Scrumbii în sos de vin roze - retete culinare romanesti si internationale

Retete culinare peste  |  0 comentarii

Ingrediente:
4 scrumbii, 1/2 litru de vin roze de buna caliitate (daca vom folosi vin rosu, la 300 ml.de vin se adauga 200 ml de apa plata, nu apa de la robinet), 3 linguri rase de zeamil (amidon de porumb), 500 ml otet de mere, 50 ml ulei, o ceapa, un morcov, 1 lingura de zahar, piper.
Mod de preparare:
 
Scrumbiile se curata si se spala in mai multe ape reci. Se pun intr-un vas cu apa socotind cate 1/2 litru de apa pentru fiecare scrumbie. Se lasa sa stea in apa 24 de ore, avand grija sa schimbam de 2 ori apa. Daca dorim o desarara mai rapida, vom adauga 2 cartofi cruzi, taiati pe lungime. Oricum va trebui sa gustam o bucatica de scrumbie pentru a vedea daca desararea a fost eficienta.
Dupa ce s-au desarat suficient, se spala din nou si se lasa sa se scurga bine. Nu se sterg cu prosoape absorbante.
Se pregateste marinata astfel: in otet se adauga 50 ml de apa si zaharul, apoi se fierbe 5 minute.
Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.se adauga ceapa taiata solzisori, uleiul si piperul.In aceasta marinata se introduc scrumbiile si se lasa la rece inca 24 de ore. Nu se tin la frigider daca vremea nu este calduroasa.
Se scot scrumbiile din marinata si se lasa din nou sa se scurga. Legumele din marinata se preseaza pentru a se indeparta cat mai bine solutia de marinare. Solutia de marinare nu se arunca, ci se foloseste la prepararea sosului de vin. Se umplu scrumbiile cu legumele din marinata, folosind (daca este cazul) si icrele sau laptii din scrumbie, evident desarate si ele impreuna cu scrumbiile. Cu ajutorul unor scobitori fixam scrumbiile fiecare pe cate o farfurie intansa, in asa fel incat acestea sa apara in pozitia lor nataurala din apa.
Trecem la pregatirea sosului. Vom folosi numai vin de foarte buna calitate. Intr-un castron desfacem zeamilul cu 2 linguri de apa. Se amesteca foarte bine pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga putin cate putin vinul. Se pune la fiert impreuna cu solutia de marinare ramasa, strecurata in prealabil. Nu se adauga decat piper pentru a simti combinatia fina de de peste impreuna cu parfumul vinului. Se fierbe incet, avand grija sa amestecam incontinuu. Amestecul se fierbe pana ajunge la cosistenta unei smantani subtiri. Se toarna caldut peste peste (nu fierbinte), avand grija sa repartizam uniform sosul.
Este un fel deosebit de aspectuos care nu are nevoie de nic un ornament - o scrumbie gustoasa ce innoata intr-o superba mare roze.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *