie o scrisoare in engleza sa ia id meu

 • 11 Noiembrie 2012, 15:08

  8

  mi-au fost de ajutor......multumesc

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *