Scrisoarea de intentie suplimentara cu Fondul Monetar Internaţional

Curriculum Vitae  |  0 comentarii

Guvernul a aprobat, în 21 decembrie 2010, Scrisoarea suplimentară de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional şi Memorandumul suplimentar de înţelegere cu Comisia Europeană, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

„Aceste documente au rezultat în urma negocierilor purtate la sfârşitul lunii octombrie cu misiunea comună a FMI, CE şi Băncii Mondiale. În baza acestor documente, România va putea să primească cea de-a şaptea tranşă din împrumutul FMI, în valoare de 769 de milioane de DST (Drepturi Speciale de Tragere) şi, respectiv, a patra tranşă din împrumutul acordat de Comisia Europeană în valoare de 1,2 miliarde de euro” a declarat Ioana Muntean.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai anunţat că în vederea accesării tranşei de împrumut au fost agreate cu FMI o serie de acţiuni preliminare:

- Aprobarea de către Parlament a bugetului convenit pentru 2011. În acest context, Guvernul a convenit cu organismele de finanţare continuarea reducerii deficitului bugetar, stabilindu-se o ţintă de 4,4% din PIB în 2011. De asemenea, s-a convenit ratificarea, de către forul legislativ, a măsurii de majorare a TVA de la 19% la 24%, ceea ce s-a şi întâmplat.

- Reducerea semnificativă a arieratelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale, până la sfârşitul anului.

- Aprobarea legislaţiei privind salarizarea unitară în sectorul public

- Aprobarea legii de reformă a pensiilor

- Conlucrarea cu Parlamentul pentru amendarea Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit, astfel încât aceasta să asigure transparenţa şi să protejeze drepturile consumatorilor, susţinând, în acelaşi timp, stabilitatea sistemului financiar, şi asigurând conformitatea cu prevederile Directivei UE privind contractele de credit pentru consumatori.

Ioana Muntean a declarat că o parte dintre aceste acţiuni preliminare au fost agreate şi cu Comisia Europeană pentru eliberarea celei de-a patra tranşe, respectiv:

- Adoptarea bugetului pentru anul 2011, în condiţiile unei ţinte de deficit de 4,4% din PIB.

- Promulgarea legii salarizării unitare şi, în acest context, limitarea fondului de salarii în 2011 la 39 de miliarde de lei, excluzând plata contribuţiilor pentru militari în sumă de 1,6 miliarde de lei, conform noii legi a pensiilor.

- Promulgarea legii revizuite a pensiilor

- Conlucrarea cu Parlamentul pentru amendarea Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit.

„În această scrisoare de intenţie nu există un număr prestabilit al disponibilizărilor din sectorul public, însă va fi continuată politica de angajare a unei persoane la 7 care pleacă din sistemul bugetar De asemenea, vor fi finalizate procedurile de restructurare şi eficientizare deja începute.” a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.


Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *