Sibiul va fi locul de aplicare a unui proiect-pilot in domeniul producerii, transportului si consumului de energie electrica - Ziare Sibiu

Stiri Sibiu  |  0 comentarii

Curentul va curge 'inteligent' la Sibiu

Sibiul va fi locul de aplicare a unui proiect-pilot in domeniul producerii, transportului si consumului de energie electrica. Cel mai probabil din vara anului viitor, pe o zona acum in curs de determinare din Sibiu, vor fi implementate cele mai noi tehnologii in domeniu, reunite sub denumirea "retele inteligente" (smart grids).
Astfel de tehnologii nu exista, deocamdata, in Romania, iar la Sibiu are loc in aceste zile prima conferinta din tara noastra tinuta pe aceasta tema. Dincolo de limbajul extrem de tehnic, retelele inteligente reactioneaza la fiecare schimbare de sistem. De exemplu, exagerand un pic, atunci cand veti da drumul prajitorului de paine, un reactor de la Cernavoda va incepe simultan sa produca mai multa energie. Sau, in cadrul aceluiasi sistem, va veti putea regla de la distanta consumul si consumatorii de energie de acasa.
"Acest tip de retele reprezinta al treilea val in dezvoltarea sistemului energetic si se suprapun peste o dezvoltare a sistemului informational. Sigur, costurile de implementare sunt mari si implica atat producatorii, cat si transportatorii si consumatorii de energie. Dar, aici discutam de investitori interesati, de autoritati interesate de implementare si chiar de bancheri dispusi sa finanteze astfel de proiecte. Cu atat mai mult ca suntem in criza si ar putea insemna noi locuri de munca", spune Stelian Gal, directorul Transelectrica Sibiu, institutie organizatoare a evenimentului de la Sibiu.

Sursa: stirisibiu.ro

24.09.2010Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *